Surfblend surfvakanties

De 5 heftigste golven van de wereld!

Golven om je leven mee te riskeren!

Als je bij Surfblend hebt leren surfen, heb je waarschijnlijk les gekregen op een beachbreak in Frankrijk, Portugal, Marokko en Spanje. Beachbreaks zijn surfspots waar de bodem van de oceaan uit zand bestaat, wat ervoor zorgt dat het surfen veilig geleerd kan worden. Beachbreaks in Spanje en Frankrijk kunnen goed breken vanaf een halve meter swell en kunnen hoogtes bereiken tot drie meter. Dat is best hoog! Gelukkig gaan we nooit het water in als het onveilig is en houden onze surfleraren perfect in de gaten of de golven te groot of te gevaarlijk worden.

Grootste golven ter wereld

Er zijn ook plekken in de wereld waar de golven veel groter worden. Vaak breken ze dan dieper op de oceaan, en lopen ze over vlijmscherpe koraalriffen. De golven ontstaan dan op duizenden kilometers afstand, waar grote stormen over de oceaan razen. Doordat ze zo’n grote afstand moeten afleggen hebben ze heel erg lang de tijd om kracht en hoogte op te bouwen. Om zich dan over die koraalriffen heen te storten… Bekijk deze monster swells alvast op Windy en zo voorspel jij de volgende big wave surf.

Er bestaan ook waaghalzen die deze monstergolven proberen te surfen. Hieronder een overzicht van wat volgens ons de 5 grootste golven ter wereld zijn. Oefen alvast tijdens een van onze top surfvakanties ;)

1. Pipeline, Oahu, Hawaii

Je kunt bijna niet om Pipeline heen, niet alleen omdat het een van de gevaarlijkste golven ter wereld is, maar ook meteen een van de allerbeste. Pipeline lijkt misschien niet heel gevaarlijk, omdat hij niet zo groot is als andere golven in dit rijtje, maar daar maak je dan een flinke vergissing: Pipeline bevindt zich slechts een halve meter boven een vlijmscherp koraalrif. Dit en het feit dat het, door de populariteit, altijd ongelooflijk druk is op Pipeline, zorgt ervoor dat hier al meer mensen zijn omgekomen dan op welke andere break ter wereld dan ook.

Op Pipeline wordt elk jaar de Pipe Masters gehouden, een van de meest beroemde surfcontests en de afsluiter van de Championship Tour van de World Surf League. Begin december werd hier Gabriel Medina wereldkampioen gekroond. Een van de absolute toptalenten op Pipeline is echter John John Florence. Check hem hieronder Pipeline doen waar hij zo goed in is... 

2. Teahupoo, Tahiti, Frans Polynesië

Net buiten de kust van Tahiti ligt een ondiep koraalrif. Het is hier dat Teahupoo ligt: misschien wel de meest perfecte en krachtige golf die er bestaat. Teahupoo is uniek: de lip kan tot een paar meter dik worden en de barrel zo groot dat je er met een bus doorheen zou kunnen rijden. De golf breekt bijna volledig onder zeeniveau, en trekt het water van het koraalrif af, waardoor deze holle linkse ontstaat. Dit telt zeker zwaar mee aan onze afweging van de top grootste golven ter wereld.Teahupoo werkt goed bij normale condities, maar kan golven houden tot wel 15 meter, en het is bij deze swellgrootte dat deze monster-golf ontstaat… Hieronder vind je een kort filmpje die de kracht van deze golf goed laat zien!

3. The Right, Western Australia

The Right is – zoals je misschien al had geraden – een rechtse golf. Je kunt hem herkennen aan zijn unieke, diepe barrel. Deze golf breekt bijna nooit, maar als hij breekt, staat hij bekend als de beste slab in Australië. Het is een van de meest krachtige grootste golf ter wereld. Om hem te bereiken ben je ongeveer een dag onderweg, en deze golf kun je eigenlijk alleen surfen onder begeleiding van een professioneel team, met jet-ski’s en helikopters. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is meer dan een dag reizen. Kortom: enkel echte professionals kunnen deze golf surfen!

4. Nazaré, Portugal - Grootste golf ter wereld

Iets ten noorden van ons surfcamp in Peniche en op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf het Surfhouse in Ericeira ligt Nazaré; een klein kustplaatsje met een vuurtoren boven op een klif. Dit kleine plaatsje is sinds een aantal jaar beroemd in de internationale Big Wave Scene. Waarom? Voor de kust ligt een grote onderwater canyon. Hierdoor krijgen aankomende golven vanuit de oceaan genoeg de ruimte om heel erg groot te blijven. Het resultaat? Nazaré wordt gezien als dé grootste golf ter wereld.

Wereldrecord grootste golf surfen

Het wereldrecord grootste golf gesurft, wordt momenteel gehouden door Portugese surfer Hugo Vau, die een golf van maar liefst 35 meter bedwong. Er wordt vaak geprobeerd om het wereldrecord grootste golven ter wereld surfen te verbreken. Maar misschien wel het meest ontzagwekkende moment was dat van Andrew Cotton, die afgelopen jaar bij een ongelooflijke wipeout gelanceerd werd en het met een gebroken rug moest bekopen. Check dit moment hieronder:

5. Jaws, Maui, Hawaii

Jaws bevindt zich op het eiland Maui in Hawaii. Hier breekt Pe’ahi, beter bekend als Jaws, vernoemd naar de tanden van de haai, waar de golf op lijkt als hij breekt. Jaws staat bekend om de big wave surfscéne, waar regelmatig records grootste golven binnen komen vliegen. Deze grootste golven hier kunnen meer dan 18 meter worden en ook hier ben je afhankelijk van een jet-ski als je wilt surfen. Als je valt heb je dan meestal nog eens de pech dat er nog een aantal set-golven achter jouw golf aankomen die je meeslepen… Check hier Kai Lenny, die vorige maand nog tijdens de 2018 Jaws Challenge een aantal bizarre manoeuvres uithaalde op Jaws. 

Golven surfen binnen jouw mogelijkheden?

Kan je niet wachten om je voor te bereiden op grote golven zoals deze? Neem zeker een kijk naar onze gloednieuwe Surfschool Den Haag om je volgende surfles vast te leggen.

Trek je liever naar het buitenland? Bekijk dan onze buitenlandse surfcamps en surfhouses in Frankrijk, Portugal, Marokko en Spanje!

Laat je inspireren!