Surfblend surfvakanties

De 7 beste surfpots van Europa

De Europese kustlijnen zijn rijkelijk gevuld met fantastische spots. Hier de 7 beste!

Een surftrip kan op heel veel plekken in de wereld: eigenlijk overal waar de kustlijn aan de open oceaan ligt. En zelfs op plekken waar je niet direct de Stille Oceaan voor de deur hebt liggen kun je golfsurfen: zo heb je zelfs in België en Nederland regelmatig prima golven!

Als je graag op surftrip wilt om leren surfen, hoef je daar niet de hele wereld voor over te reizen. Aan de Europese westkust heb je honderden verschillende surfpots liggen, die variëren van beginners-spots tot de echte "Big Wave Spots". Wil je weten waar jij het best kan surfen in Europa? Vind hieronder de beste surfspots in Europa en ontdek ze allemaal tijdens een Surfblend surftrip!

1. La Gravière, Hossegor, Frankrijk

Met een surftrip naar Frankrijk zit je altijd goed. Het land staat sowieso bekend bij velen om zijn fantastische golven, maar er zijn er maar weinig die kunnen tippen aan de perfectie van La Gravière. Deze surfspot bevindt zich boven een plek waar vroeger veel gravelpuin werd gestort, vandaar de naam. Golven breken hier dicht bij de kust, worden ongelooflijk hol en krachtig en als je geluk hebt (en goed kunt surfen) kun je hier een gigantische barrel surfen. Jaarlijks vindt in La Gravière de Quicksilver Pro plaats, één van de wedstrijden waar surfers voor de wereldtitel strijden op een van de beste surfspots van Europa.

La Gravière vormt samen met La Nord en La Sud de bakermat van het surfen in Hossegor. La Sud spot is beter geschikt voor de surfers die de heftige golven van La Nord en La Gravière overlaten aan de experienced locals. De golf heeft een voorkeur voor links en biedt ruimte aan de beginners en de mensen die al wel kunnen surfen, maar nog niet tussen de local rippers willen gaan liggen. Op High tide is het niet te surfen aangezien het dan in een mega shore break verandert.

Wil je alle beste surfspots van Europa in Frankrijk ontdekken tijdens een surftrip? Lees dan meer over een surftrip naar hossegor en weet waar jij wel en beter niet kunt gaan surfen in Europa. Ook bevindt La Gravière zich al op 20 km afstand van onze surfcamps in Moliets en op 10 km afstand van de SURFinn en Surfbase Vieux Boucau en 15 minuten van het Familycamp en Juniorcamp in Messanges. Ontdek je perfecte surftrip in Frankrijk en lees alles wat je moet weten.

2. Zarautz, Spanje

Zarautz is een van de beste surfspots van Europa onder veel surfers en met reden: de golven hier zijn perfect geschikt om heel goed te leren surfen. Ook voor longboarders is deze golf bij uitstek geschikt. Je hebt genoeg keuze aan peaks op het lange strand, en als je helemaal uitgesurft bent kun je lekker ontspannen met een pintxos (tapas) en een vino tinto (rode wijn) in één van de vele barretjes aan de boulevard!

Gelegen tussen de heuvels en Zarautz vind je ons prachtige Surfcamp Zarautz. Surfcamp Zarautz is een prachtige plek om te surfen in Spanje. De baai is omringd door heuvelachtige landschap en zorgt voor een magnifiek uitzicht. Maar ook de golven zijn er goed! Loop je iets verder voorbij de zwemmerszone, dan vind je daar ook hele goede golven. Op deze surfspot surfen de locals van Zarautz het vaakst en zijn de golven net iets groter dan recht voor de strandopgang van het surfcamp Zaraurz.

Ongeveer vijf minuten rijden van Zarautz ligt de wereldbekende surfspot, Playa Gris. Deze surfspot is bekend als de echte big-wave spot voor het surfen in Spanje. In de winter komen hier torenhoge golven binnen maar tijdens de zomer valt dit best mee. De surfspot vangt iets meer swell dan vlak voor het surfkamp en daarom zijn de golven daar gemiddeld iets groter.

Op een kwartiertje van deze surfspots ligt San Sebastian en het Zurriola strand. Hier komt er ook iets meer Swell binnen waardoor je kans hebt op iets grotere golven dan vlak bij het Surfcamp Zarautz zelf. Maar ook om te beginnen is het naast de spot voor het surfcamp Zarautz de perfecte surfspot om te leren surfen in Spanje. Geen wonder dat er jaarlijks super veel surfers op surftrip gaan naar de Spaanse surfspots in Europa.

3. De Algarve, Portugal

De Algarve in Portugal is geen spot, maar een hele regio vol met een van de beste surfspots in Europa. De Algarve is geprezen met de breedste kustlijn en consistente golven, en het land had zelfs een golf garantie beleid opgezet. Dus waar wil jij surfen in Europa? Met een surftrip in de Algarve in Portugal vind je gegarandeerd goede golven!

Onze homebase is het surfhuis in Aljezur, recht voor de surfspots Monte Clérigo, Amoreira en Arrifana. 
Monte Clérigo is en één van de beste surfspots van Europa die helemaal open ligt voor alle swell die binnenrolt. Hierdoor staan er eigenlijk zo goed als altijd wel golven. Op wandelafstand van de SURFinn ligt Amoreira. Het strand kenmerkt zich door de riviermonding en dit zorgt ervoor dat er zich mooie zandbanken vormen en het fijn surfen is. Het strand lijkt hier ook iets langer te zijn, waardoor de golven soms net wat minder heftig breken dan op andere stranden. Op ongeveer 10 minuten rijden vanaf het guesthouse vind je een van de meest populaire surf spots van de Algarve, Arrifana. Mooi gelegen onder de hoge kliffen heb je hier vaak minder last van wind, waardoor het een populaire spot is op dagen dat het harder waait. Het is een uitgestrekte prachtige baai en heeft verschillende beachbreaks. Staan er echt grote golven? Dan is het mogelijk om vanaf het haventje de wereldklasse rechtse golf genaamd Kangaroo Point te surfen, maar let wel op, want er ligt precies in de golf een enorme rots. Misschien dus niet voor alle surfers weggelegd, maar wel heel imposant om te kijken. 

Op 20 minuten rijden kom je op de wereldberoemde surfspots rondom Carrapateira. Dit zijn Praia do Amado en Bordeira. Deze spots zijn brede stranden waar veel internationale surfwedstrijden zijn gehouden en de golven soms wel 5 meter hoog kunnen worden!

Ook kun je tijdens een surftrip in Europa helemaal door naar het zuiden, hier surf je de beste surfspots van Portugal met o.a.: Luz, Sagres, Zavial, Burranco en Beliche. Lees meer over surfen in portugal en ontdek de beste surfspots in het zuiden van Europa.

4. Mundaka, Spanje

In de uitlopers van de Pyreneeën ligt het surfdorp Mundaka. De rivier die hier in zee stroomt zorgt voor unieke omstandigheden waar eens in de zoveel tijd een perfecte linkse barrel loopt. Mundaka wordt door velen omschreven als de beste linkse surfspots van Europa.

Mundaka ligt op een klein uurtje rijden ten zuiden van Surfcamp Zarautz en anderhalf uur van het geweldige Youthcamp Loredo. Lees hier alles over surfen in Spanje of check alvast de surf voorspellingen!

5. Biarritz, Frankrijk

Biarritz is de geboorteplaats van het surfen in Europa. In de jaren 50 kwamen hier veel Amerikaanse surfers heen die andere golven zochten, en het duurde niet lang voordat deze surfers zich verspreidden naar alle uithoeken van Europa. Biarritz is ook een prachtige stad gelegen tussen de Pyreneeën en de Golf van Biskaje.

Biarritz ligt op een halfuurtje rijden vanaf ons Surfcamp Moliets, Familycamp Messanges en de SURFinn Vieux Boucau. Het is ook één van de wekelijkse uitstappen die we organiseren vanaf beide locaties.

6. Ericeira, Portugal

Ericeira is in oktober 2011 verkozen tot World Surfing Reserve en is nog steeds het enige surfreservaat en bezig over de beste surfspots van Europa. Binnen een straal van 8 kilometer liggen meer dan 10 kwalitatieve surfspots die geschikt zijn voor verschillende niveaus. En als het hier 5 dagen per jaar ‘flat’ is, dan is dat erg veel. Hier vind je beginnerbreaks, zoals Foz do Lizandro en Praia do Sul, maar ook wereldklasse golven, zoals Coxos of The Cave. Check de surf voorspellingen hier.

In het dorp vind je het Surfhouse Ericeira, vanaf hier doe je elke dag een wavecheck trip langs beste surfspots van Europa. Ook ben je binnen 1 uurt rijden al bij de wereldberoemde golven van Peniche, zoals Supertubos en Baleal! Dit is de ideale basis voor jouw surftrip Europa. 

7. Nazaré, Portugal

Tot een paar jaar geleden was dit eigenlijk nog een secret spot, waar alleen de grootste die-hards voorzichtig droomden van het trotseren van deze (soms) gigantische golf. Nazaré zelf ligt in een baai waar de golven nooit echt groot worden en is een slaperig strandstadje met enkele goede plekjes om lekker te kunnen eten. De ideale stop op je surftrip van Porto naar Lissabon of vice-versa. Een ding kun je niet overslaan, je moet even langs de klif rijden aan de noordkant van de baai en deze legendarische wereldberoemde spot aanschouwen en voelen!

De baai van Nazaré zelf kan wel gesurft worden, maar echt top wordt het nooit. Veel indrukwekkender is de big wave spot aan de noordkant van de baai, aan de andere kant van de landpunt. Onder water ligt hier een enorm diepe geul die als een trechter fungeert bij grotere swells. Alle energie van de deining wordt dan de trechter in gezogen en dit zorgt ervoor dat het water ophoopt en golven van 25 meter en hoger kan veroorzaken, een ongekend fenomeen en must-see voor iedere natuur- en surfliefhebber. Onnodig om te zeggen dat het surfen hier moet worden overgelaten aan de crazy few big wave surfers…

De surf bekijken in Nazare is mogelijk vanuit ons Surfhouse Ericeira!

Surfen in Europa

Nu we jullie een mooie lijst hebben gegeven met de beste surfspots van Europa, hopen we dat jij genoeg inspiratie hebt voor een surftrip aankomend jaar. Waar ga jij dit jaar surfen? Bekijk al onze surfvakanties in Europa en wie weet zien we je in het water!

Laat je inspireren!