Hero image

SURF 101: drie advanced surf tips met Pepijn Tigges

Maak surf progressie met deze top advanced surf tips !

We hebben allemaal een specifieke surfvideo van onze favoriete surf(st)er die we keer op keer hebben bekeken en we geen genoeg van kunnen krijgen.
Het lijkt wel alsof alles in die video vanzelf gaat, er wordt bijna geen moeite gedaan voor de turns, de timing is perfect, het ritme is perfect en de spray is spectaculair. Een waar feest voor het oog.

Als we dan daarna zelf gaan surfen voelt het dan toch alsof we keihard ons best moeten doen om ook maar een beetje spray te krijgen en grote turns landen gaat misschien maar hier en daar goed. Voor bijna elke intermediate surfer is dit hetzelfde verhaal. Breek door dat plateau heen en verbeter je surf progressie met de volgende advanced surf tips! 

Surf Tip 1: Kijken, wijzen, roteren

Kijken, wijzen, roteren... Het is slim om deze drie woorden goed te onthouden als de basis van ongeveer elke turn in het surfen.

Denk aan de topturn, je kijkt eerst terug naar het schuim van de golf, dan wijs je terug naar het schuim van de golf en als laatste roteer je ook daar heen.
Als één van deze drie niet aanwezig is of niet in de juiste volgorde/timing, dan is je turn waarschijnlijk niet zo efficiënt als die in je favoriete surf clip geshowd wordt.

Extra tip: Analyseer je favoriete video eens in slow motion en let extra op de grote drie: Kijken, wijzen, roteren. Vergelijk dit naar je eigen bewegingen en wees bewust van waar jij meer aandacht aan kunt besteden. Try it out en merk het verschil direct!

Surf Tip 2: Compressie en Extensie

Deze beweging is enorm belangrijk om snelheid te maken, in balans te blijven en als je het heel goed doet voelt het alsof je bijna niet je best hoeft te doen voor je manoeuvres op de golf. Helaas ziet Pepijn vaak dat intermediate surfers de compressie en extensie onjuist gebruiken of überhaupt niet gebruiken. What a waste!

In Pepijn's online cursus Surf Academy Pro, gaat hij uitgebreid op deze techniek in. Van de timing, op hoe we dit het beste trainen en waarom dit zo belangrijk is.

Zoals je misschien al gemerkt hebt zijn de advanced surf tips die je nodig hebt om surf progressie te maken vrij technisch. Daarom is het goed om deze bewust te oefenen door middel van surf coaching en analyses. 

Je kan een kijkje nemen op de website als je alles wilt leren over deze technieken en persoonlijk wilt werken met Pepijn, of meld je aan voor de surf coachings weken en wordt een hele week lang gecoacht door middel van video analyse op de beste surfspots in Frankrijk en Portugal. YEW!

Surf Tip 3: Surf in alle omstandigheden

Surfen vergt oefening, oefening en oefening. Elke sessie leren we wel weer wat nieuws. Ook al zitten we wer soms niet op te wachten, wat echt het beste werkt om constante surf progressie te boeken is door er gewoon in alle surfcondities in te gaan. Daarbij weet je nooit wanneer je onverwachts een van je leukste sessies gaat hebben.

Een goede surfer is iemand die kan surfen in elke omstandigheid. Of het nou een halve meter onshore is of juist twee meter en super clean. Hoe vaker we surfen in hele goede en hele slechte omstandigheden, hoe meer je leert over het board dat je surft, de techniek die je gebruikt en de timing op de golf. 

Soms is het dus nodig om van surfboard te wisselen, naar een nieuw land te reizen om uit je comfort zone te stappen en eens wat hogere golven te surfen, of juiste wat langzamere, softe golven. Door deze factoren te veranderen zullen je technieken gegarandeerd verbeteren.

Dus om echt surf progressie te maken gaat het om de kleinte puntjes, ga aan de slag met deze top 3 advanced surf tips en je zult snel vorderingen merken in je surf.

Klaar om surf progressie te maken?

Maar het belangrijkste om je surfen te verbeteren is om het naar je zin te hebben tijdens het surfen. Geniet van de natuur, de golven, het vallen en opstaan en alles er omheen. Zo maak je dan past echt surf progressie. Alhoewel het surfen in Nederland onze surf kriebels in toom houden zijn wij het liefst te vinden op onze favoriete surfbestemmingen van Europa. Practise makes perfect, ride on! 

Surf Coaching met Pepijn Tigges

Na 10 jaar surf coaching gegeven te hebben en duizenden mensen geholpen te hebben is het voor Pepijn overduidelijk wat er nodig is om van intermediate surfer naar advanced te gaan.

Terwijl beginnende surfers moeten vooral werken aan het controleren van hun board en meer golven pakken, zijn
intermediate surfers vooral bezig met het daadwerkelijk gefocust trainen van hun peddelkracht- en conditie en de beginselen van het gebruiken van de golf. Advanced surfers daarentegen moetenaltijd bezig zijn met het gehele plaatje. Van de basis tricks zoals de bottom- en topturn, tot de details in de technieken."

Pepijn Tigges geeft surf coaching waarmee je gegarandeerd progressie gaat maken. Hij surft al vanaf jonge leeftijd wedstrijden, doet mee aan de WSL QS tour door heel Europa en geeft al 10 jaar fanatieke surf trainingen in de praktijk als zowel op zijn Instagram pagina. Geen wonder dat we hem hebben gevraagd om onze surf coaching weken te leiden! Wil je meer weten over Pepijn en alle top advanced surf tips ontdekken? Meld je dan aan voor zijn online surfcursus en houdt zijn Instagram in de gaten voor handige surf tips! 

Ben jij ready om je surf niveau naar het volgende level te tillen?

Laat je inspireren!