Surfblend surfvakanties

SURF 101: Surf Levels Explained

Beginner, intermediate of pro; wat is mijn surf level?

Ook al werken we relatief weinig met specifieke surf levels, toch is het wellicht belangrijk en interessant om de officiële vereisten van de surf levels volgens Academy of Surfing te bespreken.

In deze SURF 101 leer je daarom ook de verschillende surf niveaus stap voor stap uitgelegd. Welk surf niveau ben jij? 

 

Beginner surf niveau

Veiligheid & Bewustzijn

Level 1

Heb je nog 0 ervaring met surfen? Welkom bij onze SURF 101 en leer de basis van surf level 1!

Wanneer je nog nooit op een surfboard hebt gelegen is het leren golfsurfen een grote stap. Voor vele beginnende surfers is het een compleet nieuwe ervaring met de zee en is kennis vereist. Wanneer je level 1 hebt behaald heb je dus genoeg kennis over alle externe factoren van de zee. Van de omgeving, de golven en levensreddende vaardigheden. 

Vaak kun je dit level al krijgen wanneer je je eerste paar theorie en praktijk surflessen hebt gehad en wanneer je zo gesteld ben dat je met vertrouwen de zee in kunt gaan.

Level 2

Heb jij je eerste surfles(sen) gehad en is het jou gelukt om al op te staan? Congrats, dan heb jij een golf gesurft en ben jij level 2! Je bent al een niveau 2 surfer wanneer je de witte golven recht naar de kust toe kunt nemen op een gepast beginner softtop surfboard

Level 3

De volgende stap is om te trimmen op een witte gebroken golf. Trimmen betekent eigenlijk het richten naar de kant waar je op gaat surfen. In plaats van rechtdoor, kun je als level 3 surfer al naar links of rechts sturen. Dit doe je door eerst al een klein beetje schuin in te peddelen en om dan langzaam met je schouders te wijzen en te sturen.

Dit zijn ook je eerste stappen richting het surfen van ongebroken golven!

Intermediate surfer

Skills en controle

Level 4

Om level 4 te behalen en jezelf dus officieel een intermediate surfer te kunnen noemen heb je redelijk wat vooruitgang geboekt. Als je kunt trimmen en bottom en top-turns kunt maken met een fiberglas surfboard, is het jou gelukt! Maar geen zorgen, om van level 3 naar level 4 te gaan vergt veel oefening. Vallen en opstaan, je komt er vanzelf!

Level 5

Wanneer je level 4 onder de knie hebt en je de tricks consistent kunt uitvoeren, kun je doortrainen voor level 5. Dit houdt in dat je je comfortabel voelt in golven van een meter, en je de tricks zoewel frontside als backside gemakkelijk onder controle hebt. Daarnaast kun je ook al een frontside Cut back maken en de verschillende manoeuvres aan elkaar linken!

Level 6

Kun je de Cut back, bottom en top-turn gecontroleerd frontside en backside uitvoeren op uitdagende golven? Gefeliciteerd, je hebt level 6 gehaald en bent een doorgewinterde intermediate surfer! Ben je benieuwd hoe je je skills kunt verbeteren? Lees dan snel de intermediate surf tips van Pepijn Tigges. Begin maar met oefenen!

Gevorderde surfer

Advanced surfing skills

Level 7 t/m 9

Denk jij dat jij een advanced surfer bent? Dan hoor je bij de kleine top! Nu de basis skills no big deal meer zijn en jij al bezig bent met de gevorderde skills, kun je snel de ladder omhoogklimmen. Begin met het werken aan het uitbreiden van je surf tricks, controleer je bewegingen voor meer snelheid, kracht en explosie, perfectioneer je stijl en word comfortabel in steeds grotere golven. Train je skills met een surf coach en lees onze top advanced surf tips! Ben jij ready?

Level 10: Experts

Wil jij jezelf een 'Elite Advanced Surfer' noemen? Dan heb je al wel heel wat jaren surfervaring gehad. Een Expert Surfer is de top van de surf wereld en wanneer je deze skills kunt uitvoeren kun je meedoen aan surf competities en misschien wel de wereld tour.

Het is een optreden om van te dromen, daarom hierbij de vereisten:

 • Top & Bottom turn

 • Cutback

 • (Vertical) re-entry

 • Fade & Stall

 • Roundhouse cut-back

 • Snap

 • Floater

 • Tube & barrels

 • Beach, Rif, riviermonding-en pointbreaks.

 • Snelheid en explosie genereren

 • Comfortabel voelen in + 2 meter hoge golven 

Hoe dit eruit ziet? Bekijk de video hieronder en een paar van de beste golven gesurft door de beste surfers ooit!

Succes!

Deze tricks zijn leuk om in je dromen over te fantaseren of om een te proberen. Vergeet niet dat het bij surfen draait om het plezier die jij hebt en houdt het leuk! Vallen hoort erbij en daag jezelf uit op een veilige manier.

Wil jij je een hoger surf level behalen? Meld je dan aan voor de Surf Coachings Weken en maak grote stappen in je surf!

 

Laat je inspireren!