Surfblend surfvakanties

Leren surfen: turtle roll

Leren surfen met Pepijn Tigges

Leren surfen doe je natuurlijk door zoveel mogelijk het water in te gaan en het 'vallen-en-opstaan' concept toe te passen. Maar... een goede theoretische basis met tips en tricks van ervaringsdeskundigen kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom presenteren wij met plezier onze blog- en YouTube-serie 'Leren surfen'.

In deze reeks van 14 afleveringen neemt professioneel surfer Pepijn Tigges je mee down the rabbit hole in de surf wereld. Aan de hand van de toffe YouTube video's die wij samen met Pepijn presenteren zet jij de eerste stappen in het golfsurfen. Aan alle online-autodidacten onder ons, leef je uit!

In deze aflevering: turtle roll

Scroll verder voor de video en nog veel meer informatie!

IN DEZE VIDEO

Dit is blog nummer 10 in de 'leren surfen' serie met Pepijn Tigges. Ondertussen heb je al geleerd hoe je moet peddelen in het water en hoe je een pop-up doet. De zee is echter continu in beweging en golven kunnen het peddelen lastig maken. Hoe kom je het beste door de golven heen? Als beginner kan je de turtle roll gebruiken. Nee, dit is geen sushi, maar wat is het dan wel? Lees snel verder om alles te leren over de turtle roll!

Wat is een turtle roll en hoe doe je dit?

Als je aan het peddelen bent naar de line-up komt er soms een golf op je af en daar wil je onder door. Als de golven heel klein zijn, kan je er overheen peddelen, zonder veel resistentie van de golf. Vanaf dat de golven iets groter zijn, dan zal je er niet meer over heen kunnen peddelen. De golf zal je meesleuren en zo eindig je weer op het strand en kan je opnieuw beginnen te peddelen. Bij grotere golven zal je onder de golf door moeten, zodat het schuim je voorbij gaat. Hoe doe je dit?

Je peddelt naar de golf toe tot je ongeveer 1 à 2 meter voor de golf ligt. Dan neem je de rails van je board vast en draai je je lichaam om zodat je onder je surfboard 'hangt'. Neem zeker nog een grote hap adem voor je onder duikt. Onder water laat je best wat afstand tussen je lichaam en het surfboard. Zeker je hoofd moet zo ver mogelijk van je board zijn zodat je niet per ongeluk een klap krijgt van je board. De golf zal over je board heen gaan en dan kan je je board terug omdraaien. Je gaat terug liggen op je board en kan nu verder peddelen. Je hebt zojuist een turtle roll uitgevoerd :)

Turtle roll vs duckdive

De turtle roll is niet de enige manier om onder een golf door te gaan. De duckdive is de meest gebruikte optie onder de shortboarders. Deze beweging is echt enkel geschikt voor surfboards met niet zo veel volume, dus als beginner zal je dit nog niet doen. Tijdens een duckdive duw je namelijk de neus van je board het water in en 'duik' je onder de golf door. Enkel kleine en lichte boards kan je zodanig onder water duwen. De grote beginner boards hebben te veel volume en kan je niet onder een golf door duwen. De duckdive is dan ook een manier om naar de line-up te peddelen die voornamelijk voor gevorderden geschikt is.

LEREN SURFEN @ SURFBLEND

Surfblend werkt samen met Softdogsurf op de surfcamps in Frankrijk, Spanje en Portugal. Wanneer je leert surfen op een skooldog, zal je de turtle roll zeker kunnen gebruiken. Wil je graag deze turtle roll oefenen? Boek dan je surfvakantie en surflessen via onderstaande knop en leer van onze gecertificeerde coaches hoe je een de techniek van een turtle roll toepast in de praktijk!

Lees de volledige 'leren surfen' serie

Wil je graag de andere blogs lezen in de serie over leren surfen met Pepijn Tigges? Hieronder vind je een overzicht van alle blogs.

Laat je inspireren!