Surfblend surfvakanties

Leren surfen: wipe out

Leren surfen met Pepijn Tigges

Leren surfen doe je natuurlijk door zoveel mogelijk het water in te gaan en het 'vallen-en-opstaan' concept toe te passen. Maar... een goede theoretische basis met tips en tricks van ervaringsdeskundigen kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom presenteren wij met plezier onze blog- en YouTube-serie 'Leren surfen'.

In deze reeks van 14 afleveringen neemt professioneel surfer Pepijn Tigges je mee down the rabbit hole in de surf wereld. Aan de hand van de toffe YouTube video's die wij samen met Pepijn presenteren zet jij de eerste stappen in het golfsurfen. Aan alle online-autodidacten onder ons, leef je uit!

In deze aflevering: leer je hoe je veilig een wipe out doorstaat!

Scroll verder voor de video en nog veel meer informatie!

IN DEZE VIDEO

Dit is blog nummer 11 in de 'leren surfen' serie met Pepijn Tigges. Ondertussen heb je al geleerd hoe je een pop-up doet en hoe je veilig moet vallen. Maar wat doe je als je van je surfboard valt en onder water terecht komt? In deze video legt Pepijn exact uit welke skills je nodig hebt om dit zonder stress aan te durven!

Wat is een wipe out?

Wanneer je van je surfboard valt, kom je onder water terecht. Surfers noemen deze val een wipe out. Je wordt van je board 'weggeveegd'. Als je ooit eens naar een surfwedstrijd kijkt, zul je zelf merken dat er specifieke woorden zijn voor bepaalde wipe outs. Zoals bijvoorbeeld 'over the falls'. Dit betekent dat een surfer terug gezogen wordt naar de top van de golf en vrij valt naar beneden, met de golf mee. Gelukkig hoef je hier als beginnende surfer geen schrik voor te hebben want dit gebeurt enkel bij grote golven. Tijdens je eerste surfsessie zal je zeker vaak van je board afvallen, maar geen zorgen, Pepijn legt je uit hoe je rustig blijft onder water.

Hoe blijf je rustig tijdens een wipe out?

De wipe out is onvermijdelijk bij het surfen, maar hoe ga je hier het beste mee om? Pepijn legt uit dat een wipe out best wel eng kan zijn, maar het is de kunst om niet in paniek te raken. Vooral de reactie op de angst die je voelt, is het belangrijkste in deze situatie. Pepijn geeft aan dat hij glimlachend boven water komt na een wipe-out. Hij heeft geleerd om rustig te blijven en weet dat er niets te vrezen valt.

Een goede tip om kalm te blijven, is tellen. Uno, dos, tres... voor de surf chicas onder ons. Als je ooit eens een grote wipe-out hebt en je hebt je naar achter laten vallen (zoals je geleerd hebt in de video over veilig vallen), tel dan rustig tot tien onder water. Als je tot tien kan tellen onder water, heb je eigenlijk al een bizar lange wipe out gehad. Soms surft Pepijn golven van meer dan 3 of 4 meter en dan gebeurt het zelden dat hij 10 seconden onder water blijft. Als je kleinere golven surft, dan is de kans groot dat je minder dan 10 seconden onder water bent. Iedereen kan z'n adem inhouden voor minstens 10 seconden, waarschijnlijk zelf veel langer. Dus wanneer je onder water bent, tel je tot tien en dan kom je rustig terug boven water. Adem nog eens diep in en je kan weer terug peddelen naar de line-up voor een volgende golf!

LEREN SURFEN @ SURFBLEND

Het leuke aan wipe outs is dat ze er vaak grappig uit zien en dat je dus eens goed kan lachen met je vrienden of familieleden of met jezelf tijdens een surfsessie. Op de surfcamps in Frankrijk en Spanje ga je samen met de surfcoaches het water in. Je weet nu al dat je zeker niet bang hoeft te zijn van het vallen, je bent zo weer boven water en wie weet kom je net zoals Pepijn wel boven water met een glimlach op je gezicht.

Lees de volledige 'leren surfen' serie

Wil je graag de andere blogs lezen in de serie over leren surfen met Pepijn Tigges? Hieronder vind je een overzicht van alle blogs.

Laat je inspireren!