Surfblend surfvakanties

SURF 101: Surfgear

Het board

Wanneer je net nieuw bent in de wondere wereld van surfkampen, golven, surfdudes en sexy surfchicks dan zal je direct opvallen dat iedereen een cool board onder zijn arm draagt. Die sexy surfleraar heeft zo’n klein pro-board, die surfchick van achter de bar heeft het over haar retro-twin fin met sick design. En wanneer ze ’s avonds in de bar staan te praten terwijl jij staat te ear-droppen, klinkt het als chinees waarover gesproken wordt. Concave en rocker, shortboard of fish, double of single glassing. Allemaal termen die je zullen verwarren en niets voor jou zullen betekenen wanneer je voor een eerste keer met een board onder je arm naar de zee zal wandelen.

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om ook zo’n vet board te kopen en volledig mee te gaan in de terminologie, raden wij je toch aan om te beginnen bij het begin… daar waar wij allemaal (ook de surfleraren en de free surfers) zijn begonnen: beginner boards!

Een beginner board wordt simpelweg gekenmerkt door de volgende slogan: ‘The bigger, the better’! Hoe groter een board namelijk is, hoe meer drijfvermogen en stabiliteit hij zal bieden tijdens je eerste pogingen om rechtop te staan.

Ben je klaar om de stap te maken richting een shortboard? Probeer dan eerst een tussenstap zoals het merk Softdogsurf. Dit Belgische merk maakt super leuke shapes waar je in allerlei condities (ook in Nederland en België) mee het water in kan. Fun gegarandeerd!

De vinnen

De vinnen van een surfplank zorgen ervoor dat je rechtdoor kunt gaan in plaats van alle kanten op te glijden wanneer je een golf pakt. Naast de plank zelf zijn de vinnen het meest technisch geavanceerde onderdeel van je surfboard en bieden dus ook veel verschillende mogelijkheden.

Het aantal vinnen onder een surfplank kan verschillen van 1 tot 4 vinnen. Surfen met 1 vin, noemen we een single fin en zie je voornamelijk op longboards. Een surfplank met 2 vinnen is een twin-fin genaamd en komt vaak voor op retro surfplanken. Drie vinnen is het meest voorkomende en wordt onder surfers ‘thruster’ genoemd. Dan is er ook nog de setup met 4 vinnen wat vaker wordt gebruikt op surfplanken met een brede tail. Surfen met 4 vinnen noemen we een ‘quad’.

Zoals met veel aspecten van surfen zijn de verschillende soorten vinnen die er verkrijgbaar zijn niet echt interessant of van toepassing voor een beginnend surfer. Op een softtops zitten namelijk zachte vinnen die minder scherp zijn en dus minder gevaarlijk. Maar doorgaans kun je stellen dat hoe zwaarder of groter je bent hoe grotere vinnen je zult moeten gebruiken.

Meer weten over de ontelbare verschillende soorten en kenmerken? Check hieronder

De Leash

De leash is simpelweg het koord wat (naast jouw ongelooflijke liefde voor je board) jou met je surfplank verbindt. Met een klittenband ‘cuff’ wordt hij bevestigd aan je achterste voet en met een leash-koordje zit hij vast aan de speciale plug in je surfplank. Zo hoef je niet iedere keer naar de waterkant te zwemmen wanneer je board kwijt bent.

Althans, zo zou het moeten gaan. Een leash kan namelijk breken en daardoor van je surfboard een gevaarlijk object maken. Zorg er dus altijd voor dat het klittenband van je leash zand vrij is en dat je een leash neemt die dik genoeg is, zeker als beginner zijnde.

Naast de dikte varieren leashes ook in lengte. De ‘rule-of-thumb’ voor het gebruik van een leash is eigenlijk dat de leash altijd langer moet zijn dan je board. Het je een 8 foot softtop, dan zul je gebruik moeten maken van een 8 foot leash of langer. De reden daarvoor is dat de kans veel kleiner wordt dat je tijdens een wipe-out niet alleen door de golf te grazen wordt genomen, maar ook nog eens door je eigen surfplank.

Let er wel goed voor op dat het bereik van je board als losvliegend object groter wordt bij een grotere plank en langere leash. Reken maar uit: 8 foot board + 8 foot leash + been lengte = al gauw een meter of 6!

Vind hieronder een linkje naar de leash die wij aanraden!

Tailpad

Wax is natuurlijk de nummer 1 manier om grip te krijgen op je surfplank, maar een tailpad of traction pad is ook zeer gewenst, voornamelijk bij de shortboarders. Dit stuk plakkend schuim wordt bevestigd op de tail van je surfplank zodat je achterste voet meer grip heeft en het dus mogelijk maakt om dikkere turns te doen of vettere aerials.

Op een softtop is het onnodig om een tailpad te plakken aangezien deze boards van zichzelf al grip genoeg hebben.

Verder is het kopen van een tailpad niet heel lastig of ‘mind-twisting’. Er zijn namelijk niet heel veel opties of verschillen tussen de merken. Kies je kleur, plak je pad en surf that wave!

Boardbag

Bij het kopen van je eerste plank, waar je al je spaarcenten in hebt gestoken, kan het soms aanvoelen dat de aankoop van een boardbag overbodig is. Helaas is het tegenovergestelde eerder waar. Een goede boardbag is namelijk essentieel in het beschermen van je plank tijdens het reizen. Maar wat maakt nou een goede surfboard bag?

Het soort boardbag wat je zou moeten kopen is afhankelijk van waarvoor je hemt oogt te gebruiken. Zo zijn er ‘sokken’ verkrijgbaar voor je board die je board eigenlijk enkel beschermen tegen vuil en de vergelende werking van de zon. In de zelfde categorie valt de ‘day-bag’; een dunne tas die het gemakkelijk maakt om je board te transporteren, maar aan bescherming vrij weinig te bieden heeft.

Ben je van plan je board verder mee te nemen dan enkel naar je home-spot, dan zul je verder moeten kijken dan een sok of day-bag en je beginnen te focussen op ‘echte’ boardbags, zoals hierboven afgebeeld. Deze zijn uiteraard in allerlei varianten verkrijgbaar waardoor de aankoop van je eerste boardbag soms verwarrend kan zijn.

Wetsuits

Een wetsuit kopen is misschien nog wel het lastigste van allemaal! Je bent al een keer een zomer gaan surfen en wilt zeker volgende zomer weer aan de Franse kust het water in, maar je hebt ook de ambities om samen met de locals het koude Belgische of Nederlandse sop in te gaan… welk pak moet je dan kopen? Zometeen het antwoord, eerst even wat informatie over de verschillende soorten pakken die er verkrijgbaar zijn.

Welke diktes zijn er verkrijgbaar?

Een wetsuit wordt meestal gemaakt met een verschillende dikte op de ledematen, dus benen en armen, en je torso. Het eerste cijfer van de aanduiding van de diktes van wetsuits is het aantal millimeters op je torso, het tweede cijfers duidt de dikte van het neopreen van ledematen aan. De meest standaard diktes zijn 2/2 , 3/2 , 4/3 en 5/4, waarvan 3/2 de meest gebruikte maat is tijdens de zomermaanden in Frankrijk en Spanje.

Welke diktes gebruik je wanneer?

Dankzij onze vrienden van MagicSeaWeed.com hebben we een perfect overzicht van welke dikte wanneer nodig is. Zie de afbeelding hieronder.

Meer surf items ontdekken?

Check dan snel onze webshop, want daar vind je vrijwel alle essentials die een surfer nodig heeft! Vragen over producten of op zoek naar algemene tips om je surfen snel te verbeteren? Neem gerust contact met ons op!

Waar leer jij de fijne kneepjes van het vak?

Check hieronder onze populairste bestemmingen waar jij met je nieuwe surf gadgets helemaal de show gaat stelen! :)

Laat je inspireren!