Surfblend surfvakanties

Surf niveau: beginner of intermediate?

Wat is mijn surf niveau?

Surfen is een sport die voor alle mensen toegankelijk is en vanaf het begin super fun is. Wil je er echt goed in worden, dan komt het vooral aan op goede coaching en veel oefenen. Tijdens onze surf vakanties hanteren we daarom verschillende surf niveaus voor de surflessen; beginner en intermediate. Op die manier zorgen we er voor dat je feedback krijgt op jouw niveau en snel progressie maakt. Super handig!

Weet je niet goed wat je surf niveau is of twijfel je tussen beginner of intermediate surflessen? In deze blog leggen we je het verschil uit tussen het surf niveau beginner of intermediate. Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen of skills die je moet beheersen om de kroon van een intermediate surfer te kunnen opzetten. Het is dus zeker niet onlogisch als je bijvoorbeeld meerdere keren een beginners cursus doorloopt vooraleer je het intermediate niveau bereikt. Je leest verderop in deze blog meer over de verschillende stappen tussen het surf niveau van beginner naar intermediate aan de hand van een aantal vragen. Scroll snel verder om meer te lezen!

Wat is een beginner surfer?

Elke surfer is gestart als een beginner. Door middel van surflessen en veel oefenen zal je steeds beter leren surfen en voor je het weet heb je het surf niveau intermediate bereikt. De term beginner omvat eigenlijk een brede range aan surfers. Een beginner is iemand die voor het eerst op een surfboard staat en de eerste lessen volgt, maar ook iemand die zijn of haar eerste stappen richting het surfen van ongebroken golven neemt.

Als beginner surf je dus in de gebroken golven (te herkennen aan het witte schuim). Je leert een pop-up doen en je evenwicht te behouden op een surfboard. Daarna komt het er op aan dat je veel moeten oefenen. Je zal steeds meer gevoel krijgen met de oceaan en de eerste keer uit peddelen naar de line-up, achter de gebroken golven, om misschien je eerste 'green' wave te surfen. De daarop volgende stappen in het surfen van ongebroken golven valt ook nog onder de beginner lessen. De surfcoach zal je tips geven om met behulp van je balans en lichaam positionering te leren sturen. Zo kan je voor de eerste keer rustig naar links of rechts surfen.

Tijdens een les voor beginners wordt niet alleen de basis aangeleerd/opgefrist maar je krijgt ook heel wat tips op jouw surf niveau. Doordat de lessen in kleine groepen worden georganiseerd, kunnen de surfcoaches veel één-op-één begeleiding geven.

Wat is een intermediate surfer?

Er is geen eenduidige definitie van wat een intermediate surfer is, maar er zijn een aantal doelen die je moet behalen of skills die je moet beheersen om jezelf met zelfvertrouwen een intermediate surfer te kunnen noemen.

Je bent een intermediate surfer als je al redelijk wat uren in de zee doorgebracht hebt waardoor je een goede feeling hebt van de golven en weet waar ze zullen breken en waar je kan uit peddelen. Daarnaast ben je de whitewash golven ontgroeid en neemt je al regelmatig een ongebroken golf, die je naar links of rechts kan surfen. De pop-up gaat vlot en lukt zo goed als altijd. Het is belangrijk dat je zelfstandig kan navigeren in de zee en comfortabel bent in de line-up. Je wil je surf niveau nu vooral opkrikken door tips te krijgen voor het leren surfen down the line of voor grotere golven te gaan. Tegelijkertijd heb je nog ondersteuning nodig om de juiste golven te selecteren en je goed te positioneren voor een golf.

Voor de intermediate+ surfers organiseren we de coaching weken. Deze weken zijn ideaal om de stap te zetten naar een advanced surf niveau waar je snelheid kan maken down the line en aan je eerste turns kunt gaan werken.

Beginner of intermediate surf niveau

Twijfel je nog tussen het surf niveau beginner of intermediate? Beantwoord de 5 vragen hieronder en bepaal wat jouw surf niveau is:

Kan je zelfstandig uit peddelen naar de line-up?

  • Intermediate: ja, tijdens een surfsessie peddel ik steeds naar de line-up. Ik weet waar ik best kan uit peddelen aan de hand van de stroming en de timing van de golven.

  • Beginner: nee, ik surf vooral vooraan in de zee, dicht bij het strand. De golven die ik surf zijn al gebroken. Ik ben al eens onder begeleiding van een surfcoach naar de line-up gepeddeld maar kan dit nog niet zelfstandig.

Kan je ongebroken golven surfen?

  • Intermediate: Ja, ik surf geen whitewash meer en peddel uit naar de line-up. Ik pak zo nu en dan een ongebroken golf en wil dit beter leren.

  • Beginner: Nee, ik surf de whitewash golven. Op deze golven kan ik rechtstaan en surfen tot aan het strand.

Kan je down-the-line surfen op een golf?

  • Intermediate: ja, wanneer ik een ongebroken golf neem, kan ik mijn board naar links of rechts sturen en de golf down-the-line surfen.

  • Beginner: nee, ik surf een golf recht door tot aan het strand. Soms kan ik een beetje naar links of rechts sturen op een gebroken golf maar ik kan dit nog niet op een ongebroken golf.

Heb je voldoende kennis van de golven?

  • Intermediate: ja, wanneer ik op het strand sta, kan ik de stromingen spotten. In het water, kan ik me juist positioneren om voor een golf te peddelen, maar kan hier soms nog wat hulp bij gebruiken. Ik voel me comfortabel in het water.

  • Beginner: nee, ik vind het moeilijk om de juiste golven te vinden. Ik weet niet waar de piek van de golf is en of de golf naar links of rechts zal breken. Daarnaast vind ik het soms lastig om te weten waar de stroming is en hoe ik daar mee rekening kan houden.

Ken je de surf etiquette?

  • Intermediate: ja, ik weet dat er surf etiquette bestaan in de line-up die ik hoor te volgen. Op sommige spots liggen heel wat surfers in het water en ik weet wie voorrang heeft op een golf en wanneer ik iemand anders moet laten gaan.

  • Beginner: nee, ik ben niet echt op de hoogte van de regels in het water. In de ongebroken golven worden die regels vaak minder gevolgd waardoor ik dit nog niet hebt toegepast. Wanneer ik voor het eerst naar de line-up peddel, wil ik dit graag met een surfcoach doen. Je kan je kennis van de surf etiquette verhogen tijdens een beginner surfles.

Heb je zin gekregen om je surf niveau te verbeteren tijdens je volgende surftrip. Bekijk ons aanbod via onderstaande link en boek jouw surf vakantie met Surfblend.

Laat je inspireren!