Surfblend surfvakanties

surf 101: Beginner Surf Tips

Waar moet je op letten als je wilt leren golfsurfen?

Ontdek onze surf tips voor beginners en voorkom de veelgemaakte foutjes. Lees over het volgen van surflessen, de surf theorie, het juiste materiaal kiezen en hoe je het beste zelf kunt oefenen. Bestudeer de volgende stappen en wie weet ben je binnen no-time aan het surfen!

Nog meer tips en info te weten komen? Check al onze 'Surf 101' blogs!

Surf Tip 1: Surflessen

Leren golfsurfen voelt in het begin heel onwennig en moeilijk. De vooruitgang is vaak traag en vermoeiend en kan erg verschillen per persoon. Zo pakken sommigen na hun eerste surfles al een golf en anderen pas na het volgen van drie intensieve surflessen. Om goed te leren golfsurfen raden wij je dus zeker aan om meerdere surflessen te nemen of om een week op surfkamp te gaan. Zo krijg je de basis uitgebreid mee van je surfcoach en ben je bij jouw eerste momenten in het water nooit alleen. 

Een goed begin is het halve werk en dat is bij leren golfsurfen niet anders! Een weekje op surfcamp of enkele losse lessen boeken in Nederland? Lees verder en ontdek wat het best bij jou past of neem contact met ons op voor het beste advies.

Wil jij gemakkelijk en snel leren golfsurfen? Boek dan jouw surflessen bij Surfblend Surfschool en krijg surfles van onze professionele ISA opgeleide surf instructeurs.

Bekijk via de link welke pakketten je kan boeken.

Surfkampen

Wil jij zo goed en vlot mogelijk leren golfsurfen? Dan raden wij jou zeker aan om op surfkamp in het buitenland te gaan. Binnen een week tijd leer jij alles wat je moet weten over surfen. Je krijgt theorie en praktijk surflessen waar de coaches tips geven op maat van jouw surfen en daarnaast kan je altijd vrij gebruik maken van het surfmateriaal om te blijven oefenen. Let's Surf!

Na een hele week surfles gevolgd te hebben, heb je meestal de basis onder de knie om daarna zelfstandig te gaan oefenen, het is dan ook belangrijk dat je dit op regelmatige basis doet. Boek meerdere surftrips of scoor een goed wetsuit en wintermateriaal om ook in de Noordzee te blijven surfen. Oefening baart (surf) kunst!

Het Surfblend team staat voor jou klaar op onze locaties in Nederland en in het buitenland. Waar zien we jou?

Surf Tip 2: Theorie lessen

Beginnende surfers staan vaak te springen om het water in te gaan. Maar voordat je veilig met je board de zee in kunt lopen is het belangrijk om eerst de theorie goed te kennen. Surfen lijkt vanop de kant vak makkelijk maar vanaf je het water ingaat zal je merken dat het toch niet zo vlot gaat!

Wanneer je surflessen boekt op onze surfkampen of andere bestemmingen, krijg je van de Surfblend Crew en surfschool de belangrijkste theorie en beginner surf tips meteen mee. Zo weet je precies waar je op moet letten en kan je veilig van start gaan.

Wil je je alvast voorbereiden? Ontdek dan al onze SURF 101 blogs en leer meer over de surf etiquette, vette surfslang en alle dingen die iedere surfer moet weten. Zo heb je al een stapje voor tijdens de surfles en kun je dit sneller toepassen in de praktijk!

Surf Tip 3: Board, spot en golf keuze

Golfsurfen is een on-going leerproces. Je zal merken dat je bij elke surfsessie weer iets nieuws leert. Zelfs na 20 jaar surfen zal je blijven bijleren. Maar hoe doe je dit of hoe stuur je dit de juiste kant op? Surf progressie is heel persoonlijk en wanneer je begint met surflessen zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. Met deze beginner surf tips helpen we je graag op weg!

Board keuze

Beginnende surfers raden wij 100% aan om te leren golfsurfen op een softtop surfboards. Deze surfboards zijn gemaakt van speciaal schuim en komen een stuk zachter aan wanneer je valt. Ze zorgen niet alleen voor veiligheid voor jezelf, maar ook voor andere surfers!

Daarnaast zorgen foamboards voor meer drijfvermogen en stabiliteit. Hierdoor peddel jij sneller in en pak je gemakkelijker golven.

Maak het jezelf niet te moeilijk en zorg dat je de softboards hebt uitgespeeld voordat je op zoek gaat naar een kleiner of hard top surfboard. Onze favo soft tops surfboards zijn van Softdog Surf. Ontdek de perfecte match voor jou met de Boardfinder Tool en test ze uit bij de Surflend Surfschool en tijdens je surfvakanties!

Spot & golf keuze

Golfsurfen hangt van veel natuur elementen af en daarom is het belangrijk dat jij weet hoe, waar en op welke momenten je het beste kunt surfen. Kies daarom altijd de beste spot voor jou niveau uit. Ook is het belangrijk om te weten hoe jij golven kunt lezen, zo pak jij de beste golven voor jou.

Ontdek de beste surfspots in Nederland, België en Europa en bekijk de surfvoorspellingen via tools als Tobias Surfweer en Magic Seaweed.

Vraag ook om advies over spots en condities tijdens je surflessen, want je surf instructeurs kunnen goed inschatten waar je er wel en beter niet in kan gaan om de meeste vooruitgang te boeken. Ben je op een nieuwe spot? Vraag dan bij de lokale surfshops om tips en waar je zoal op moet letten. 

Surf Tip 4: Zelf oefenen

Na het nemen van je eerste surflessen, kun je jou surf skills verbeteren door zelf te oefenen. Dit kan op verschillende manieren. 

Fitness

Om goed te leren golfsurfen heb je kracht en conditie nodig. Dit kun je opbouwen door op het land te trainen. Zo kun je oefeningen verzinnen die goed de spieren aanpakken die jij nodig hebt voor het surfen. Denk aan core training voor de pop-up, schouder en arm kracht voor het peddelen en been kracht voor het stevig te blijven staan op je surfplank. Uiteindelijk moet de basis vanzelf gaan, train daarom je 'muscle memory' zoveel als je kan, zo gaat het vlotter in het water.

Naast deze kracht elementen, heb je veel balans, flexibiliteit en mobiliteit nodig om het surfen zo soepel mogelijk te laten gaan. En hoe kun je dit beter trainen dan met yoga? Yoga helpt je bij spierherstel en focus. Je kunt yogalessen boeken bij Surfblend Surfschool, of tijdens je surfvakantie of surfcamp! Meer weten? Ontdek alle voordelen van Surf & Yoga

Watch & Learn

Heb je je eerste surf les gehad, top en nu blijven oefenen! Watch & learn door andere surfers te spotten. Door goed te kijken en te bestuderen wat andere surfers precies in het water doen, leer je zelf heel wat bij voor tijdens jouw surfsessie. Dit kan gewoon van thuis uit op de bank terwijl je YouTube filmpjes kijkt, vanop het strand wanneer je naar de surfers kijken of in het water zelf terwijl jij even geen golf neemt kan je kijken hoe andere surfers het doen!

Beginner Surf Tip

Wanneer je, jezelf voorbereidt om te surfen, kun je heel goed kijken naar hoe surfers van soortgelijk niveau zich bewegen in het water. Stel jezelf vragen en analyseer het gedrag en hun bewegingen. Wat is de juist positie in de line up? Waar en naar welke kant breken de golven? Wat zou ik zelf anders doen? Dit alles is super leerzaam en je sessie begint meteen met goede leerstof om door te voeren in het water.
Dit kun je bijna altijd doen tussen de surflessen of als voorbereiding op je volgende surfkamp!

Surf - lessen: Veelgemaakte beginner fouten

Zelfstandig leren surfen

Vanaf het moment dat je consistent leert golfsurfen en je samen met je coach kunt voortbouwen, maak je de meeste voortuitgang. Neem daarom genoeg surflessen en doe mee met surfkampen of surfsafari's. Wanneer je denkt dat je klaar bent om zeflstandig aan de slag te gaan, twijfel niet om dit even af te checken bij je coach. Zo ben je zeker van je stuk en kan je er vol voor gaan!

Door de kniën zakken

Een veel gemaakte beginner fout is dat ze door hun rug buigen in plaats van goed door de knieën te staan. Ga daarom goed door je knieën in een squat positie, en zorg dat je achterste knie naar binnen wijst. Zo ligt je zwaartepunt in het midden en sta je stabiel op je surfplank.

Blijf bij de softtop!

Wat we heel vaak zien nadat surfers hun eerste groene golven pakken is dat ze te snel naar een kleiner plankje willen overstappen. Een softboard zorgt voor makkelijker en meer golven en tijdens je eerste surfjaren is het aantal golven dat je neemt het allerbelangrijkste!

Verkeerd op je surfplank liggen

De key van de positionering op je surfplank is het vinden van de sweet spot. Als je te ver naar achter ligt, kom je vaak niet in de golf. Lig je te ver naar voren? Dan gaat het zwaartepunt over je surfboard heen zodat je head-first naar voren valt. Dit wordt ook wel eens een Nosedive genoemd.

Naar beneden kijken

Beginnende surfers kijken vaak naar hun benen, voeten of de bodem. Wanneer je dit doet, val je gelijk. Waar je naar kijkt is ook waar je naartoe zal sturen. Kijk je naar beneden dan ga je, jawel, naar beneden :-)

In te grote en gevaarlijke condities uitpeddelen

Wees er altijd verzekerd van dat je gaat surfen in condities waar jij je fijn bij voelt. Luister naar je gevoel en kies de juiste spot en golven om zo zelfverzekerd het water in te gaan.

Te vroeg opstaan

Vergeet die extra peddelslag niet! Met 1 tot 2 laatste extra krachtige peddelslagen nét voor de pop-up, krijg jij die snelheid die je nodig hebt om goed en op tijd in die golf te komen.

Vallen en opstaan

 Het leren golfsurfen wordt zwaar onderschat. Surfers hebben de vallen en opstaan mentaliteit nodig en vergeet niet, practise makes perfect!

Have Fun!

Blijf proberen, geef niet op en oefen veel! Stel niet te hoge verwachtingen en enjoy the ride, de natuur en de goede tijden met je surfbuddies.

Laat je inspireren!