Surfblend surfvakanties

SURF 101: drie intermediate surf tips met Pepijn Tigges

Verbeter je intermediate surf skills met professioneel surf coach Pepijn Tigges!

Alright, Je hebt je eerste surflessen gehad en bent misschien zelfs op een surfkamp geweest. Je hebt de beginselen geleerd en kan een ongebroken golf down-the-line surfen. Wat nu? Heel veel surfers blijven op dit niveau hangen. Met de volgende tips van onze surf guru en surfcoach Pepijn Tigges, hoef jij je daar geen zorgen om te maken!

Als voorproefje geven wij jou hierbij de top 3 intermediate surf tips die Pepijn graag deelt met zijn cursisten. Bereid je voor en boek alvast je ultieme surftrip naar onze toplocaties!

Surf Tip 1: Video's maken van jezelf

Jezelf (laten) filmen en analyseren is één van de beste dingen die je kan doen om je surf skills te verbeteren. Soms voelt het surfen geweldig maar in de werkelijkheid kan het best tegenvallen. Ook kom je zo achter foutjes waar je je nooit bewust van was en kun jij gaan werken aan het perfectioneren van je persoonlijke style. 
Wanneer je de beelden bestudeert, let dan op het volgende:
 

Maak je gebruik van de golf?

Ben je hoog of laag in de golf? Of wissel je dat af?
 

Welke richting kijk je op?

Down the line? Naar het strand? Of naar je board?
 

Waar zijn je armen?

Zijn ze voor je, naast je of blijft er juist eentje achter je?


Al deze variabelen hebben uiteindelijk invloed op je surf skills. Heb je ze allemaal goed onder controle dan maak je in een rap tempo progressie. Nu kun je bewust en doelgericht vordering maken tijdens je volgende sessie. Daarom raden wij zeker aan om een film buddy te vinden. Zo kun je samen surfen en het laatste uur elkaar filmen en afwisselen. Of vraag gewoon je non-surfing bff of familielid... tegen een dagje strand zullen er weinig nee zeggen!

Om de meeste progressie te behalen kun je ook meedoen aan onze intermediate surf coachingsweken waarbij je iedere sessie een video-analyse krijgt. Shakaa!

Surf Tip 2: veelgemaakte fouten oplossen

Veel intermediate surfers maken keer op keer dezelfde fouten. Met Pepijn's jarenlange ervaring als surf coach weet hij als geen ander welke fouten het meest voorkomen en ook het meest hardnekkig zijn om af te leren. Pak zo snel mogelijk je pijnpunten aan zodat je zo snel mogelijk kunt focussen op de next step. Onderstaande verbeterpunten kan je gelukkig overal en wanneer je maar wilt oefenen!
 

Een foute pop-up

Maak je pop-up solid as a rock. Oefen elke dag 20-40 keer je pop-up, dat kost je een paar minuten. In een maand tijd heb je dan minstens 600 pop-ups gedaan en is de kans heel groot dat je je pop-up ook in het water hebt verbeterd. Door dit continue te herhalen train jij je muscle memory waarbij de pop-up automatisch zult gaan. Zo kun je 100% focussen op je surf tricks
 

Het pakken van te weinig golven

Train je peddelconditie en kracht door peddel- of zwemtraining te doen. Door beide te trainen kan je langer blijven surfen, pak je veel meer golven waardoor je dus meer kan oefenen en dus sneller vooruitgaat. Dit kun je trainen in een zwembad, in de zee, of gewoon met je wetsuit aan in een riviertje of meer in de buurt! 
 

Heb jij je volgende surftrip al gepland? Begin een maand van tevoren en maak het een dagelijkse gewoonte de oefeningen uit te voeren. Zo ben je helemaal surf fit en kun je alles uit je surfvakantie halen.

Surf Tip 3: werken met professionele surfcoach

Van beginner tot pro surfers, iedere surfer die interesse heeft om goede progressie te maken heeft een professionele surf coach nodig. Zo zegt Pepijn het volgende:

"Wat voor mij het beste werkt om progressie te boeken is als ik met een surf coach aan het werk ben. Ik zie het ook in de surfers die ik zelf coach, ze zitten vaak al lange tijd vast op een bepaald niveau en het moment dat ze goede coaching krijgen kunnen ze door dat niveau heen breken."

Met een surf coach krijg je elke keer weer nieuwe aanwijzingen. Nu denk je, maar ik weet toch wel wat ik moet doen? Het weten is wat anders dan het uitvoeren en een professionele surf coach kan jou daarom unieke en persoonlijke tips geven waardoor het echt een stuk beter zult gaan. Dit hebben wij zeker ervaren tijdens onze Intensieve surf coachingsweken!

Verbeter je surf skills direct!

Al deze surf tips zijn de veelgemaakte fouten van intermediate surfers en gaan vooral over het begin van je golf. Een goede paddle zorgt vaak voor een snellere pop-up en dat zorgt weer voor een betere aanleiding naar de bottom turn.

Vergeet niet dat het het allerbelangrijkste is om het naar zin te hebben in het water als je progressie wilt maken. Geniet van de natuur, de golven, het vallen en opstaan en alles er omheen. Van fysieke uitdagingen behalen tot het overkomen van mentale barrières, wees je bewust van de kleine veranderingen en merk de progressie. 

Alhoewel het surfen in Nederland ons wel staande houdt, zijn wij het liefst te vinden op onze favoriete surfbestemmingen van Europa. Waar ga jij je intermediate surf skills verbeteren? 

 

 

Pepijn surft al 18 jaar en werkt daarvan al 10 jaar als fanatieke surf coach. Sinds zijn tienerjaren traint hij met het Nederlands team en maakte in 2019 zijn debuut op de wereldkampioenschappen in Japan. Buiten zijn surfcarrière coacht Pepijn met veel passie fanatieke intermediate en advanced surfers. Hij heeft begin 2022 zelfs een online cursus Surf Academy Pro gelanceerd, waarin je alles leert wat nodig is om beter te worden in surfen.

Wil je meer weten over Pepijn en alle top intermediate surf tips ontdekken? Meld je dan aan voor zijn online surfcursus en houdt zijn Instagram in de gaten voor handige surf tips! 

 

Laat je inspireren!