Surfblend surfvakanties

Leren surfen: peddelen

Leren surfen met Pepijn Tigges

Leren surfen doe je natuurlijk door zoveel mogelijk het water in te gaan en het 'vallen-en-opstaan' concept toe te passen. Maar... een goede theoretische basis met tips en tricks van ervaringsdeskundigen kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom presenteren wij met plezier onze blog- en YouTube-serie 'Leren surfen'.

In deze reeks van 14 afleveringen neemt professioneel surfer Pepijn Tigges je mee down the rabbit hole in de surf wereld. Aan de hand van de toffe YouTube video's die wij samen met Pepijn presenteren zet jij de eerste stappen in het golfsurfen. Aan alle online-autodidacten onder ons, leef je uit!

In deze aflevering: peddelen

Scroll verder voor de video en nog veel meer informatie!

IN DEZE VIDEO

We zijn halverwege de video reeks over 'leren surfen'. In deze blog kan je meer lezen over het peddelen. Goed peddelen is heel belangrijk om te kunnen surfen. Of je een golf kan nemen of niet, hangt volledig af van jouw peddelvaardigheid. Lees deze blog dus goed door zodat je geen energie verspilt of golven net mist doordat je niet goed op je surfboard ligt.

Positie op het surfboard

In de video zal je zien dat Pepijn zich in het zwembad van de SURFinn bevindt. Op die manier kan hij duidelijk laten zien hoe je moet peddelen. Tijdens je eerste surfles zal je de zee in gaan tot het water ongeveer op je heupen of borst komt. Je staat met je gezicht naar het strand en de golven zijn achter je. Wanneer je een golf wilt nemen, ga je naast je surfboard staan en neem je je board vast aan de rails zodat je op je board kan gaan liggen.

Als je op het board ligt, dan zouden je voeten bij de tail, de achterkant, van het board moeten liggen. Het surfboard ligt plat in het water.

  • Wat gebeurt er als we meer naar achter liggen op het board? Als je meer naar achter ligt, met de voeten achter de tail, dan zal je heel hard moeten peddelen. Er ontstaat namelijk veel extra weerstand. Zoals een boot die probeert te varen terwijl zijn anker over boord hangt. Hierdoor wordt je afgeremd.

  • Wat gebeurt er dan als je te veel naar voren ligt? Dan duw je de neus van het board in het water. Wanneer er een golf komt, zal het board onder water duiken. Dit noemen we nosediving en zo zal je geen golven kunnen pakken.

We willen dus dat het board zo plat mogelijk in het water ligt. Vanuit die positie gaan we peddelen.

Peddelen voor een golf

Je wilt een golf nemen, maar hoe ga je nu daadwerkelijk peddelen voor die golf? Een golf heeft een bepaalde snelheid dus je moet peddelen om dezelfde snelheid te behalen als de golf, of toch in de buurt van die snelheid. Wanneer je snelheid gelijk is met de snelheid van de golf, is het makkelijker om de golf te nemen. Als je op een surfboard ligt, zoals je net hebt geleerd, lig je met je voeten op de tail. Je kijkt naar voren en je neemt lange slagen met je armen, langs de rail van het board het water in.

Bij het peddelen moet je zoveel mogelijk water verplaatsen. Dit betekent niet dat je als een gek moet peddelen, maar een continu ritme aanhouden heeft het beste resultaat. Eén arm eerst naar achter dan de andere arm en zo verder. Wat je wilt bereiken, is het verplaatsen van zoveel mogelijk water, niet zo snel mogelijk. Probeer rustig maar krachtig te peddelen. Een paar grote peddels, stuk of drie à vier totdat de golf je voeten raakt. Dan doe je nog drie à vier peddels en je zal voelen dat je snelheid krijgt. Wanneer je merkt dat de golf je vooruit duwt, dan kan je je opduwen en recht staan.

Tijdens het peddelen kan je nog extra dingen doen om meer snelheid te krijgen. Zorg dat je handen een kommetje vormen en niet met je vingers gespreid, zodat je maximaal water opvangt en wegduwt. Daarnaast houd je best je hoofd naar beneden. In de line-up lig je met een holle rug en borst van het board af maar tijdens het peddelen kan je je hoofd en borst naar beneden duwen. Je kan ook je voeten omhoog doen. Dat zorgt voor meer druk vooraan op het board waardoor je sneller kan in peddelen op een golf.

LEREN SURFEN @ SURFBLEND

Als je niet goed kan peddelen, zal je veel minder golven nemen. Tijdens de Junior, Youth, Family en Adult camps kan je surflessen volgen bij onze gecertificeerde surfcoaches. Onze surfcoaches leren je graag alle tips en tricks zodat je nooit meer peddelt voor een golf om deze dan net te missen. Geen frustraties meer in het water dus maar veel fun bij het pakken van alle golven.

Zin gekregen om te gaan surfen? Druk op onderstaande knop en vind jouw volgende surfvakantie!

Lees de volledige 'leren surfen' serie

Wil je graag de andere blogs lezen in de serie over leren surfen met Pepijn Tigges? Hieronder vind je een overzicht van alle blogs.

Laat je inspireren!