Surfblend surfvakanties

Surf 101: Vinnen kopen

Welke vinnen voor welk board?

De keuze van je surf vinnen heeft een grote impact op je surfstijl en uiteindelijke vooruitgang van je skills.

Maar hoe koop je nu de beste vinnen voor jouw situatie? Waar moet je op letten? En hoe zorg je er voor dat je niet verdwaald in het bos van vin systeem, setups en verschillende maten? In dit blog helpen wij je met de beginselen voor het uitzoeken van de perfecte setup. Maak kennis met termen zoals FCS en Futures of Thruster en Twin Fin. Zo weet waar je het over hebt wanneer je binnenkort een shop binnen stapt op zoek naar jouw nieuwe vin setup.

In dit blog zullen we onderstaande topics toelichten zodat jij niet de klassieke beginners fouten begaat van de verkeerde vinnen te kopen, maar meteen jouw favoriet setje scoort.

  1. Vin systemen: welke zijn er en waar dienen ze voor?

  2. Vin setups: van twin fin tot thruster. Wat is het en welke kies je?

  3. Vin maten: hoe je gewicht de maat beïnvloedt.

  4. Special tips

1. Vin systemen

Voordat je je vinnen gaat kopen en voordat we de diepte induiken over vin systemen, is het belangrijk om te vermelden dat jouw surfboard al uitgerust is met één bepaald systeem. Dat zit namelijk mee geshaped in je board. Check dat dus goed voordat je de wondere wereld van het internet gaan afstruinen naar een mooi setje, of misschien een shop binnenstapt onwetend over wat je moet hebben.

Je bent ze waarschijnlijk al allemaal een keer tegengekomen in je zoektocht en ziet misschien door de bomen het bos niet meer, maar er zijn dus verschillende systemen. Welke surf vin systemen zijn er en waar dienen ze voor? 

FCS I

Het FCS I systeem was het meest voorkomende en populairste fin systeem sinds het begin van de jaren 90. De twee tabs aan de onderkant worden vastgeschroefd aan je surfboard in tegenovergestelde zijdes. Zo blijven ze goed op hun plaats. Traditionele en wat oudere surfboards hebben vaak nog het FCS I systeem. Zeker geen slecht systeem en ook geen dealbreaker wanneer je een mooi tweedehands board ziet met FCS I. Inmiddels wel wat verouderd en niet meer het meest populair.

FCS II

De nieuwste ontwikkeling van FCS is het FCS II systeem. Dit systeem heeft een andere bevestigingswijze aan het surfboard waardoor je het gewoon in kan klikken, zonder gebruik te moeten maken van schroefjes. De ervaring leert ons echter dat het echt wel verstandig is om alsnog een extra schroefje bij te draaien (die mogelijkheid is er), want je verliest te snel je vinnen als je er een keer op valt of per ongeluk tegenaan schopt. Voordeel van het kliksysteem: je kunt snel je vinnen een keer wisselen en hebt geen imbussleuteltje nodig als je er voor kiest om ze los in de box te klikken. FCS I is overigens compatibel met FCS II (middels een koppelstukje), maar andersom niet.

Check onderstaande video om te zien hoe je de FCS I vinnen gebruikt in een FCS II finbox.

FUTURES

Futures is een steeds populairder wordend vinsysteem en niet zonder reden. Met één grote tab in plaats van twee, en slechts één schroef aan elke bovenkant, geeft dit systeem de snelheid en zekerheid van de eerder genoemde systemen, maar met een betere krachtdistributie over je surfboard. Een mond vol met technische voordelen die een beginnend en intermediate surfer vast en zeker niet gaat merken. Toch raden we het wel aan voor vrijwel alle surfers omdat het, naar onze ervaring, een stuk steviger is. Dat is dan ook de reden dat de Softdog surfboards uitgerust zijn met het beste vin systeem op de markt.

Fin Plugs

Soft top beginner surfplanken hebben traditiegetrouw flexibele vinnen met fin plugs die aan de bovenkant zichtbaar zijn. De vinnen zijn een stuk zachter en flexibeler dan de high-performance FCS of Future vinnen. Daardoor zijn ze een stuk veiliger en uitermate geschikt voor softboards die veel gebruikt worden door beginners tijdens surflessen. Inmiddels zijn er ook goede performance softtops van bijvoorbeeld Softdog op de markt waar je ook geïntregeerde vin boxen terug vindt zodat je daar FUTURES, FCS I en FCS II vinnen voor kunt kopen.

2. FIN SET-UPS

Nu we de fin systemen kennen, laten we je zien hoe verschillende fin set-ups een nóg groter verschil kunnen maken in je surf. Van single fin, twin fin, thruster quad en alles daar om heen. Experimenteren met vinnen is razend populair, maar ook echt super leuk. Door de grote invloed van de vin setup zal je snel voelen dat je board zich anders zal gedragen. De moeite waard om ze allemaal eens te proberen om te kijken wat voor jou het fijnste werkt.

Let op: niet alle boards zijn geschikt voor alle vin setups. Op het moment dat een shaper een board vorm geeft, heeft hij of zij al heel duidelijk in gedachten welke finsetup moet worden gaan gebruikt. Check het bij de verkoper of shaper van je board.

Single Fin

Classic en stijlvol. De single fin setup was de eerste setup waarmee de grondleggers van het surfen begonnen te experimenteren. En met succes! het toevoegen van vinnen aan een surfboard bleek veel meer controle te geven en bood de mogelijkheid om gecontroleerde bochten te maken. Tegenwoordig vind je de single vin voornamelijk terug op longboards en op het surfboard van je lokale hipster of stijl icoon. You love it or hate it...

Hoe beïnvloedt een single fin je board gedrag? Omdat je maar 1 vin hebt (ten opzichte van 2 of 3 in een thruster of twin fin setup) heb je minder weerstand a.k.a. 'drag'. Daardoor genereer je veel snelheid! Je moet echter wel inboeten op de maneuverability (oftewel wendbaarheid), waardoor je turns lekker lang en breed worden. Geen 'in the pocket surfing' dus, of 'snappy' turns. Single fins zijn ook uitermate geschikte voor longboarders die graag een hang-five of hang-ten doen, noseriding op zijn best!

√ Kleine tot middelgrote, mellow en dikke golven.
X Snelle, steile en grote golven

Twin fin

Twinnies zijn voor de old skool shredders. Twee grote vinnen zijn ver naar achteren geplaatst, waardoor jouw board waanzinnige manoeuvreerbaarheid, drive en snelheid krijgt. Twinfins komen eveneens in allerlei vormen en maten, dus check bij je lokal surfshop wat de verschillen zijn en wat het beste bij jouw board past. Kom je van een thruster setje naar een twinnie? Houd er dan rekening mee dat je board nu graag wijdere turns doet.

Need inspiration? Check onderstaande video voor de beste surfers ter wereld (letterlijk) die een contest op enkel twin fins doen op de wereldberoemde spot Jeffreys Bay in zuid Afrika. Must watch! (klassieke twinfin move op 2:25... High line style!)

Minpuntje: Twinnies voelen losjes en skatier aan, dit kan even wennen zijn in het begin. En pas op in je bottomturn, je kunt daar wegglijden als je te radicaal gaat.

YOUTUBE!!!

Thruster

De thruster vin set-up is de meest voorkomende in de line-up. Van beginners tot experts en zelfs de beginner softtop boards van je lokale surfschool, surfers houden van de drie gelijke grootte vinnen. De toevoeging van de middelste vin helemaal achterin, geeft je ten opzichte van een twin fin meer stabiliteit en wendbaarheid! Van shortboards tot beginner softboards, deze set-up werkt in elke conditie. 

Minpuntje: De middelste vin stopt de waterstroom door het midden, waardoor je board meer grip in het water heeft. Hoe meer vinnen, hoe meer weerstand. 

- √ Middelgrote tot grote, steile holle, mushy en choppy golven.
- X Kleine / zachte golven - te weinig snelheid

Quad

De quad fin set-up heeft vier vinnen die dicht bij de rails en in de back zijn geplaatst, waardoor het water door het midden stroomt. Dit creëert meer snelheid omdat er geen vin in het midden is die je vertraging oplevert. Met de quad setup proberen shapers en surfers eigenlijk the best of worlds te behalen van enerzijds de thruster en anderzijds de twin fin. Vaak gebruiken surfers 2 kleinere vinnen achteraan en twee vinnen van normale grootte vooraan voor meer grip.  

Minpuntje: Trouwe thruster rijders moeten zich misschien een beetje aanpassen omdat quad surfboards wat losser en dominanter zijn. 

Quad Fin Tactiek:

√ Clean, krachtige, goede grootte, holle of steile golven? Quad it up!
X Choppy kleine golven? Minder grip.

5 Fin

De nieuwste populaire innovatie is ontworpen met 5 vinboxen om te mixen en matchen. Zo kan je voor een quad setup gaan, kiezen voor thruster setup of misschien zelfs experimenteren met een twinnie.

Pas je board aan naar gelang de verschillende omstandigheden, leer verschillende stijlen en experimenteer. Softdogsurf's 5 Futures vin maakt van jou een geweldige flexibele surfer. Probeer ze uit op de Alpha's.

√ Gevorderde surfers met verschillende vinnen setups
X Beginnende surfers

Trailer Vinnen
De surf industrie is voortdurend in ontwikkeling, we love it! Op dit moment wordt er veel geëperimenteerd met de zogeheten 'trailer vin'. Dit is een klein vinnetje wat als center fin wordt gebruikt op een thruster set. Soms zie je zelfs mensen die het als 5e vin toevoegen op een quad setup. Door het plaatsen van een trailer vin in het midden van je quad of twin set-up, verhoog je de drive en controle, zonder dat je snelheid, flow, of de traditionele quad vrijheid verliest. Ideaal voor de gevorderde kenner. Kijk hoe Kelly Slater het op de proef stelt.  

3. Vin maten

Nu je de verschillende fin systemen en set-ups kent, is het ook nog een kwestie van de juiste maat vinnen kopen. Dit is niet alleen afhankelijk van je gewicht, maar je kunt ze ook aanpassen afhankelijk van de surf condities, je niveau en je doelen. 

Des te groter de vinnen, des te meer drag en grip. Kies voor een maatje groter wanneer je opzoek bent naar meer stabiliteit en controle. Kies voor een maatje kleiner wanneer je meer snelheid wilt. Maar kies voornamelijk gewoon aan de hand van je gewicht en volg de tabel hieronder, zo zit je lekker gemiddeld en altijd goed. 

Onze special tips

  • Stock them up! Heb altijd een voorraadje bij de hand en verwissel ze ter plekke.

  • Experimenteer en merk het verschil met hoe het water onder je surfboard stroomt, voel de rail tot rail engagement en speel een beetje met het verdelen van je gewicht. 

  • Thruster: Verwissel eens de middenvin met een kleine trailerfin op kleine en mellow dagen. Hierdoor heb je precies genoeg drag voor het maken van je scherpe turns. 

  • Single fin: Creëer meer stabiliteit met trailer fins aan beide zijden. Goed om mee te beginnen wanneer je voor het eerst een single fin set-up surft!

  • Kleine shitty golven? Voeg een extra trailer fin toe aan je quad set-up en merk het verschil. Practise makes perfect. 

  • Test verschillende fin setups op je Softdog's Futures fins 

Vind de tofste softboards met alle fin set-ups en fin sets in de Surfblend shop en test ze tijdens je surfvakantie of bij Surfschool Den Haag!

Laat je inspireren!