Hero image

10 Tips om je voor te bereiden op jouw surfvakantie

Zon, zee en strand. Wat heb je nog meer nodig?

Naast een goed humeur en een flinke dosis aan 'surf-stoke' zijn er nog andere items en tips die tijdens jouw volgende surfvakantie zeker van pas gaan komen. We vroegen aan onze meest ervaren vakantiegangers en het doorgewinterde Surfblend team wat hun ‘must haves’ zijn op surfvakantie en welke tips ze de newbies zouden willen meegeven. Hieronder vind je een lijst met de top 10 tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op jouw surfvakantie zodat je er het maximale uit kunt halen en niet tegen de lamp loopt als beginnend surfer...

Hebben we er eentje gemist of zou je graag jouw tip toevoegen? Laat het ons gerust weten!

Tip 1: Warming up!

Met stip op nummer 1 van onze top 10 lijst met tips om je voor te bereiden op jouw surfvakantie vind je een goede warming up. Wat is de beste manier op jezelf surfklaar te maken? Beweeg! Probeer je conditie, uithoudingsvermogen en kracht alvast een beetje te trainen. Dit gaat het surfen gemakkelijker maken en is uberhaupt nooit een slecht idee. Een goede voorbereiding van je surfvakantie op dit vlak is het halve werk, maar vergeet nooit dat surfen gaat over fun! The best surfer is the one having the most fun :)

Surfen is en blijft een fysiek uitputtende sport en zelfs voor goed getrainde mensen een echte uitdaging. Je begint hier dus niet aan zonder een opwarming van je spieren. Stretch je armen, benen, schouders en oefen je pop-up op het strand zodat je fit bent voor je surfvakantie.

Kijk gerust eens op het de blogpost over in surf shape komen en blijven met onze camp manager Daisy.

Tip 2: Strip naked

What?! Niet echt natuurlijk. We hebben het over je surfboard. Haal de vinnen en leash eraf wanneer je je surfboard vervoert naar een surfvakantie. Hierdoor kan je meerdere surfboards in 1 boardbag kwijt. Een pro-traveler tip? Steek een kleinere softtop zoals die van Softdog Surf mee in boardbag. Dit beschermt je harde surfboard en je hebt meer kans op leuke golven met 2 surfboards.

Ga je surfen in Frankrijk of misschien op surfvakantie in Spanje? Dan heb je de mogelijkheid om je board mee op de bus te nemen. Met deze tip zorg je er zeker voor dat hij goed beschermd is. Doe bijvoorbeeld buis-isolatie rondom de rails van je board. Met een beetje ductape blijft het goed zitten en is je board optimaal beschermd zodat je meteen kan shredden eens je op je surfvakantie bent aangekomen.

Tip 3: Listen to your mom, for once!

Voor deze ene keer raden we je toch echt aan om goed te luisteren naar het advies van je mammie. Zonnebrand en zeker een zinc stick is dé must have tijdens je surfvakantie. Je huid heeft misschien in maanden geen zon gezien en is dus extra gevoelig voor die genadeloze uv stralingen. Zeker op plekken zoals het surfkamp Moliets, waar je je de hele tijd lekker buiten bent, krijgt je huid een serieuze opdonder. Indien je liever niet rondloopt als een kreeft, koop je dus best een goede zinc-stick op je te beschermen. 

Waarom zinc en waarom niet normale zonnebrand? Zinc is een dikke vorm van zonnebrand die zelfs in het zoute water goed blijft zitten tijdens een surfsessie van een paar uur. Je vindt de Zinc stick in onze webshop of achter de bar op al onze surfbestemmingen.

Tip 4: To wetsuit or not to wetsuit?

Nummer 4 op de top 10 tips om je voor te bereiden op jouw surfvakantie staat als een rots boven water: kies het juiste wetsuit! Maar wat is nou het juiste wetsuit? Dit hangt sterk af van de temperatuur van het water en hoe lang je denkt te gaan surfen. In de zomermaanden kan je tijdens je surfvakantie in Frankrijk soms genoeg hebben aan een zwembroek, bikini of een dun wetsuit. Ga je surfen in Portugal? Dan kan je beter een iets dikker pak kiezen omdat het water daar doorgaans iets frisser is dan in de rest van Europa. Lees onze wetsuit gids en weet waar je op moet letten bij het kopen van een wetsuit!

Ga je met Surfblend mee op surfvakantie en volg je surflessen? Dan is het gebruik van het surfboard en het wetsuit inbegrepen. Uiteraard mag je altijd je eigen board of wetsuit mee nemen :)

Hieronder de diktes van wetsuits en de condities waarin je ze gebruikt:

Watertemperatuur vs wetsuit dikte

  • onder 3 graden = tussen 6/5mm en 7mm

  • tussen de 4 en 7 graden = tussen 5/4mm en 6/5mm

  • tussen de 8 en 11 graden = tussen 4/3mm en 5/4mm

  • tussen de 12 en 17 graden = tussen 3/2mm en 4/3mm

  • tussen de 18 en 20 graden = wetsuit van 2mm

  • tussen de 21 en 25 graden = wetsuit van 1mm

  • boven de 26 graden = lycra met uv bescherming

Tip 5: Surfschool Den Haag

Kan jij niet wachten tot je surfvakantie deze zomer om op een surfplank te staan? Je kan altijd binnenspringen bij onze eerste eigen surfschool: De Surfschool Den Haag!

Vanaf begin mei 2021 kan je terecht bij Puck, niet ongekend in de Nederlandse surfscene. Zij zorgt er samen met het Surfblend team voor dat jij die eerste stappen in je surf carrière zorgeloos durft te nemen. Wil je Puck beter leren kennen? Check dan zeker dit blogbericht waar ze enkele geheimen vrijgeeft.

Waarom deze tip? Herhaling is de essentie! Hoe vaker je op een surfplank staat, hoe sneller je vooruitgang zal zien. Een surfles in Nederland bereidt je goed voor op je surfvakantie.

Tip 6: Get your bottle, save the planet

Nummertje 6 op deze prachtige lijst met top 10 tips om je voor te bereiden op je surfvakantie lijkt misschien voor de hand liggend, maar zeker niet onbelangrijk: Stay hydrated! Na al dat zout water tijdens je surfsessie doet niets zo veel deugd als een grote fles water. Omdat wij van de natuur houden en ons steentje willen bijdragen aan een verbetering van ons klimaat, bieden we geen plastic flessen water meer aan op onze camps, hiermee besparen we 720 kilo aan plastic per jaar!

Tip? Koop je water bottle of breng je eigen fles mee. Op deze manier houden we samen de natuur die we zo graag zien vrij van haar grootste vijand: plastic.

Wil je meer lezen over wat Surfblend allemaal doet om onze voetafdruk op de planeet te klein mogelijk te houden? Check dan zeker onze blogpost over Meer doen voor het klimaat.

Tip 7: Poncho time!

Elke surfer zijn/haar must have. Dit is een leuke handdoek die als kledingstuk/kledingshokje kan dienen op het strand na een surfsessie. Op deze manier krijg je het sneller warm na het surfen. Ze zitten lekker los en zijn comfortabel. Moest je het ons vragen, leefden wij 24/7 in onze surfponcho!

De poncho is zowel online als offline bij ons te koop :) Vraag het aan het team op je surfvakantie met Surfblend en ze toveren er eentje voor je tevoorschijn.

Tip 8: Sleep mosquito free

You’ll never know when they hit. Door het warme, vochtige klimaat kan je wel eens muggen tegenkomen op je surftrip dicht bij de oceaan, zeker wanneer je aan het sporten bent. Neem deze tip ten harte en neem dus zeker een muggenspray mee. Better safe than sorry!

Tip 9: Sunglasses

De geur van zonnebrand en het gevoel van een zonnebril op je snoet. De 2 must haves voor een echt zomergevoel op je surfvakantie.

Bescherm je ogen tegen de felle zon. In Frankrijk, Spanje of Portugal schijnt de zon een stuk feller dan in Nederland of België. Het is niet alleen handig, je ziet er mega cool uit!

Deze tip lijkt vanzelfsprekend maar je zou niet de eerste zijn die z'n zonnebril vergeet. Gelukkig kan je op ieder Surfblend camp een mooie zonnebril kopen.

Tip 10: Offline spotify

Geniet je graag van een magische zonsondergang met dat perfecte liedje op de achtergrond? Download thuis alvast wat afspeellijsten want op het strand heb je zelden of weinig bereik. Op een surfvakantie leef je in het 'nu en hier' maar muziek is altijd een onderdeel van je vakantie. Deze afspeellijsten zijn ook leuk voor de roadtrip naar/van je vakantiebestemming.

Met deze tip heb je nooit een stil moment!

Laat je inspireren!