Surfblend surfvakanties

Leren surfen: surfboard onderdelen

Leren surfen met Pepijn Tigges

Leren surfen doe je natuurlijk door zoveel mogelijk het water in te gaan en het 'vallen-en-opstaan' concept toe te passen. Maar... een goede theoretische basis met tips en tricks van ervaringsdeskundigen kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom presenteren wij met plezier onze blog- en YouTube-serie 'Leren surfen'.

In deze reeks van 14 afleveringen neemt professioneel surfer Pepijn Tigges je mee down the rabbit hole in de surf wereld. Aan de hand van de toffe YouTube video's die wij samen met Pepijn presenteren zet jij de eerste stappen in het golfsurfen. Aan alle online-autodidacten onder ons, leef je uit!

In deze aflevering: We duiken samen in de wondere wereld van surfboards, de basis van het surfen!

Scroll verder voor de video en nog veel meer informatie!

IN DEZE VIDEO

Welkom bij de tweede blog in de serie 'leren surfen met Pepijn'. In deze blog gaan we, samen met Pepijn, praten over surfboards. Surfen kunnen we niet zonder surfboard, dus een beginnerscursus kan niet zonder uitleg over surfboards. Als beginner heb je misschien nog niet de feeling om de pro's en cons te voelen van de verschillende surfboards maar het is belangrijk dat je het juiste board kiest voor je eerste surf sessies.

Softtop vs hardtop

Kort door de bocht kan je zeggen dat we twee verschillende boards hebben: softtop en hardtop.

Softtops hebben, zoals de term al zegt, een 'soft' laagje aan de bovenkant. Voor beginners is dat wel fijn. Als je begint met surfen, wil je een zacht board hebben zodat als het board tegen je aankomt, de impact minder groot is. Daarnaast hebben softtops ook een stuk meer drijfvermogen dan een hardtop, dit komt omdat ze over het algemeen meer volume hebben (langer, breder en dikker). In tegenstelling tot de softtop is de hardtop sneller stuurbaar en kan je daardoor makkelijker bochten mee maken. Als beginner starten we dus met een softtop, we willen namelijk vooral eerst leren rechtstaan en vooral rechtdoor surfen, die bochten die komen later wel...

We bespreken in de video ook nog kort de hardtop. Die ziet er eigenlijk precies hetzelfde uit als de softtop, maar is van harder materiaal gemaakt. Dit type board is een stuk lastiger om mee te peddelen en om golven mee te pakken, maar reageert wel iets sneller dan de softtop waardoor hij wendbaarder is. Vaak als beginnend surfer wil je dit type board nog even in de boardshack laten staan. Pas als we down-the-line kunnen surfen (links en rechts een golf af surfen), zelfstandig golven kunnen pakken en comfortabel kunnen uit peddelen dan pas willen we de overstap naar een hardtop maken.

Onderdelen van een surfboard

Nu gaan we wat dieper ingaan op de onderdelen van een surfboard en de vaak Engelse benaming die er bij komt kijken.

We hebben de voorkant van het board, wat we de 'nose' noemen. De neus staat altijd naar het strand gericht als we gaan surfen. Dan hebben we de bovenkant van het board, het deck, waar we op staan. De achterkant van het board wordt ook wel de tail genoemd. Aan de onderkant van de tail zitten de vinnen. De vinnen zorgen er voor dat je rechtdoor gaat, dat je kan sturen en dat je snelheid maakt. Dan hebben we de rails, dat zijn de randen van het board en de bodem van het board. Als allerlaatste op het board hebben we de leash. De leash doe je om je enkel heen zodat je je board niet verliest en je board makkelijk terug krijgt als je valt.

Op veel 'performance shortboards' (je kent ze wel, van die kleine puntige surfboards waar die pro's op surfen) vind je vaak ook nog een rubberen gripmatje op de achterkant. Dit noem je een tailpad en het biedt extra grip aan je achterste voet.

LEREN SURFEN @ SURFBLEND

Op onze Surfblend bestemmingen voor Junior, Youth, Adults en Families leer je surfen op de softtops van Softdogsurf. Er zijn verschillende maten en modellen beschikbaar op onze surfcamps, die je zal gebruiken tijdens de surflessen. Let's get surfy!

Wil je graag je eigen surfboard kopen? Neem dan een kijkje bij Softdogsurf.com. Softdog verkoopt boards voor beginners maar ook heel wat boards voor al wat meer gevorderde surfers. Wil je deze surfboards graag eens testen. Boek dan een reis via onderstaande link en testen maar!

Veel plezier!

Lees de volledige 'leren surfen' serie

Wil je graag de andere blogs lezen in de serie over leren surfen met Pepijn Tigges? Hieronder vind je een overzicht van alle blogs.

Laat je inspireren!