Surfblend surfvakanties

Leren surfen: beginnersfouten

Leren surfen met Pepijn Tigges

Leren surfen doe je natuurlijk door zoveel mogelijk het water in te gaan en het 'vallen-en-opstaan' concept toe te passen. Maar... een goede theoretische basis met tips en tricks van ervaringsdeskundigen kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom presenteren wij met plezier onze blog- en YouTube-serie 'Leren surfen'.

In deze reeks van 14 afleveringen neemt professioneel surfer Pepijn Tigges je mee down the rabbit hole in de surf wereld. Aan de hand van de toffe YouTube video's die wij samen met Pepijn presenteren zet jij de eerste stappen in het golfsurfen. Aan alle online-autodidacten onder ons, leef je uit!

In deze aflevering leer je wat de top 6 meest gemaakte beginnersfouten zijn, en hoe je ze best vermijdt.

Scroll verder voor de video en nog veel meer informatie!

IN DEZE VIDEO

In de laatste blog in deze leerrijke YouTube serie legt Pepijn ons uit wat de meest voorkomende beginnersfouten tijdens surfen zijn en hoe je deze voorkomt. Hoe sneller je deze tips toepast, hoe sneller je vooruitgang zal zien in je surf skills. Hieronder alvast het lijstje, lees verder voor meer details...

  1. Te snel opstaan op je surfboard

  2. Je handen te snel loslaten van je surfboard

  3. Kijk naar voren, niet naar beneden

  4. Oefen je pop-up op het land

  5. Kies het juiste board

  6. Ga niet te snel in de line-up liggen

1. Te snel opstaan op je surfboard

Veel beginnende surfers springen te snel recht op hun surfboard. Ze wachten niet tot de golf hen vooruit duwt. Wacht tot de golf je raakt, peddel nog 3 tot 5 keer en sta dan pas recht. Paddle & enjoy the ride!

2. Je handen te snel loslaten van je surfboard

De volgende veelgemaakte fout is meteen ook de volgende stap. Als je je handen te vroeg loslaat, kan je op je knie eindigen. Zonder je handen op je board is het lastiger om je goed te positioneren. Houd dus je handen op het surfboard tot je beide voeten stabiel staan en laat dan pas los.

3. Kijk naar voor, niet naar beneden

Wanneer je tijdens je pop-up naar voor kijkt, maak je meer ruimte aan je borstkas om je knie ertussen te krijgen. Blijf tijdens het surfen van een golf zeker ook kijken naar waar je wilt. Als je naar je voeten kijkt, verlies je gemakkelijker het evenwicht. Met een beetje geluk spot je zelfs een dolfijn!

(tekst gaat verder onder foto's)

4. Oefen je pop-up op het land

Heel veel mensen hebben last van een langzame of moeilijke pop-up. Dit kan je super gemakkelijk verhelpen door op het land te oefenen. Als je dit 20x 's ochtends en 20x 's avonds doet, heb je na 10 dagen al 400 pop-ups gedaan. Daarboven op train je op uithouding, techniek en kracht. En je weet het, practice makes perfect!

5. Kies het juiste board

Veel surfers gaan te snel naar een klein surfboard of maken te snel de overgang van soft tops naar hard tops. Het ziet er cool uit, surfers met een klein, licht board die naar de zee dartelen terwijl je met je grote soft top sleurt. Maar het heeft een reden...

Te snel naar een kleiner board of een hard top, maakt het oefenen van het peddelen, de pop-up en take off zo veel moeilijker. Hoe groter het board, hoe meer golven je kan nemen en hoe sneller je de techniek onder de knie hebt. Blijf dus lang genoeg op je soft top oefenen.

6. Ga niet te snel in de line-up liggen

Een laatste veel gemaakte fout door beginners is te snel naar de line-up peddelen. Het ziet er heel cool uit om grotere, ongebroken golven te surfen maar Pepijn geeft de gouden raad aan beginners om de eerste 5 tot 10 surfsessies zeker in het witte water (white wash) vooraan te blijven oefenen tot je vlot op je surfboard rechtstaat en de controle erover hebt zodat je kan sturen. De volgende stap is om naar de line-up te gaan op een dag dat er kleine ongebroken golven zijn, liefst met een surfcoach die je dan een intermediate les geeft. Deze coach kan ervoor zorgen dat je op de juiste plek ligt en de juiste golf pakt. Hierdoor kan je veel oefenen.

LEREN SURFEN @ SURFBLEND

Tijdens de surflessen op onze Surfblend locaties, zullen de surfcoaches je deze tips ook aanleren. Boek een surfcamp in Frankrijk of Spanje of ga naar onze mooie surfhuizen in Portugal en boek 3 of 5 surflessen. Je bent dan in handen van onze ervaren surfcoaches die je alle tips en tricks zullen leren zodat je in no-time vol vertrouwen door de line-up peddelt.

Zin gekregen om te gaan surfen? Boeken kan via onderstaande knop!

Lees de volledige 'leren surfen' serie

Wil je graag de andere blogs lezen in de serie over leren surfen met Pepijn Tigges? Hieronder vind je een overzicht van alle blogs.

Laat je inspireren!