Surfblend surfvakanties

SURF 101: Golven lezen

Hoe kan je golven lezen? Find out here!

Hoe beter je de golven kan lezen, hoe makkelijker je ze leert surfen!

Wij geven je graag wat tips en tricks mee…. Ontdek hoe je de zee en oceaan kunt gebruiken om beter en makkelijker te surfen. 

Het ontstaan van golven

Golven ontstaan door een storm op zee en de meeste surfers beschrijven het als het ‘vlindereffect’. Wanneer er ergens ver op de wereld een vlinder met z’n vleugels zwaait, kunnen deze trillingen veel gevolgen brengen aan helemaal de andere kant van de wereld. Je kunt dit vergelijken met een steen op de bodem ergens in de oceaan. Wanneer het diepe water over deze steen beweegt, ontstaat er een verschil in hoogte van het water. Dit begint klein, maar wanneer deze heuvel verder en verder beweegt naar de kust toe, wordt deze als maar groter.

Hetzelfde geldt voor een storm op zee en uiteindelijk bereiken deze golven de kust. Maar hoe breken ze dan? Een golf breekt wanneer het tegen een oppervlakte aankomt want voor de helft zo groot is als de golf zelf. Deze plotselinge hoogteverschil zorgt dat een ongebroken golft breekt. Meer weten? Bekijk dan deze video en leer hoe golven onstaan. 

Verschillende type breaks

Er zijn dus verschillende soorten golven en type breaks, ontdek ze hieronder!

Breaks zijn de gedeeltes waar een ongebroken golf begint met breken en zich zo omzet naar het witte water. Er zijn verschillende type breaks die het verloop van de golf beïnvloeden.

TIP: Bestudeer de surfspot met laag water, zo zie je precies waar alle zandbanken lopen en kun je voorspellen waar de golven gaan breken met hoogtij. 

1. Beachbreaks

Zo heb je beachbreaks op een zandstrand. Hier breken de golven vaak door een zandbank op de bodem van de oceaan. Wanneer de zandbank opeens een half keer zo hoog is als de golf, zal de golf op het hoogste punt beginnen met breken. Deze kan dan een rechtse, linkse, a-frame of close-out geven. Dit hangt af van de zandbank.

2. Rifbreaks

Reefbreaks zijn golven die aankomen op een hoogteverschil van een ondergrond vaak bestaand uit rif. Dit kan koraalrif zijn in tropische gebieden zoals in de Malediven, of vulkanisch rif in bijvoorbeeld Fuerteventura. Golven die deze bodem bereiken zullen met de juiste deining consistent en vaak op dezelfde plek breken. Doordat de golven vaak doorlopen, maakt dit de surf een stuk leuker! Pas wel op met het getij, want hoe lager en ondieper het water, des te eerder je de bodem kunt raken bij een wipe-out.

3. Pointbreaks

Point breaks ontstaan door een grote swell die een grote rotf op landpunt bereiken. Point breaks zijn vaak de meest consistente golven omdat hij op dezelfde plek zou breken. Hierdoor is het een stuk makkelijker om je nieuwe surfskills te oefenen. Check bijvoorbeeld Kangaroo point in Arrifana. Hoe groter hoe beter hier en is alleen te surfen door de pro's. Dit komt door de gevaarlijke rots waar je recht op af gaat wanneer je de take-off niet haalt, daarom wordt deze pointbreak ook wel 'Hamburger point' genoemd. Imsouane bij Taghazout in Marokko is een wereldberoemde pointbreek, bekend door de golven die bij het landpunt breken en zo wel golven van 200 meter lang geven!

Soorten golven

Hoe een golf verloopt hangt dus af van de bodem. Als je dit weet, is het geen verrassing meer voor jou welke kant van de golf het langste openblijft. Zo kun je zo lang mogelijk op de golf blijven door down-the-line te gaan in de juiste richting en heb jij het meeste plezier.

  • Lefthanderszijn linkse golven. Dit betekent dat de piek van de golf rechts van jou het snelst breekt, en langzaam naar links omrolt. Als je dan een take-off maakt op de piek en naar links op stuurt, kun je lang met de golf mee gaan en heb je meer surftijd. En daar doen we het voor! Stel je zou op deze golf naar rechts gaan, dan zou je direct in het witte water zitten en zit je tijd er al op.

  • Righthanders’ zijn rechtse golven. Dit is dus wanneer de piek links van je breekt en rechts het langst openblijft staan.

  • Golven in de vorm van een A, noemen we ook wel ‘A-frames'. Bij deze golven zit de piek precies in het midden en zo beide kanten omrolt. Dit zijn de ideale golven, want niet één, maar zelfs twéé personen kunnen deze golf surfen. Met een A-frame ontstaat er dus een linkse en rechtse golf, dubbel zoveel pret!

  • Close-outs' zijn golven die je in lange lijnen in de verte aan ziet komen. Deze golven kunnen opeens zo groot worden, dat ze van alle kanten tégelijk breken. Hierdoor is er geen andere keus dan de drop te maken en rechtdoor te gaan. De golf slokt je anders alsware op en wil je dus vermijden. Close-outs ontstaan vaak wanneer de swell hoogte té groot is voor de zandbanken. Deze golven zijn vaak de grootste van de set, waarin er een horizontale steile lijn te vinden is en je dus zo weet dat hij overal tegelijk gaat omklappen.

Tips voor golven lezen

Hoe herken je nou het best alle soorten golven? Lees de volgende tips en probeer ze uit tijdens je volgende surfsessie!

  1. Vergelijk de lijnen van de binnenkomende golven met de horizon. Zie je het hoogste punt dat zich opbouwt? Daar zou de golf als eerste breken.

  2. Vanaf het strand kun je vaak beter zien hoe de golven lopen en waar ze precies breken. Neem dus altijd de tijd om een paar set binnen zien te komen, voordat je het water in gaat.

  3. Point en rif breaks zijn vaak consistente golven, beachbreaks daarentegen breken vaak op verschillende plekken. Blijf daarom veel in beweging, zo lig jij op de goede positie en heb jij recht op de golf. Meer hierover weten? Lees dan het surf etiquette blog en kom alle basisregels van het surfen te weten!

  4. Nieuwe spot? Onderzoek de spot op Google Maps in Satelliet modus, zo zie je vaak al een goed overzicht van het surfstrand en waar de golven breken. Of check de surf voorspellingen met Magicseaweed.com

  5. Vanuit het water is het moeilijker om golven te voorspellen. Ook kan een stroming ervoor zorgen dat je afdwaalt van de piek. Houdt daarom altijd twee ‘anchor points’ aan, en zorg dat je daarbij in de buurt blijft. Dit kun je zien als een L, splitsing. Met een vast punt voor je en naast je, ben jij er zeker van dat je goed ligt. Bespaar veel gepeddel en hou al je energie over voor het surfen!

Het leren lezen van golven en voorspellen waar ze gaan breken vergt heel veel oefening. Het kan vaak frustrerend zijn en het verschilt per dag, per spot en per conditie. Als je hier elke sessie bewust op let, zul je snel merken dat je er veel beter in wordt. Wil je een goede basis? Neem dan surflessen bij onze gecertificeerde coaches met Surfblend's surfcamps en surfvakanties, of kijk deze korte video.

Laat het pakken van een golf geen verassing zijn en lig altijd op de juiste positie. Sea you!

Laat je inspireren!