Surfblend surfvakanties

Leren surfen: Veilig vallen

Leren surfen met Pepijn Tigges

Leren surfen doe je natuurlijk door zoveel mogelijk het water in te gaan en het 'vallen-en-opstaan' concept toe te passen. Maar... een goede theoretische basis met tips en tricks van ervaringsdeskundigen kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom presenteren wij met plezier onze blog- en YouTube-serie 'Leren surfen'.

In deze reeks van 14 afleveringen neemt professioneel surfer Pepijn Tigges je mee down the rabbit hole in de surf wereld. Aan de hand van de toffe YouTube video's die wij samen met Pepijn presenteren zet jij de eerste stappen in het golfsurfen. Aan alle online-autodidacten onder ons, leef je uit!

In deze aflevering leer je hoe je veilig kan vallen in het water!

Scroll verder voor de video en nog veel meer informatie!

IN DEZE VIDEO

In deze 9e video in de serie over 'leren surfen', focussen we ons op veilig vallen tijdens surfen. Je denkt misschien niet direct aan vallen wanneer je aan surfen denkt, maar dit is een belangrijk aspect van surfen. Of je een beginner of een ervaren surfer bent, goed vallen blijft heel belangrijk! In deze video legt Pepijn uit wat je best wel en niet doet wanneer je valt tijdens het surfen. Check it out!

Veilig vallen: do's & don'ts

Hoe val je van een surfboard af? Het is belangrijk om te weten dat het niet erg is om te vallen. Iedere surfer valt (zelf de pro surfers!) en van vallen kan je veel leren. Echter, er zijn bepaalde aspecten waar je rekening mee moet houden om dit veilig te doen. De meeste blessures die surfers oplopen, komen door hun eigen surfboard of leash. Je kan dus best leren jezelf zo goed mogelijk hier tegen te beschermen.

Hier zijn de do's en don'ts bij het vallen van je surfboard.

DON'TS

 • Duik niet van je board

 • Spring niet van je board af (het water kan minder diep zijn dan je denkt)

 • Val niet op je board

DO'S

 • Val het liefst achterover met je rug naar het water

 • Bescherm je hoofd en nek zoals getoond in de video. Houd je ene arm voor je gezicht en je andere arm boven je hoofd zodat je van meerdere kanten je hoofd beschermt.

 • Check bij het bovenkomen of er niemand achter je is en waar je surfboard is. Indien je je surfboard niet vindt, kan je je leash gebruiken om je surfboard te lokaliseren.

 • Trek je board naar je toe (je kan je leash gebruiken om je surfboard naar je toe te trekken)

 • Shred on en neem de volgende golf!

Andere veiligheidstips

 • Surf met een surfbuddy. Hou elkaar in het oog tijdens het surfen. Share the stoke!

 • Gebruik een referentiepunt op het strand of in de duinen om te zien dat je niet afdrijft

 • Lees de oceaan voor je het water ingaat. Kijk waar de mui zich bevindt. Meer hierover in het blog 'Leren surfen: Mui'

 • Houd genoeg afstand van andere surfers tijdens de hele sessie (in peddelen, in de line-up en tijdens het nemen van een golf).

Leuke weetjes

 • Meerdere pro surfers dragen een helm tijdens hun sessies op meer uitdagende spots zoals Pipeline of Teahupoo.

 • Er bestaan opblaasbare reddingsvesten. Deze worden vooral gebruikt bij het 'big wave surfing'. Wanneer een surfer valt, trekt die aan een touw dat lucht in de vest blaast. Hierdoor kom je altijd weer boven water.

LEREN SURFEN @ SURFBLEND

Elke nieuwe sport leer je met vallen en opstaan, letterlijk! Blijven oefenen is de sleutel om beter te worden en nog meer fun te hebben in het surfen. Wil jij graag leren surfen of je skills verbeteren? Boek je Surfblend vakantie en kies tussen 3 of 5 surflessen. Onze surfcoaches geven je alle tips!

Lees de volledige 'leren surfen' serie

Wil je graag de andere blogs lezen in de serie over leren surfen met Pepijn Tigges? Hieronder vind je een overzicht van alle blogs.

Laat je inspireren!