Op surfvakantie in het najaar surfen surftrip Op surfvakantie in het najaar surfen surftrip

Surfen in het najaar

Surfen in het najaar

Wil jij gaan surfen in het najaar? Met een stuk minder toeristen en bovenal een stuk betere golven op de grote variatie surfspots, is surfen in de herfst misschien wel onze favoriete periode om op een surf trip te gaan.

Wil jij weten waar je de beste surfspots kan vinden om te surfen in deze periode? Lees snel verder en ontdek onze top 5 favoriete surf trips.

Bekijk alle trips in het najaar

Populaire surftrips najaar

Om te surfen in het najaar zijn wij maar al te graag te vinden in een surfhuis in Frankrijk of Portugal. Door de centrale ligging van onze favoriete surf locaties in Vieux Boucau en de Algarve, staan wij altijd te popelen om hier de beste surfspots te surfen.

Natuurlijk kun je in het najaar goed surfen op tropische bestemmingen zoals Indonesië, Costa Rica, de Filipijnen of tijdens een boottrip op de Malediven. Wil je liever toch iets dichterbij? In Marokko en Europa zijn er genoeg surfspots om te surfen in het najaar tijdens je surf- en zon vakantie. Van surfing the European "North shore" aan de noordkust van Fuerteventura, de variaties van spots aan de gehele westkust van Ericeira, Lissabon tot aan de Algarve in Portugal, of Marokkaanse golven van Taghazout!

Ontsnap de herfst in Nederland, want de zon schijnt nog volop op onze surf bestemmingen in het najaar. In het begin van het najaar komen de winterse swells al goed binnenrollen. Dit zorgt voor hoge, consistente en krachtige golven met vaak offshore wind. Het najaar is de ideale periode voor iedereen om te surfen, of je nou beginner bent, intermediate of gevorderde. Waar wacht je nog op!
 Bekijk alle herfst surf bestemmingen

1. Surfen in het najaar in Portugal

Het najaar is echt het perfecte seizoen om te surfen in Portugal! In tegenstelling tot veel andere landen in Europa, zijn er bijna altijd goede golven te vinden voor een pumping surfsessie in de vele spots langs de Portugese kustlijn. Met een klimaat van 25°C, en een zeewatertemperatuur tussen de 20 °C en 21 °C, zit je met een Hurley wetsuit van 3/2 mm goed!

Surfen najaar in Portugal:

 • Niveau: all levels
 • Wave type: Reef, Beach, Point break
 • Surf: Medium to high, consistent
 • Zee: 20°C, 3/2 mm wetsuit
 • Spots: Torreira, Ericeira, Lissabon, Caparica, Algarve, Aljezur, Sagres

Surf condities surfvakantie najaar

Allereerst, het weer in de herfstmaanden in Portugal is al een reden genoeg om gelijk om het vliegtuig te springen voor een surf-en- zon vakantie. Maar wist je dat de Portugal is geprezen met de breedste kust waar consistente swells binnenkomen? Met een variatie tussen reef, point en beach breaks, verschillende windrichtingen, beschutte baaien en de verborgen strandjes tussen de kliffen, weet je hier altijd surfpots te vinden waar jij je met je vrienden de hele dag kunt vermaken.

Locaties voor surftrip najaar

Je kunt kiezen uit vier fantastische locaties om te surfen in Portugal in het najaar, ieder met zijn eigen karakter, dus voor iedereen wat. Voor een surf & zon vakantie in heerlijk nazomers weer van Zuid-Portugal kun je terecht in SURFinn Algarve. Vanuit hier ben je in no-time op de homespots Monte clérigo en Arrifana, Maar surf je ook snel alles surfspots tussen Amado en Sagres! Vanuit Surfhouse Algarve kies je elke dag de beste spot uit en rij je langs de kust opzoek naar de perfect wave. Surfbase Lissabon is het surfhuis in Caparica en bied je de combi tussen strand, stad en surf. Vind de perfecte breaks aan de brede kustlijn van Costa da Caparica, of verblijf in Surfhouse Ericeira, waar je wel 15 verschillende surfspots vindt binnen een straal van 8 km! Nog niet tevreden? Met 1 uurtje rijden ontdek je al de wereldberoemde golven van Peniche. 
Verkeerd kiezen kan volgens ons niet, check ze allemaal en laat het ons weten als we je verder kunnen adviseren!

Niveau surfen in het najaar

Met een einde aan het de vaak kalme en milde zee van de zomer, ziet Portugal in het najaar de swells vaker binnenkomen, wat de surfkwaliteit een stuk beter maakt. Door de grote variatie van verschillende surfspots kan iedereen in het najaar surfen in Portugal. Omdat de surf een stuk beter wordt vergeleken met de soms platte zomers in de Algarve, is het najaar de ideale periode voor intermediate en gevorderde surfers om hun surf skills te verbeteren op uitdagende golven. Maar ook voor beginners zijn er altijd genoeg spots te vinden waar de swell wat zachter binnenkomt. Neem een beginners of intermediate surfles vanuit de Surfblend surfhouses, of meld je aan voor de intermediate surfcoaching weeks die plaatsvinden in het najaar. 

Wanneer kan jij het best gaan surfen in Portugal? Kies je niveau en lees meer over surfen in Portugal. Óf check de surf forecast alvast via Magic Seaweed Portugal.

 • Beginner: voorjaar, zomer
 • Intermediate: najaar, voorjaar
 • Gevorderd: najaar, winter, voorjaar

Bekijk surftrips najaar in Portugal

2. Surfen in het najaar in Frankrijk

Ga mee surfen in het najaar in Frankrijk, want in deze periode is is het nog steeds warm, maar de golven worden beter! Ontdek de allerbeste beach-breaks in Les Landes, van Mimizan, Moliets en Vieux Boucau tot Hossegor en Cabreton! Naast de prachtige natuur, regionale wijnen, surfcultuur en Franse cuisine, vind je bij onze homespot Vieux Boucau perfecte golven waar zelfs de World Surf League hier elk jaar de Quicksilver Pro France organiseert!

Surfen in het najaar Frankrijk in het kort:

 • Niveau: all
 • Wave type: beach breaks & barrels
 • Weer: 15-20°C
 • Surf: Medium waves
 • Zee: 21°C, 3/2 of 4/3 mm wetsuit
 • Spots: Mimizan, Seignosse, Moliets, Vieux Boucau, Hossegor, Cabreton

Surf condities surfvakantie najaar

In het najaar is de zeetemperatuur op het warmst in Frankrijk, maar komen de golven vaak groter en met meer kracht binnen van de Atlantische Oceaan. In het begin van het najaar vind je hier daarom een stuk betere surf met gunstige wind clean en glassy golven! De dagen kunnen afwisselen van medium surf tot holle barrels en overhead waves.

Locaties voor surftrip najaar

Met een kust van 230 km lang, vind je in Les Landes surfspots van wereldklasse. Onze homespot in Vieux Boucau stelt nooit teleur. Met een prachtig breed strand en verschillende peaks, is de drukte altijd goed verdeeld en vind elke surfer de ideale ligging. Niet voor niets is Vieux Boucau dé plek van het WK Longboard én Belgisch Kampioenschap Surf. Onze go-to bestemmingen voor alle niveaus zijn Le Penon in Seignosse en Moliets. Moliets is misschien wel onze favoriete spot om te surfen door de perfecte zandbanken voor surfers van alle niveaus. De intermediate en gevorderde surfers vinden uitdaging in La Gravière en Hossegor La Sud en La Nord, bekend om de gigantische golven die hier breken. Deze spots bevinden zich op nog geen 30 minuten van elkaar, zo kies je elke dag de beste spot uit vanuit ons surfhuis in Vieux Boucau.

Niveau surfen in het najaar

Je hoeft niet bang te zijn om te surfen in het najaar in Frankrijk, want je kunt hier altijd terecht, welk niveau je ook bent. Voor de intermediates en pro's vind je stevige peak en wereldberoemde beach-breaks van wereldklasse, maar ook voor de beginners valt er prima te leren surfen op de zandbanken. In elk dorpje vind je goede surfscholen en rental om veilig te leren surfen in Frankrijk in het najaar. Vanuit het surfhuis in Les Landes kun je beginner en intermediate surflessen boeken en huur jij jouw perfecte surfboard van o.a. Softdog Surf. Alhoewel in de zomermaanden de swell een stuk kleiner is, kunnen de golven in het najaar en winter intimederend zijn. Check alvast de surf voorspellingen voor de periode wanneer jij wilt gaan surfen in het najaar in Frankrijk, vind hieronder de beste surfperiode per niveau.

 • Beginner: voorjaar, zomer
 • Intermediate: all year
 • Advanced: najaar, winter, voorjaar

Bekijk surftrips najaar in Frankrijk

3. Surfen in het najaar in Fuerteventura

 

Altijd al willen surfen op de Canarische eilanden? Fuerteventura staat bekend als de “North shore” van Europa, waar je in het najaar de beste tijd van het jaar te pakken hebt om hier op surftrip te gaan! Beleef heerlijk zomers weer, de meest ideale wind om te surfen en uitstekende golven voor intermediate en pro’s. Ontdek prachtig maanlandschap, de witte zandstranden en de gezellige dorpjes met restaurants en barretjes, allemaal vanuit  Surfhouse Corralejo

Surfen in het najaar in Fuerteventura in het kort:

 • Niveau: all levels
 • Wave type: point, beach, reef breaks
 • Weer: 22-25°C
 • Surf: Medium waves
 • Zee: 22-23°C watertemperatuur, springsuit of 3/2 mm wetsuit
 • Spots: El Hierro, Los Lobos, Rocky Point, Playa Blanco, El Cotillo, Lajares, Sotavento

Surf condities surfvakantie najaar

Fuerteventura staat letterlijk voor ‘sterke wind’, en daarom is er ook het hele jaar door veel wind te vinden, wat ook ideaal is voor windsurfen, kitesurfen en andere watersporten. In het najaar is de wind hier een stuk kalmer, waardoor het najaar de meest gunstige tijd is om te surfen in Fuerteventura! Het surfhouse Corralejo is geopend, dus boek jouw volgende surftrip. Wil je alvast weten op welke spots jij kan gaan shredden? Lees dan verder.

Locaties voor surftrip najaar

Fuerteventura is een eiland met kilometers lange uitgestrekte gouden surf stranden en staat daarom ook bekend als het "Hawaii" van Europa. Vooral rond het vissersdorpje Corallejo in het noorden, vind je vaak consistente surf breaks. De “North Shore” van Fuerteventura telt tientallen surfspots en loopt van Corralejo in het oosten naar Cotillo in het westen. Lajares ligt tussen deze plaatsen en in het zuiden vind je spots bij Moro Jable en Sotavento.

Niveau surfen in het najaar

Waar en wanneer kan jij het best surfen in Fuerteventura voor de beste golven? Voor beginners ga je naar spots zoals Playa Morro, Playa Blanco en El Cotillo. De intermediates en pro’s kunnen zich uitleven op spots zoals Rocky Point, Los Lobos en El Hierro. Al deze spots zijn makkelijk te bereiken vanuit het Surfhouse Corralejo. Boek snel je surf trip naar Fuerteventura in het najaar en surf in de meest ideale condities.

Ookal is er hier altijd  goede surf, kijk welke tijd periode past bij je niveau past en lees meer over het surfen in Fuerteventura. Óf check de surf voorspelling alvast via Magic Seaweed Fuerteventura.

 • Beginner: voorjaar, najaar, winter
 • Intermediate: all year
 • Advanced: najaar, winter

Bekijk surftrips najaar Fuerteventura

4. Surfen in de herfst in Marokko

Marokko is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest populaire najaar surfbestemming. En dat is niet voor niets! In het najaar kun je uitstekend surfen in Marokko door de goede golven die binnenkomen aan de uitgestrekte westkust met vele surfspots. Met onze twee surf locaties Sea View Surfcamp Marokko en Surf Resort Taghazout, verblijf je op dé ultieme locaties om te surfen in Marokko. Met 300 dagen zon per jaar, een temperatuur van 25°C en een zeewatertemperatuur van 21°C in het najaar, surf je in een shorty, springsuit of Hurley wetsuit van 3/2 mm.

Surfen in het najaar Marokko in het kort:

 • Niveau: all levels
 • Wave type: point, reef, beach breaks
 • Weer: 20-25°C
 • Surf: Medium-high, consistent
 • Zee: 22,5 °C, 3/2 wetsuit of springsuit
 • Spots: Anchor point, Killers, Devil's Rock, Mysteries, Boilers, Banana

Surf condities surfvakantie najaar

Het beste surfseizoen begint in in het najaar wanneer de wintergolven de Marokkaanse west kust bereiken. Surfers uit de hele wereld komen op Taghazout af om sicke barrels te scoren. Vooral in het najaar is het áán, en er is bijna geen wind te vinden wat zorgt voor consistente surf met 'clean waves'.

Locaties surftrip najaar

De gehele kustlijn van Marokko is bezaaid met goede surfspots, maar vooral in het gebied rondom Taghazout is het the place-to-be en bekend als de surf mekka! Of je nou verblijft in een Surfcamp met bungalows, of in een luxe Surf Resort, je bent staat binnen no-time met je voeten in het water en je surfboard in je handen.

Voor elke surfer is er een surfspot in de buurt van onze bestemmingen te vinden om te surfen in Marokko in in het najaar. Beginners kunnen zich uitstekend vermaken op Essaouira Beach, Panoramas, Devil’s rock, Banana point, K11 en K12. Voor de intermediate en pro’s onder ons raden wij la source, Magic Bay in Imesouane en Tamri aan. Opzoek naar meer uitdaging? Ontdek dan Killers, Mysteries, Anza en Boilers. Allemaal makkelijk te bereiken van onze surf bestemmingen in Taghazout!

Niveau surfen in het najaar

Wanneer kan jij het best surfen in Marokko voor de beste golven? Ook al kunnen beginnende, intermediate en gevorderde surfers ideale surf sessies beleven tijdens het surfen in Marokko in het najaar, de volgende maanden zijn per niveau uitgekozen met een grote garantie waarin jij jouw perfecte golven kunt scoren. Vanuit onze locaties boek jij je beginner of intermediate surflessen, surf guiding of huur jij je ideale surfboard voor de hele week. Kies je surf level en lees meer over surfen in Marokko in deze maanden. Of check de surf forecast al vast via Magic Seaweed Taghazout.

 • Beginner: voorjaar, zomer
 • Intermediate: voorjaar, najaar
 • Advanced: voorjaar, winter, najaar

Bekijk surftrips najaar Marokko

5. Surfen in najaar in Nederland en België

Surfen in het najaar in Nederland en België kan tot je verbazing ontzettend goed! Steeds meer en vaker zien je we surfers goed ingepakt de koude Noordzee ingaan met een surfboard. In het najaar daalt temperatuur van de Noordzee aanzienlijk, wat het super koud maakt. Maar dit zorgt wel voor betere depressies waardoor de golven regelmatig een stuk beter binnenkomen aan onze kust. Dus laat het natte herfstweer van het najaar je niet afschrikken, pak je goed in, kies je leukste surfboard en surf de golven van de Noordzee. Nat word je toch wel ;)

Surfen in het najaar Noordzee:

 • Niveau: intermediate, gevorderden
 • Wave type: beach, pointbreak
 • Surf: van flat - 2 meter, clean tot messy
 • Weer: 10-15°C, droog, regen
 • Zee: 11-15°C, 5/4 mm wetsuit, (hand)schoenen, cap
 • Spots NL: Scheveningen, Kijkduin, Wijk aan Zee, Domborg, Maasvlakte, Texel
 • Spots BE: Oostende, Bredene, Blankenberge, Knokke-Heist

Surf condities najaar

In het najaar kunnen de golven van de Noordzee van plat, tot onregelmatig, grote golven en super clean zijn. Wat het vaak lastiger maakt is de wind en de onregelmatigheid van de golven. Hierdoor is het moeilijk om op grotere dagen de golven goed te lezen en op de juiste plek te liggen. Gelukkig zijn er heel veel tools zoals @goedegolven of Magic Seaweed waarop jij de surf voorspellingen kunt checken op de beste spots. Zo ben jij altijd van tevoren op de hoogte over de golf voorspellingen om te surfen in het najaar eigen land. Twijfel je wel surfboard je moet gaan surfen? Wijzelf zijn helemaal gek van de softdogsurf softops, van short performance boards tot het longboard gevoel, met deze surfboards pakken wij álle golven door het volume, dikte en wendbaarheid. Ontdek via de boardfinder tool welk bordje perfect bij jou past!

Surfspots:

Surfen najaar in België:

Als je in het najaar wilt gaan surfen in België, vind je langs de hele kustlijn wel soortgelijke spots. Onze favorieten zijn Oostende door de consistente beachbreak, Bredene voor beginners, Blankenberge bij de pier. Bij de spots "Casino Break"en "Surfers Paradise" van de stranden in Knokke-Heist vind je vaak grotere en moeilijker golven, daarom zijn deze spots beter voor de meer ervaren surfers. 

Surfen najaar in Nederland:

Bekend als de bakermat van het surfen is Scheveningen. Bij het Noordelijk havenhoofd (‘De Noord’) is het surfen in Nederland zo’n beetje begonnen. Inmiddels is dit misschien wel de drukste spot van Europa geworden. Het zuidelijk havenhoofd (‘De Zuid’) is een populaire spot en iets meer naar het zuiden kom je alweer in Kijkduin. Onder Den Haag ligt de gemeente Westland, bekend van Hoek van Holland, ’s Gravenzande en Monster. Wijk aan Zee is misschien wel de meest populaire spot door het lange havenhoofd dat bescherming biedt tegen wind en stroming.
Daarnaast kun je prima surfen in Bloemendaal, Zandvoort en Egmond. Domborg is bekend door de kleine golfbrekers en regelmatig goede golven. Uniek in de wereld is de Maasvlakte 2. Een aantal jaar geleden is de Maasvlakte verder uitgebreid en hierdoor is de kustlijn verder de zee ingetrokken. Deze ligging zorgt ervoor dat je hier swells opvangt die voor Nederland ongekend heftige golven kan geven voor de ervaren surfers. 
Wil je eens iets anders surfen in Nederland? Ga op vakantie in het najaar in eigen land en scoor golven op de Wadden-eilanden.

Niveau surfen najaar

Ieder niveau surfer kan surfen in de Noordzee in het najaar. De swells zijn wat sterker hier vergeleken met de milde zomers, hierdoor kan het wat moeilijker zijn als je nieuw in het surfen bent. Kies dan een rustige en windstille dag uit, zo heb je meer tijd en word je niet overweldigd door de onstuimige Noordee. Het surfen in het najaar is een dikke aanrader voor intermediates en gevorderden, die moeten het hebben van goede timing. Met grote regelmaat is het goed genoeg om een leuke sessie te kunnen doen en soms valt alles samen en surf in je Nederland gewoon echt hele goede golven en voelt het alsof je in Frankrijk bent!

Bekijk surfen herfst Nederland Bekijk surfen herfst België

 

Bekijk ook