Hero image

CORONA & TESTEN

Testen voor vertrek

Laatste update: 04.08.2021

Je vakantie gaat beginnen, maar eerst nog een test! Afhankelijk van je bestemming moet je een test meenemen op reis. Gelukkig hebben de Nederlandse en Belgische overheid gratis testen beschikbaar gesteld, zodat je veilig en zorgeloos kunt vertrekken. We leggen je hieronder uit hoe het werkt per land.

Let op, je hoeft niet te testen als:

  • je kunt aantonen dat je de laatste 6 maanden bent genezen van Covid19

  • je volledig bent gevaccineerd (check per land de verschillende eisen per vaccin)

  • je uit Vlaanderen komt en naar Spanje reist met het vliegtuig

Gratis testen in België

Een code voor een gratis test aanvragen kan via mijngezondheid.belgie.be. Let wel, de activatiecode blijft maximaal tien dagen geldig. Maak dus niet de fout om de code te vroeg aan te vragen. De website kan ook gebruikt worden om een code voor een betalende test aan te vragen. Die blijft dan dertig dagen geldig.

De test zelf kan dan afgenomen worden in alle triage- en testafnamecentra, privelabo’s of afnameplaatsen van ziekenhuislabo’s (Hier kan je alle testcentra en labo’s in ons land terugvinden).

De huisarts neemt géén tests voor toeristische doeleinden af. Bedoeling is net om huisartsen te ontlasten en hen te laten focussen op hun kerntaken. Houd er ook rekening mee dat er 24 tot 36 uur nodig zijn om het resultaat te ontvangen.

De meeste landen vragen om het Europese coronacertificaat, download hiervoor de app CovidSafeBE op je smartphone of download het certificaat via mijngezondheid.belgie.be

Gratis testen in Nederland

Ook in Nederland kan er vanaf 1 juli gratis getest worden. Het is de bedoeling dat je het resultaat in de "Corona-check App' krijgt als QR-code op je telefoon. Om dit te realiseren kun je een gratis test laten afnemen via de website www.testenvoorjereis.nl. Dit zijn door de overheid aangewezen test-straten die afhankelijk van je bestemming een PCR- of een antigeentest afnemen. Houd rekening met een uitslag van 24u bij een PCR en 3u. bij een antigeentest.

Elke Nederlander heeft recht op één gratis test deze zomer via testenvoorjereis.nl

Let op: door langere wachttijden kan het gebeuren dat je resultaat later binnenkomt dan verwacht. We adviseren dan ook voor de zekerheid te testen bij een commercieel testcenter waar je binnen 30 min. de uitslag hebt incl. reis-certificaat.

Reis je met de bus? Houdt er dan rekening mee dat je niet zonder negatief testresultaat mag instappen. De bus passeert de Franse grens rond 22u, tel dan 24 uur terug om te weten wanneer je mag beginnen testen.

Wanneer plan je de test?

Het moment van testen is van belang. Voor Spanje geldt momenteel dat de test maximaal 72u (PCR) of 48u (Antigeen) oud mag zijn en voor Frankrijk is dat 72u voor Belgen en 24u. voor Nederlanders. Een aantal zaken zijn hierbij belangrijk:

Tijdstip van test is startpunt van 24 / 48u / 72u

Het moment van de test is het moment dat de klok ingaat. Niet het moment dat je de uitslag krijgt. Dus test je op woensdag om 10u, dan is je test geldig tot vrijdag 10u voor Spanje en tot zaterdag 10u. voor Frankrijk

Kies je moment op basis van de verwachte grensovergang

De test moet maximaal 48u. of 72u. oud zijn bij het passeren van de grens. Reis je met de bus? Houdt dan rekening met de volgende tijden:

  • Passeren Franse grens met België om ca. 22u op vrijdag.

  • Passeren Spaanse grens met Frankrijk om ca. 8u op zaterdag

Tel dan dus 48u terug voor Spanje en 72u terug voor Frankrijk.

Testen voor terugkeer?

Belgen

Kom je uit een rode zone? Als je een vaccin- of herstelbewijs hebt, dan hoef je niet te testen of in quarantaine. Heb je dit niet? Dan is het raadzaam om te testen op locatie of op dag 1 of 2 bij thuiskomst. Je ontloopt dan de plicht om in quarantaine te gaan. Alle laatste informatie over terugkeren naar België lees je hier.

Nederlanders

Vanaf 8 augustus is het verplicht voor alle Nederlanders om met een geldig corona-certificaat terug te keren uit de landen met 'code geel' en 'code oranje'. Dit betekent dat je zonder vaccin- of herstelbewijs je een test moet doen. Reis je met de bus mee naar Nederland? Dan kun je via ons een test aanvragen. Dit zal gebeuren op locatie (voor Zarautz) en op de grens van NL voor onze gasten die uit Frankrijk terugkeren.

Laat je inspireren!