Surfblend surfvakanties

Leren surfen: wetsuits

Leren surfen met Pepijn Tigges

Leren surfen doe je natuurlijk door zoveel mogelijk het water in te gaan en het 'vallen-en-opstaan' concept toe te passen. Maar... een goede theoretische basis met tips en tricks van ervaringsdeskundigen kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom presenteren wij met plezier onze blog- en YouTube-serie 'Leren surfen'.

In deze reeks van 14 afleveringen neemt professioneel surfer Pepijn Tigges je mee down the rabbit hole in de surf wereld. Aan de hand van de toffe YouTube video's die wij samen met Pepijn presenteren zet jij de eerste stappen in het golfsurfen. Aan alle online-autodidacten onder ons, leef je uit!

In deze aflevering kom je alles te weten over wetsuits zodat deze geen geheimen meer hebben voor jou.

Scroll verder voor de video en nog veel meer informatie!

IN DEZE VIDEO

In deze derde video in de serie over 'leren surfen', gaan we dieper in op het onderwerp wetsuits. Als je het geluk hebt om altijd te surfen in tropisch warm water, dan heb je geen wetsuit nodig. Echter, de meeste onder ons hebben wel een wetsuit nodig. Afhankelijk van het seizoen en de watertemperatuur zijn er veel verschillende soorten wetsuits. Lees snel verder om hier alles over te leren.

Soorten wetsuits

Wat is een wetsuit en hoe gebruiken we het? In de video kan je zien hoe Pepijn een wetsuit aan doet. Hij gebruikt ook een poncho, om zich makkelijk te kunnen omkleden. Een wetsuit gebruik je tijdens het surfen op iets koudere plekken en is gemaakt van neopreen. Neopreen is een synthetisch rubber en dat houdt je warm. Wetsuits worden verkocht in 2/2, 3/2, 4/3, 5/4 en 6/5, dit geeft de dikte aan van de stof van de wetsuit. Dus als we van een 3/2 wetsuit spreken dan wil dat zeggen dat de stof 3 mm is op de borst, hetgeen het meeste warm moet blijven, 3 mm op de rug en 2 mm bij de benen en armen. De benen en armen zijn dunner omdat we daar flexibeler willen zijn om makkelijk te peddelen, makkelijk recht te staan en makkelijk te bewegen.

Een 2/2 kan je zien als een hartje zomerwetsuit, een 3/2 is een perfect voorjaar/zomer/najaar wetsuit. Een 4/3 is perfect voor het frisse voorjaar of koudere najaar en een 5/4 of een 6/5 is echt een winterpak waarmee je in de Noordzee kan surfen als er sneeuw op het strand ligt.

Wetsuit aandoen

De wetsuit in de video heeft een front zip, dat is een rits op de voorkant. Om de wetsuit aan te doen, draai je de stof eerst een beetje naar buiten toe aan de nek, zodat je een opening krijgt en daar kan je makkelijk instappen. Zoals je in de video kan zien, begint Pepijn met de benen in de wetsuit te wringen. Zorg ervoor dat de knee pad op de knie komt, zodat je hier extra bescherming hebt. Dan zie je dat Pepijn eerst de arm waar de zipper niet zit, in de wetsuit stopt. Daarna de volgende arm, aan de kant van de zipper. Als laatste doen we de flap die achterop zit over het hoofd heen en de rits toe. Je bent nu klaar om het water in te duiken!

Drie tips voor de wetsuit lovers

  • Tip 1: Wanneer je veel moeite hebt om in je wetsuit te kruipen, kan je gebruik maken van een plastic zak. De plastic zak, wikkel je rond je voet of hand en zo glijd je in 1, 2, 3 je wetsuit in.

  • Tip 2: Let op met lange nagels wanneer je je wetsuit vasthoudt en aantrekt. Nagels kunnen er voor zorgen dat er scheurtjes ontstaan in de wetsuit. De levensduur van je wetsuit zal daardoor veel verkorten.

  • Tip 3: Hang je wetsuit niet aan een kapstok aan de schouders. Wanneer je je wetsuit aan een kapstok hangt, rekt de stof rond de nek en schouders uit. Je wetsuit zal dan niet meer zo goed passen en dan kan het kouder aanvoelen in het water. Daarnaast ontstaat ook het risico dat de stof rond de nek scheurt en er water in je wetsuit komt. Brrrr... Wil je een kapstok gebruiken om je wetsuit aan te hangen, hang het dan op zoals je een broek aan een kapstok hangt, dubbelgevouwen dus.

LEREN SURFEN @ SURFBLEND

Op onze Surfblend locaties in Frankrijk, Spanje en Portugal zal je vaak met een wetsuit surfen. We hebben steeds wetsuits in alle maten en verschillende diktes liggen op de surf camps of in de surf houses. Onze crew staat paraat om de juiste wetsuit voor jou te vinden. Zoek jij een coole, trendy poncho om je snel om te kleden? We've got you! Check onze webshop voor the one & only Surfblend poncho.

Trek je wetsuit aan en let's go!

Lees de volledige 'leren surfen' serie

Wil je graag de andere blogs lezen in de serie over leren surfen met Pepijn Tigges? Hieronder vind je een overzicht van alle blogs.

Laat je inspireren!