Surfblend surfvakanties

SURF & YOGA

Surf & yoga, dé gouden combinatie.

Op onze surfkampen worden al yoga lessen aangeboden. Het help niet alleen bij het lichaamsherstel en ontspanning, het heeft direct positieve invloeden op je surf. Wil je weten hoe? Ontdek alle voordelen van surf en yoga!

Waarom Surf & Yoga zo goed samengaan

Surfers worden gezien als flexibel. Dit omdat ze flexibel moeten zijn in álle soort omstandigheden. Van verschillende spots, condities, surf gear, je motivatie en de crowd. Daarnaast moeten ze zelf nog fysiek én mentaal flexibel zijn. En hoe valt dit beter te trainen dan yoga? Maar wat is dat nou precies?

Yoga

Yoga komt oorspronkelijk uit India en is ontstaan vanuit het hindoeïsme. Er bestaan veel verschillende soorten en stijlen van yoga, maar in het westen kennen wij vooral de actieve yoga vormen. Misschien heb je al wel gehoord van Asthanga yoga, Poweryoga en Vinyasa.

Verder heb je bijvoorbeeld Hatha yoga (ademhaling), Yoga Nidra (meditatief) en Yin yoga (herstellend).

Alle vormen van yoga zijn bedoeld om lichaam en geest met elkaar te verbinden en in balans te brengen, in combinatie met de bijbehorende spiritualiteit en filosofie.

We kunnen hier heel diep op in gaan, maar laten we snel in alle fysieke én mentale voordelen duiken van de yoga die jij moet gaan doen om je surfen te verbeteren.

Fysieke voordelen

Yoga heeft voor iedereen voordelen en kan beoefend worden door jong en oud.

Flexibiliteit

Dit had je misschien niet gedacht, maar yoga is absoluut niet alleen om zo lenig en flexiebel mogelijk te worden. Maar, surfers die vaak aan yoga doen, merken wel dat ze zich vloeiende kunnen manoeuvreren en minder snel blessures oplopen!

Lichaamsherstel

Doordat je spieren vaak kunnen ontspannen en stretchen tijdens de verschillende Asana's (poses), is dit super effectief om na je surf sessie te doen. Zo verminder je direct de krampen, stijfheid en herstel je veel sneller van een intensieve surfsessie. 

Kracht

Ook bouw je met yoga veel kracht op. En wij surfers weten maar al te goed dat we ontzettend veel kracht nodig hebben tijdens een pumping sessie. Wanneer we ons fit en sterk voelen, gaat het surfen ons ook gelijk een stuk makkelijker af. 

Door met yoga verschillende houdingen (langer) vast te houden, wordt kracht opgebouwd. Zo train je spieren waarvan je nog niet wist ze te hebben. We weten allemaal hoelang een minuut opeens kan duren zodra we moeten planken. Tel sneller..!

Balans

Op dezelfde manier trainen surfers met yoga ook hun balans. Op een onnatuurlijke positie staan op de grond is al lastig, laat staan dit te doen op een surfplank op het water! Door lang in posities te blijven, al staand, op de kop, of op één been, train je zo je evenwicht. Een goede balans is dé key van het surfen!

Slapen

Een goede nachtrust, daar houden wij van. Na een lange zware surf sessie kunnen wij gelijk platliggen. Maar met het implementeren van maar een uurtje yoga voor óf na je sessie, wordt je zowel fysiek en mentaal extra uitgeput. Dit zorgt voor een ontspannende en diepe rust, wat je slaap kwaliteit aanzienlijk verbeterd.

Mentale voordelen

Naast de fysieke voordelen, zorgt yoga er ook voor dat je mentaal sterker en helderder bent. Het kan heel meditatief zijn en hebben zo grote gevolgen op je surf. Lees snel de mentale voordelen: 

Focus

Tijdens een yoga sessie ben je eigenlijk constant aan het focussen. Je focust op je ademhaling, op de bewegingen, de poses, en wat je voelt vanbinnen. Het is de kunst om in een kalme flow te komen zonder aan alle ruis en afleidingen om je heen te denken. Met surfen moet je ook constant gefocust zijn, en we zien bij zowel beginners als gevorderden dat de concentratie naar een uurtje surfen wel gedaan is. Dan gebeuren er juist de meeste ongelukjes en pak je vaak je beste golf van de dag niet meer. Blijf gefocust en shred de hele dag lang. 

Ademhalen

Zoals hierboven genoemd, is ademhalen een heel belangrijk element in zowel yoga als in surf. Door op je ademhaling te letten, wordt je gelijk rustig. Door het trainen van het ademhalen met bepaalde bewegingen, maak je zo effectief mogelijk gebruik van je energie. Het is heel belangrijk om met surfen goed op je ademhaling te letten. Vooral als het spannend wordt of wanneer je vermoeid bent. Breng je lichaam en geest tot rust en merk het verschil!

Uithoudingsvermogen

Surfen is een sport waar uithoudingsvermogen vaak op de proef wordt gesteld. Het moeilijke is dat de oceaan altijd sterker blijft dan jezelf. Jij bepaald niet wanneer de volgende grote set komt. Soms moet je doorzetten totdat je niet meer kan. Je kan het natuurlijk gemakkelijker maken door fysiek sterker te worden, maar uithoudingsvermogen is ook een mentaal aspect. En hoe kun je dit nou beter trainen dan tellen lang in een onmogelijke positie blijven zitten en je comfortabel hierin gaan voelen?

Meditatie

Surfen is een sport dat direct beïnvloed wordt door je mood die dag. Zodra jij je goed voelt, gaat het surfen gelijk een stuk beter. Daarom zijn de voordelen van het beoefenen van yoga vóór het surfen efficiënt bewezen. Maar een yoga les na het surfen werkt net zo goed meditatief.

Je eindigt vaak met Savasana. Hierbij lig je 5 minuten plat op je rug, waarin je alles wat er met jou gebeurt, waarneemt. Dit kun je doen in de vorm van een body-scan, focussen op je ademhaling, of simpelweg tellen. Als gedachten komen en gaan, is het de key om die te observeren, maar er verder geen aandacht aan te besteden. Deze meditatie is super ontspannend en brengt je helemaal tot rust.

Surfblend Surf & Yoga camps

Surfblend surfschool yoga lessen Nederland

Bij onze eigen Surfblend Surfschool in Den Haag krijg je yoga lessen van onze tóp surf & yoga instructeur Fenny.

De lessen zijn opgebouwd om kracht en flexibiliteit op te bouwen en tegelijkertijd diepe ontspanning te vinden. Ze zijn voor iedereen die even een moment voor zichzelf wil nemen, je zal de voordelen ervan voelen tijdens je volgende surfsessie.

Family

Juist en zeker vind je ook op onze family surf camps een groot aanbod aan yoga lessen. Tijdens een familie vakantie zijn we allemaal wel even toe aan wat rust. Neem de tijd voor ontspanning en keer naar binnen. Ook kan dit super goed met de kids en uit onze ervaring zijn ze er maar al te enthousiast over! Boek de yoga lessen van onze instructeurs op locatie van onze family camps in Frankrijk en Spanje.

Adults

Voor onze adult surf trips zijn er yoga pakketten te boeken wanneer jij eraan toe bent. Vanuit onze surfhouses in Portugal, Frankrijk en Marokko nemen we je mee in een wondere wereld. Zo zorg je ervoor dat je volledig herstelt van het surfen en compleet in balans weer terug naar je surfers paradise zal keren. Ook geven we yoga lessen op onze 18+ surf camps in Spanje en Vieux Boucau, rustgevend omringd door de natuur. 

 

 

Neem een kijkje in het leven van onze yoga instructeurs en ze vertellen je in geuren en kleuren waarom surf & yoga dé gouden combi is. Inspannen en ontspannen, ontdek het zelf en doe mee met de yoga lessen op een van onze surf camps!

Laat je inspireren!