Surfen in Peniche surfspots surftrip Portugal Surfen in Peniche surfspots surftrip Portugal

Surfen in Peniche

Peniche is de bakermat van het surfen in Portugal. De unieke ligging op een schiereiland zorgt ervoor dat er altijd een golf te vinden is en dat de wind gunstig kan zijn. Daarnaast is een stadje vol hotspots met een oud centrum, maar vooral veel strandjes, beachclubs, grote surfshops en een bruisend nachtleven.

Een van de meest bekende stranden voor ‘the good life’ is Baleal. Een trekpleister voor vele jonge toeristen door de golven, beachclubs en de relaxte sfeer die er hangt voor en na de zonsondergang.

Lees snel verder en ontdek alle surfspots, de beste surfcondities en de leukste surf&stays om te surfen in Peniche. Veel plezier!

Surftrip Portugal

Surfen in Peniche

Surfcondities

Door de ligging bijna ín de Atlantische Oceaan, Peniche pakt altijd een swell en zo vind je er daarom zelden geen golven. Het hele jaar door vind je hier golven tot boven de heupen en de meeste spots kunnen wel 5 meter grote golven leveren. Met een variatie van de oriëntatie van de spots, vind je zo altijd een golf met elke swell-en-windrichting. Van snelle en steile golven tot beginner-vriendelijke leuke ritjes.

De surfspots in het Noorden van Peniche zijn meer beschermd tegen de wind en swell en zijn daarom uitstekende plekken voor beginners. De stranden in het zuiden liggen meer open voor de swells, wat zorgt voor een pumping day in Supertubos.  

Surfniveau en beste reistijd

Peniche is een hotspot van beginners, tot de beste experts. De meeste spots hebben een zandbodem. Ook vind je hier rotsachtige stranden en rif-breaks voor de gevorderden en prachtige A-frames voor intermediates.

  • Beginners
    Augustus het de meest populairste maand in Peniche. De surfkampen en surfscholen draaien in volle toeren, families en toeristen komen naar Peniche en het is super gemakkelijk om deze fantastische sport hier voor het eerst te proberen. Doordat de golven wat kleiner en rustiger zijn in de zomermaanden, is juli tot en met september de ideale periode om te leren surfen in Peniche.

 

  • Intermediates
    Intermediates kunnen het hele jaar goed surfen in Peniche. Door de ligging aan de Atlantische Oceaan weet je nooit wanneer een pumping swell krachtige golven met zich meebrengt. Vooral in het voorjaar en najaar is de crowd hier een stuk rustiger en zijn de golven op z’n best!

 

  • Gevorderden
    Doordat er in de herfst en winter, meer krachtige swells binnenkomen, kun je pumping surfsessie’s verwachten in Supertubos en Papoa. Van overhead-golven, barrels en slamming tubes, in Peniche vind je golven van je dromen. Let wel op, door de Noordelijke ligging is het klimaat hier een stuk kouder zijn vergeleken met het sunny Algarve.

Surfbestemmingen Peniche

Beste surfspots van Peniche

Peniche is de plek waar het surfen is begonnen in Portugal en dat is niet voor niets. Golven van wereldklasse vind je hier gewoon binnen de stadsgrenzen, zoals het wereldberoemde en beruchte Supertubos. Op Baleal vind je de meeste scholen, maar ook hier kun je wel terecht als gevorderde surfer. Meer richting het noorden kun je de lange stranden bij Ferrel vinden en naar het zuiden kun je tot aan Ericeira spots ontdekken!

Lees snel verder en ontdek de 8 beste surfspots van Peniche!

1. Gigi

Ten Noorden vind je het beginners strand Gigi’s. Dit strand is vaak niet zo druk en door de ideale condities tijdens een zuidwestelijke wind en met een opkomend getij, vind je hier mellow golven waar beginners zoveel kunnen oefenen als gewenst.

2. Prainha

Links van Gigi’s vind je het beschutte strand Prainha. De golven rollen langs het ‘eiland’ Baleal en geven leuke pieken over het brede strand. Let op! Dit strand is enorm populair onder beginnende surfers en surfscholen, dus zet je wekker op tijdt en wordt wakker met alle golven voor jezelf.

3. Catinho da Baia

Met een geheel andere oriëntatie maar net aan de andere kant van Baleal, vind je het classic strand van Peniche Catinho da Baia, oftewel Baleal. Dit strand is enorm populair en ligt vlak bij de gezellige beachbars. Surf prachtige kwaliteit golven, zie de zon ondergaan vanaf het strand en schuif aan bij de bar voor een lekkere cocktail.

De golven kunnen hier overhead worden. Kies de juiste piek en surf linkse, rechtse, A-frame en wedges tot overhead golven!

4. Papoa

Bij big-wave surfen denken we aan Nazaré. Maar Papoa is de underdog en met een stevige winter swell is dit de spot waar de jetski’s big wave surfers in gigantische monsters laat droppen. Door het rif breekt deze golf consistent met een grote swell. Deze spot is alleen voor professionals!

5. Bananas

Let’s go bananas! Vaak in de zomer vind je hier glassy golven die soms steil en hol kunnen worden. Het is de go-to surfspot om te surfen in Peniche. In de winter zijn de swells vaak te groot waardoor deze spot minder werkt.

6. Supertubos

Dit is de wereldberoemde spot die elke barrel seeker aantrekt. Vergeleken met de Franse beachbreaks, geeft Supertubos iconische barrels gereserveerd voor de gevorderde surfers. Deze golf werkt in beide richtingen en is op z’n best met een swell uit het zuiden.

7. Ericeira

Een uurtje rijden ten zuiden van Peniche vind je ons surfhouse in het surfmekka Ericeira. Met wel 15 eersteklasser spots binnen een straal van 10 km, is dit het enige World Surfing Reserve van Europa. Met een grote variatie aan beach, rif en pointbreaks is dit een surfer’s paradise voor iedereen.

8. Caparica

Om te surfen in Peniche kun je een surftrip heel makkelijk combineren met een verblijf in ons gezellige surfhostel of surfhouse recht voor hét surfstrand van Lissabon: Caparica. Vanaf hier ga je op citytrip en verken je de straten van de wereldstad Lissabon, ontdek je het prachtige natuurpark Arrábida of kijk je ogen uit in het sprookjesachtige land Sintra. Door de centrale ligging maak je zo gemakkelijk een surftrip naar Peniche, Ericeira en Caiscais.

Neem de tijd voor een surftrip naar Portugal en ontdek je favoriete surfspot! Check alvast de surfvoorspellingen via Magic Seaweed Peniche.

Surfen in Portugal

Surfblend Surfbestemmingen rond Peniche

Kan jij niet wachten om the goof life te surfen, zonsondergangen te bewonderen en de pro’s te zien shredden op Supertubos? Verblijf op onze top surfbestemmingen vlakbij Peniche en ontdek de beste spots!

Ericeira

Vanaf Surfhouse Ericeira ligt net ten zuiden van Peniche en is de ideale uitvalsbasis voor je surftrip naar de beste surfspots van Portugal.

Gegarandeerd vind jij iedere dag de ideale surfspot waar je je de hele dag kunt vermaken. Of rij snel door naar de volgende spot voor je tweede surfsessie! Ontdek ze allemaal en verblijf in ons Surfhouse Ericeira.

Surfhouse Ericeira

Lissabon

Óf kies voor de centrale ligging van Lissabon en combineer een surf, zon en citytrip met een verblijf in onze gezellige Surfbase surfhostel, of een comfortabel en luxe surfhouse SURFinn, beide gesitueerd in Caparica.

SURFinn Lissabon

 

Surfbase Lissabon

 

Bekijk ook