Surfblend surfvakanties

Leren surfen: surfboard waxen

Leren surfen met Pepijn Tigges

Leren surfen doe je natuurlijk door zoveel mogelijk het water in te gaan en het 'vallen-en-opstaan' concept toe te passen. Maar... een goede theoretische basis met tips en tricks van ervaringsdeskundigen kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom presenteren wij met plezier onze blog- en YouTube-serie 'Leren surfen'.

In deze reeks van 14 afleveringen neemt professioneel surfer Pepijn Tigges je mee down the rabbit hole in de surf wereld. Aan de hand van de toffe YouTube video's die wij samen met Pepijn presenteren zet jij de eerste stappen in het golfsurfen. Aan alle online-autodidacten onder ons, leef je uit!

In deze aflevering leer je hoe je jouw surfboard het beste waxt

Scroll verder voor de video en nog veel meer informatie!

IN DEZE VIDEO

Dit is blog nummer 12 in de 'leren surfen' serie met Pepijn Tigges. Ondertussen heb je al veel geleerd over wat je moet doen in het water. Minstens even belangrijk is hoe je je voorbereidt op een goede surfsessie, met als stap 1 het waxen van je board. In deze video legt Pepijn je uit hoe je je surfboard waxt.

Surfboard preppen

Een softtop, die je in het begin zal gebruiken, hoef je niet te waxen. Je kan dit wel doen als je vindt dat je surfboard niet genoeg grip heeft. Een hardtop, echter, heeft sowieso een laagje wax nodig, anders is het board veel te glad en zullen je voeten van het board glijden tijdens het surfen.

Wanneer je een nieuw surfboard gekocht hebt, kan je meteen starten met het waxen. Meestal zal je, echter, een gebruikt board iedere keer voor een sessie een klein extra laagje geven. Na een tijdje zal je merken dat de laag wax dik en vuil geworden is, dan is het tijd om de wax eraf te halen en een nieuwe laag wax te leggen. We beginnen dus met de oude wax van het board te halen.

In de video zie je dat Pepijn het board even in de zon heeft laten liggen zodat de wax wat opgewarmd is. Dat maakt het makkelijker om de wax er af te halen. Met een wax kammetje krab je de wax van je board af. Je gaat met lange strepen over het board heen om alle wax van het board af te halen.

Wax kiezen

Het board is helemaal schoon. Nu kan je een nieuwe wax laag leggen. Daarvoor hebben we natuurlijk wax nodig, maar welke wax moet je kopen? Pepijn heeft een base coat wax en een top coat wax bij zich. Sommige wax merken hebben een specifieke base coat wax. Indien niet, dan kan je de warme, tropische wax gebruiken. Op de base coat wax van Pepijn staat vanaf 26° en hoger. Met de base coat / warme wax leg je eerst een bodemlaagje op het board. Daarna doe je de top coat wax op het board. In landen zoals België en Nederland kies je dan voor een koude watertemperatuur wax. In warmere landen zal je een wax leggen voor warmer water. De top coat pas je dus aan naargelang de watertemperatuur waar je gaat surfen.

Hoe wax je een surfboard?

Nu je de juiste wax gekozen hebt, start je met het echte werk. Je waxt het deel van je board waar je gaat staan. Bij een shortboard is het dus niet nodig om de neus van het board te waxen. Bij een longboard doe je dit wel omdat je dan soms met je tenen op de neus van het board gaat staan. Om te waxen, zal je steeds strepen op het board maken en die strepen worden steeds langer en langer. Zoals je kan zien in de video, gaat Pepijn schuin over het board heen met de wax. Daarna maken we tegenovergestelde strepen (90° er op) zodat we uiteindelijk kleine ruitjes maken op het board.

Die ruitjes gaan we telkens invullen door een cirkel te maken in de ruit. Wat we eigenlijk willen is dat er een laag ontstaat met kleine bultjes. Die bultjes zorgen ervoor dat je grip hebt op het board. Als je willekeurig over het board heen gaat, dan ontstaat één grote laag en dat geeft geen goede grip.

Wanneer je de base coat afgewerkt hebt, zie je dat er een laagje bultjes ligt op het board. Het is nu tijd om de top coat te leggen. Je neemt de wax die je daarnet gekozen hebt en draait ook weer rondjes over het surfboard. Voor elke surfsessie, zeker in warme landen, kan je best snel nog een top coat laagje leggen op je surfboard zodat je voldoende grip hebt!

LEREN SURFEN @ SURFBLEND

Op onze locaties zijn de meeste surfboards softtops. Je zal dus waarschijnlijk nog niet zelf moeten waxen tijdens je eerste surfvakantie. Wanneer je wat progressie gemaakt hebt en overstapt naar een hardtop kan je de surfcoaches altijd tips vragen om je board te leren waxen. Daarnaast is er ook altijd wax aanwezig op onze camps dus vraag gerust aan de crew als je er nodig zou hebben.

Lees de volledige 'leren surfen' serie

Wil je graag de andere blogs lezen in de serie over leren surfen met Pepijn Tigges? Hieronder vind je een overzicht van alle blogs.

Laat je inspireren!