Surfblend surfvakanties

Leren surfen: de Pop-up

Leren surfen met Pepijn Tigges

Leren surfen doe je natuurlijk door zoveel mogelijk het water in te gaan en het 'vallen-en-opstaan' concept toe te passen. Maar... een goede theoretische basis met tips en tricks van ervaringsdeskundigen kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom presenteren wij met plezier onze blog- en YouTube-serie 'Leren surfen'.

In deze reeks van 14 afleveringen neemt professioneel surfer Pepijn Tigges je mee down the rabbit hole in de surf wereld. Aan de hand van de toffe YouTube video's die wij samen met Pepijn presenteren zet jij de eerste stappen in het golfsurfen. Aan alle online-autodidacten onder ons, leef je uit!

In deze aflevering dompelen we je onder in de techniek van de pop-up!

Scroll verder voor de video en nog veel meer informatie!

IN DEZE VIDEO

Welkom bij de achtste blog in de 'leren surfen' serie met surfcoach Pepijn Tigges. In deze video leer je meer over hoe je soepel rechtstaat op je surfboard. Dit wordt ook wel de 'Pop-up' genoemd. Deze beweging lijkt simpel, maar vergt echter veel oefening om goed te beheersen. Lees dus goed deze blog en bekijk de video zodat je de theoretische basis al mee hebt. Je hebt dan een stapje voor tijdens je eerste praktijk surfles!

De Pop-up

In de vorige blog heb je geleerd hoe je moet peddelen. Tijdens je surfsessie zal je peddelen en met de juiste techniek zal je je eerste golf pakken. Maar wat doen we daarna? Hoe ga je op je surfboard rechtstaan?

De beweging van het rechtstaan op je board, noemen we ook wel een pop-up. Pepijn geeft aan in de video dat hij dit zelf geen goed woord vindt omdat je dan moet poppen ('springen') bij het rechtstaan. Eigenlijk doe je het in het begin meer als een stap beweging, een 'walk-up' om recht te staan. Je 'stapt' met de ene voet en dan de andere voet omhoog zodat je van liggen naar hurken gaat.

In bovenstaande video kan je zien dat Pepijn toont hoe je een pop-up doet. Je gaat op het board liggen met je voeten aan de tail van het board. Dan ga je peddelen voor een golf tot je voelt dat de golf je mee neemt. Daarna zet je je handen onder je schouders en duw je jezelf op in een cobra pose (zoals in yoga). Als je dat hebt gedaan, dan zet je eerst je achterste voet neer op het board en dan zet je je voorste voet neer, tussen je handen in. Wanneer je voelt dat je stevig met je voeten op het surfboard staat, laat je je handen los. Je handen blijven boven de rails, heupen naar voren gebogen en schouders ook naar voren gericht. Je blijft laag, door je knieën gebogen. Zo houd je controle en ben je klaar om te gaan sturen.

Positie van de voeten op het board

In de vorige alinea spraken we over een voorste voet en een achterste voet. Hoe weet je wat je voorste voet is met surfen? Als je al snowboard of skateboard, dan weet je dit al. Maar als je nog geen boardsport beoefent, is het belangrijk om eerst te ontdekken met welke voet je het best voor staat. Je kan bijvoorbeeld aan iemand vragen om je een duwtje in de rug te geven. Wanneer je naar voor valt, zal je één voet eerst zetten en dat is je voorste voet. Wanneer je met je rechtervoet voor staat, dan wordt dit Goofy genoemd. Een Regular surfer staat met de linkervoet voor.

Een tweede belangrijk punt is de positie van je voeten op het board wanneer je rechtstaat. Je voeten moeten in het midden (van de breedte) van het surfboard staan, zodat je niet naar links of rechts overhelt. Je voeten staan in een hoek van ongeveer 45 à 90 graden op het surfboard, dus niet naar voor gericht. Zorg er voor dat je goed door je knieën buigt. Op die manier sta je veel stabieler en zal je minder snel van je surfboard vallen.

LEREN SURFEN @ SURFBLEND

De pop-up is niet makkelijk onder de knie te krijgen. Op een surfcamp in Frankrijk, Spanje, Portugal of Marokko zal je surfcoach je tonen hoe je een pop-up moet doen. Je zal dit eerst oefenen op het strand en daarna ga je de zee in. Heb je na het lezen van deze blog de surfkriebels te pakken? Oefen de pop-up gerust al even thuis zodat je tijdens je eerste surfles helemaal voorbereid bent. Klaar voor de golven? Boek je trip via onderstaande link!

Lees de volledige 'leren surfen' serie

Wil je graag de andere blogs lezen in de serie over leren surfen met Pepijn Tigges? Hieronder vind je een overzicht van alle blogs.

Laat je inspireren!