Familycamp Moliets Surfvakantie gezin Familycamp Moliets Surfvakantie gezin

Surfen in België

Surfen in België

Golfsurfen in Belgie, kan dat? Natuurlijk!

Net zoals aan de Nederlandse kust is surfen in het mooi België ook goed mogelijk en vind je er af en toe echte top golven. Het sufen vindt merendeel plaats op golven die worden geproduceerd door windswell. Daardoor is het soms zoeken naar mooie lijnen in de deining en kan de zee heel woelig zijn. De windswell maakt het dan ook lastig om de golven te voorspellen en te lezen. Al is het af en toe lang wachten op de juiste swell maar eens in de zoveel tijd toont de Noordzee zich van haar mooiste kant en komt het surfen in hier tot leven. Het is super uitdagend om te surfen in de Noordzee van Belgie en daarom meer dan de moeite waard!

Surfen in België in het kort

Surfcondities

Surfen in België doe je natuurlijk in de Noordzee, goede golven vinden is daarom geen gemakkelijke opgave. Er zullen dagen zijn waarbij iedereen weet wanneer het surfen hier meer dan de moeite waard is, maar deze komen niet zo heel vaak voor. Om echt goed te scoren moet je op de hoogte zijn van de wind, de surfspot zelf en welk getij het beste werkt op welk moment van de dag. Om goed te kunnen surfen langs de kust in België moeten er stevige stormen woeden op de Atlantische Oceaan of op de Noordzee. Deze stormen zorgen voor genoeg beweging op zee waardoor de golven tot aan de Belgische kust komen. De meeste beachbreaks in de Noordzee werken vooral op laagwater maar dit kan serieus verschillen van spot tot spot.

Surfniveau

Om fijn te surfen in het frisse België moet je geen mega ervaren surfer zijn. Vaak zijn de golven kleiner dan bijvoorbeeld in Frankrijk en is surfen aan de  Belgische kust ook prima geschikt voor beginners. Wat het vaak lastiger maakt is de wind en de onregelmatigheid van de golven. Hierdoor is het moeilijk om op grotere dagen de golven goed te lezen en op de juiste plek te liggen. Zet je echter de aller eerste stappen om te gaan surfen aan de Belgische kust, ga dan het water in tijdens een rustige en bij voorkeur windstille dag. Zo heb je alle tijd en word je niet overweldigd door de onstuimige Noordzee.

Beste surfperiode

Surfen kan hier kan het hele jaar rond. Tijdens de zomer is het lekker warm en zijn er kleinere golven te scoren, perfect voor de beginners die willen surfen in België. Voor de gevorderden die willen surfen aan de Belgische kust raden wij de periode van oktober tot februari aan. Door het omschakelen van het weer en klimaat van zomer naar winter word het heel onrustig op de Atlantische Oceaan en volgen de tropische stormen en cyclonen elkaar op en dat is goed voor het golfsurfen aan de kust. Hierdoor wordt de kans op een stevige zuidelijke groundswell vele malen groter. Maar ook door storm en onweer op de Noordzee zelf kan er swell ontstaan tijdens de herfst en wintermaanden. Wil je echt vaak surfen in de Noordzee, dan koop je dus best een extra dik wetsuit, neopreene schoentjes, handschoenen en een hoofdkapje. Zo ben je helemaal ingepakt en toch een beetje beschermd tegen de kou!

familycamp vieux boucau frankrijk surfen met het gezin

Beste surfspots in België

Oostende

Surfen in de Belgische kuststeden varieert niet heel hard van de ene badstad op de andere. Daarom zijn de surfspots over de gehele Belgische kustlijn redelijk vergelijkbaar met elkaar. Toch geven we je graag enkele van onze favoriete surfspots mee.

Om te beginnen met Oostende waar we in 2020 het fijne Surfblend Juniorcamp Oostende organiseerden. Oostende is één van de steden die de surfsport in België echt op de kaart heeft gezet. In Oostende heb je verschillende surfspots met de voornaamste spot die gewoon “Oostende” wordt genoemd. Vlak bij de top Surfclub “Oostende”. Dit is de meest centrale spot aan de Belgische kust met een consistente beachbreak. Bij stormachtig weer zit je in Oostende dan weer goed wanneer je iets meer naar het noorden opschuift. Bij Fort Napoleon zit je net wat meer beschut en heb je meer kans op mooie golven ook bij grotere swell. Wie surfen in België zegt, zegt Oostende!

Check forecast voor Oostende

Bredene

Nog een stukje boven Oostende ligt het mooie kustdorpje Bredene welke ook zeker zijn steentje bijdraagt aan de surfsport in dit land. Ook hier vinden wij het heel fijn surfen. Bredene is vooral ideaal voor mensen die willen surfen in België, maar nog nooit op een surfboard hebben gestaan. De golven worden er niet heel groot wat het perfect maakt om je eerste golven te scoren. Je zit er ook vlak bij de gezellige surfclub Twins Club.

Check forecast voor Bredene

Familycamp Moliets surfen Frankrijk golven

Blankenberge

Nog een hele fijne surfspot om te gaan surfen aan de vlaamse kust vind je op het strand van Blankenberge. Dit strand is heel makkelijk te bereiken met de auto, maar ook super toegankelijk met het openbaar vervoer. De prachtige pier in Blankenberge dis iconisch voor het surfen in België en duidt ook perfect aan waar de spot zich bevindt. De golven breken namelijk vlak bij de pier en hierdoor waan je jezelf soms in Santa-Monica Californië. Alleen dan met een dikker wetsuit en iets minder consistente golven. Maar surfen in Belgie kan net zo fun zijn!

Check forecast voor Blankenberge

surfen Kijkduin en Moliets met Surfblend surfschool Den Haag

Knokke-Heist

Onze laatste favoriet spot om te surfen in aan de Belgische kust ligt iets meer naar het zuiden aan de kust. Knokke-Heist heeft twee hele fijne surfspots die met verschillende swells goed werken. Zo kan je goed surfen bij de “Casino Break” aan het Albertstrand. Deze spot is ideaal voor beginners die willen surfen in België en begint al goed te werken bij golven van 0,5meter hoogte. Loop je iets verder kom je meteen bij surfclub “Surfers Paradise”, hier vind je al snel iets grotere golven. Hierdoor is de spot ook bekender bij gevorderde surfers. Ben je al iets meer op niveau dan is dit de spot voor jou om te gaan surfen in België!

Check forecast voor Blankenberge

Familycamp Moliets surfen Frankrijk

Bekijk ook