Hoe word je een surfcoach?
Wil je een surfleraar worden?
Wie droomt er nu niet van….Je vertoeft heel de dag op het strand, je werkt op de mooiste locaties, je deelt je passie met enthousiaste mensen om je heen en je wordt er ook nog eens voor betaald! We leggen je hieronder uit hoe jij deze droomjob werkelijkheid kan laten worden en welke stappen je hiervoor moet doorlopen.
Surfcoach worden?
Surfleraar…kan ik daar wel goed genoeg voor surfen?
Eerlijk is eerlijk, niet iedereen kan zomaar surfcoach worden. Je hebt wel een basic niveau van surfen nodig om beginners les te mogen geven, uiteindelijk moet jij het hen leren dit gaat het beste vanuit eigen ervaring. Dat betekent natuurlijk niet dat jij de volgende Kelly Slater moet zijn. Wat moet je wel kunnen? Als basis voor de cursussen te volgen moet je zeker in de meest voorkomende (golf) omstandigheden door de branding kunnen peddelen, naar links en rechts ‘down-the-line’ surfen en op een veilige manier de golf kunnen verlaten. Je moet comfortabel voor een groep kunnen staan en pedagogisch en met veel overtuiging de theorie en praktische tips over brengen. Verder moet je goed kunnen zwemmen om uiteindelijk je life saver te kunnen behalen zodat jij in nood gepast kunt reageren en mensen kan redden wanneer nodig. Dit zijn de minimum eisen voor een potentiële surf-instructeur om de opleiding aan te vatten.
Welke opleiding moet ik hiervoor volgen?
Om jouw surfcoach diploma's te behalen zijn er twee opleidingen die je moet volgen. Deze worden vaak tegelijkertijd gegeven.
De eerste opleiding is de Water Safety Cursus, een super interessante cursus die je enerzijds een hele dosis aan EHBO kennis geeft, specifiek voor het strand en het golfsurfen. Anderzijds leer je veel over de zee, het strand en het inschatten van risico’s, zodat je straks perfect kan bepalen of en waar jij met je groep de zee in gaat.
De tweede cursus is de ISA Level 1. ISA staat voor International Surfing Association en is het wereldwijd erkende diploma om beginners surfles te geven. Tijdens de level 1 cursus leer je alles over het lesprogramma en de didactiek, zodat je goed weet hoe jij straks de kennis kunt overdragen aan jouw studenten.
Waar kan ik de cursus tot surfcoach volgen?
De cursus wordt op verschillende plaatsen gegeven, gelukkig ook in Nederland & België. Check onderstaande data voor de momenten in Scheveningen. Ideaal om nog deze zomer aan de slag te gaan als surfleraar:
1 en 2 april; Water Safety cursus
8 en 9 april; Water Safety cursus (bij onze Surfschool)
8 en 9 april; Level 1 cursus (bij onze Surfschool)
15 en 16 april; Level 1 cursus
Dit zijn de cursussen georganiseerd door de HSA in Nederland. Klik hier voor meer info over hun opleidingen.
Voor de cursussen in België, check je het beste de website van de BSF of Sport Vlaanderen. Zodra deze nieuwe opleiding momenten worden bekend gemaakt kunnen we deze hier ook communiceren.
Ik heb beide cursussen succesvol afgerond, wat nu?
Je bent een officiële surf-coach level 1! Dat betekent dat je in heel veel landen direct aan de slag mag gaan als surfcoach.
Wat zijn de opties binnen Surfblend?
ISA Stage
Om je ISA te behalen zal je een stage moeten lopen. Deze kan je lopen bij onze surfschool in Nederland of als surf assistent in Frankrijk!
Surfcoach Surfschool den Haag
Doe je eerste ervaring op binnen het fijne Surfteam van onze surfschool in Kijkduin, den Haag.
Surf Assistent Frankrijk
Goed om eerst wat ervaring op te doen, kan je aan de slag gaan als assistent op het Surfcamp in Moliets, Frankrijk.
Surfcoach in Spanje
Ga mee richting Zarautz of Loredo en zet je eerste stappen als surfcoach in de Noord-Spaanse oceaan.
Solliciteren? Bekijk onze jobs pagina!