Surfblend surfvakanties

Get to know Surfhouse Ericeira

Lees hier meer over Noora en haar Surfhouse Ericeira!

Alweer 8 jaar geleden was Noora één van onze crewleden in Moliets. Als je toen toevallig ook in Moliets was, kan het goed zijn dat je met haar een biertje hebt gedronken in de L’Open, of misschien wel een surfsessie hebt gedeeld! Sindsdien heeft ze echter een spannende tijd doorgemaakt: ze is haar eigen surfhouse begonnen. 

Het Surfhouse Ericeira is een prachtige bestemming gelegen op de kliffen van de westkust van Portugal. Het staat bekend om het lekkere eten, de mellow vibe en het allerbelangrijkste: wereldklasse surfspots op slechts een paar minuten van het Surfhouse. Het is een nieuwe bestemming op onze website en daarom gebruiken we graag dit blog om het Surfhouse aan je voor te stellen!

Surfhouse Ericeira in het kort

  • Land: Portugal

  • Stad: Ericeira

  • Homebreak: Foz do Lizandro

  • Sinds: 2015

  • Team: Noora, Erwin, Ray, Bram & Jeff

  • Beste travel-periode: April tot November

  • Favoriete surf break in omgeving: Dat is afhankelijk van de condities, maar meestal is dat onze home-break Foz do Lizandro met verschillende peaks of het beroemde en super consistente Ribeira d’Ilhas ten noorden van het dorp.

  • Favoriete chillspot in het Surfhouse: In een hangmat in de tuin onder de abrikozenboom

  • Favoriete resto in omgeving: Oeh, er zijn zo veel goede restaurants in het dorp! Als visserdorp zijn de visgerechten overal erg lekker. Maar voor vis&vlees is Tasca da Boa Viagem onze favoriet en als je van vlees houdt is de ‘steak on the stone’ in Pedra Dura zeker ook een aanrader. 

  • Favoriete todo in omgeving: Natuurlijk surfen ;) Maar anders mountainbiken of wandelen langs de supermooie kust van Ericeira en als je van skaten houdt, is het skatepark bij de Quiksilver store ook een must-do.

Not So Frequently Asked Questions

Ooit, lang geleden, ben je als crew begonnen bij Surfblend. Hoe kan het dat je nu de trotse eigenaar bent van Surfhouse Ericeira?

De droom en het plan om zoiets te beginnen is er al heel lang geweest en ik denk dat in de jaren na het seizoen in Moliets die droom langzaam steeds meer vorm heeft gekregen. Ook omdat het zitten in een kantoor van 9-17 na een surfseizoen in de zon gewoon heel erg tegenviel! We zijn een aantal jaar lang, met het idee om ooit een eigen surfhuis te openen, langs de Atlantische kust gereden. En toen we in Ericeira en bij dit huis terecht kwamen was de keuze snel gemaakt. Sindsdien is het allemaal erg snel gegaan.

Ericeira staat bekend als ‘World Surfing Reserve’. Kun je daar iets meer over vertellen?

Ericeira is in oktober 2011 verkozen tot World Surfing Reserve en is nog steeds het enige surfreservaat in Europa. De beslissing om bepaalde plekken als surfreservaat aan te wijzen wordt genomen op basis van een aantal standaarden, waaronder de kwaliteit en consistentie van de golven. En Ericeira is wat dat betreft gewoon niet te overtreffen binnen Europa. Binnen een straal van 8 kilometer liggen meer dan 10 kwalitatieve surfspots die geschikt zijn voor verschillende niveaus. En als het hier 5 dagen per jaar ‘flat’ is, dan is dat erg veel. Het reservaat omvat officieel alleen de 4km ten noorden van Ericeira, van de surfspot Pedra Branca tot aan Sao Lourenço.

Nu het tot reservaat is verkozen, mag er niks worden gedaan wat de kwaliteit van de golven nadelig zou kunnen beinvloeden. En er wordt op verschillende manieren gewerkt aan het beschermen en behouden van deze bijzondere kustlijn.

Wat zijn volgens jou de beste surfspots die rondom het Surfhouse te vinden zijn?

Als je een huurauto hebt, zijn alle spots van Ericeira binnen 10 minuten te bereiken! Maar op loopafstand van ons huis liggen Praia do Sul en Foz do Lizandro. Sul is een goede spot als de golven groter zijn omdat deze plek iets meer beschermd ligt in vergelijking met de andere spots in Ericeira. Alleen moet je hier als beginner wel uitkijken omdat er best veel grote rotsblokken in het water liggen. Foz de Lizandro daarentegen pakt juist heel veel swell op en zelfs op de kleinste dagen is hier iets te surfen. Het is een groot zandstrand met veel verschillende peaks die meestal voor alle niveaus toegankelijk zijn. Zodoende geven wij hier ook meestal onze beginnerslessen. Maar wat nou echt de beste surfspot in Ericeira is, is moeilijk te zeggen en hangt heel erg af van je surfniveau. Coxos bijvoorbeeld wordt door velen gezien als de beste rechter golf van Europa, maar is alleen toegankelijk voor de zeer ervaren surfers. Ik denk dat Foz do Lizandro, Sao Juliao, Matadouro en Ribeira voor de gemiddelde Nederlandse/Belgische surfer het aantrekkelijkst zijn. Voor absolute beginners zijn de zandstranden Foz do Lizandro en Sao Juliao de beste keuze.

Kun je beschrijven wat volgens jou de ideale dagtrip is vanuit Ericeira?

Dat hangt er natuurlijk van af of je een surftrip of culturele trip bedoelt. Maar ervan uitgaande dat we al genoeg over surfen hebben gesproken, is een dagtrip naar Lissabon of Sintra zeker aan te raden. Beide steden zijn makkelijk met de bus (of auto) te bereiken vanuit Ericeira. Lissabon is een bruisende stad waar heel veel te doen en te zien is. Sintra is een sprookjesachtige dorp in de heuvels tussen Ericeira en Lissabon, en daar vind je veel kastelen en paleizen met mooie tuinen eromheen. 

Wat ook heel leuk, maar wel erg afhankelijk van de condities is, is om met de auto een dagje naar Nazare te gaan. Nazare staat bekend om de grootste golven ter wereld. De winter is normaalgesproken de beste tijd van het jaar om dit te kunnen zien, maar met een beetje geluk kun je hier in het voor- of najaar ook al big wave surfers in actie zien. En zelfs als er geen grote golven zijn, is een bezoek aan het surfmuseum bij de vuurtoren al de moeite waard.

Hoe ziet de ideale dag bij Surfhouse Ericeira eruit?

’s Ochtends vroeg een dawn patrol sessie met goede golven, daarna lekker ontbijten bij het huis met verse koffie. Even bijkomen bij het zwembad of in de hangmat en dan weer naar het strand voor nog een surfsessie. Na twee keer surfen heb je de koude Superbockjes aan de bar wel verdient en na het opfrissen ga je dan richting het dorpje voor lekker eten en een gezellig drankje bij één van de leuke barretjes in het dorp. Niet al te laat maken natuurlijk omdat de volgende ochtend de golven weer op je wachten! Of je kunt stiekem naar de oudste discotheek van Portugal gaan.

Kortom, lekker surfen, chillen en eten en een klein feestje bouwen. Perfecte vakantie!

Thanks!

Thanks voor het interview Noora! See you @ Ribeira! ;)

Het Surfhouse Ericeira is de ideale bestemming als je op zoek bent naar een relaxte surftrip met perfecte golven. Check alle mogelijkheden op onze website!

Onze surfspots in Portugal ontdekken?

Laat je inspireren!