top
surfblend-sunset-waxen-howto-hoewax-surfvakantie-surftrips-frankrijk-spanje.jpg

Hoe wax je een surfboard?

Sjoerd Wesselink

Sjoerd Wesselink

Social Media Man

Welke wax te gebruiken?

surfblend-sunset-waxen-howto-hoewax-surfvakantie-surftrips-frankrijk-spanje-sexwax.png
Let goed op welke wax je koopt!

Wax is de beste vriend van elke surfer! Het ruikt niet alleen lekker maar het is ook nog eens superhandig. Ontdek in dit artikel alles over het magische plakkerige spul!

Surfers gebruiken wax op hun board waardoor ze niet uitglijden en meer grip hebben bij het recht springen en surfen. Op onze surfkampen maak je gratis gebruik van al het surfmateriaal waaronder onze softtops. Deze hoeven niet gewaxt te worden omdat het al schuimboards zijn, maar voor de meer ervaren surfers is wax toch wel echt een must-have.

Om voldoende grip te hebben op je surfplank heb je naast wax ook een waxkam nodig. Een waxkam krijg je vaak bij de aankoop van een boardshort maar kun je ook los kopen voor een euro. De gladde zijde dient om de oude wax van je board af te halen en de zijde met kartels dient om de grip wat ruwer te maken wanneer je even geen wax bij de hand hebt.

Welke wax te gebruiken?
Wax bestaat in verschillende vormen, geuren en kleuren. Hierdoor zie je door de bomen soms het bos niet meer. Maar het belangrijkste is dat je wax uitkiest die geschikt is voor de watertemperatuur van de spot waar je gaat surfen. Daarom staat de juiste temperatuur altijd vermeld op de verpakking. Wil je echter weten hoe warm het water is, check je best even online. Er bestaan verschillende theorieën over hoe je wax het beste aanbrengt. Zo werk je het best met twee lagen, de basecoat en de top coat. Voor de grondlaag (basecoat) gebruik je de wax geschikt voor de warmste watertemperatuur, ‘tropical’ of ‘warm’. Als je die er op hebt zitten, dan gebruik je de volgende laag namelijk, ‘cold to cool’ of ‘cold’. Doe het nooit andersom want dan maak je er een glijbaan van.

Als je dus op surfvakantie gaat naar het zuiden of Europa of naar nog warmere wateren is het verstandig om je Nederlandse waxlaagje (warm water met daarboven op een cold to cool laag) er vanaf te halen. Zo kan je er een ‘tropical’ of ‘warm’ wax laag opnieuw overheen doen. Zo weet je zeker dat je tijdens je vakantie niet van je board glijdt. Sommige surfers leggen soms liever enkel een toplaag.

Hoe waxen?

surfblend-waxen-howto-blog-surfcamp-surf-fun
Wax on - Wax off

Je board wax je op verschillende manieren. Hieronder sommen we de meest voorkomende technieken op:

Cirkel patroon: Wrijf de wax op het bord in kleine cirkels, op en neerwaartse beweging tot hobbels beginnen te vormen.

Rechte lijn patroon: Wrijf de wax op het bord in een rechte lijn omhoog en omlaag van de raad van bestuur, parallel aan de rocker.

Cross hatch patroon: Wrijf de wax op een diagonaal, en vervolgens loodrecht op die diagonaal, het invullen van een dubbel gearceerd patroon.

Aanrecht: Wrijf de wax op het bord in elke richting, met behulp van een van de bovenstaande of het maken van je eigen patronen vermeld.

Je kan je Board gerust waxen met één van deze technieken, maar je kan ze zeker ook combineren. Zo heeft iedere surfer zijn eigen techniek voor zijn board surf klaar te maken. Na dat je je board hebt gewaxt kan je de wax best ook nog nat maken, zo zet deze zich beter vast op je board.

Hoe vaak moet je waxen?

surfblend-sunset-waxen-howto-hoewax-surfvakantie-surftrips-frankrijk-spanje-deckzones.png
Waar wax je het best?

Controleer iedere keer voor je gaat surfen snel je board of er nog genoeg wax op is. Zo vermijd je die gênante uitglijders.

Op warme zomerdagen kan je je board best iedere keer voor je weer gaat surfen goed waxen. Zo ben je zeker dat je board goed in orde is. Zorg dat je, je board niet in de volle zon neerlegt met de wax laag naar boven. Want dan smelt de wax zo weg.Let ook op dat je, je board niet in het mulle zand neerlegt. Want dan plakt al het zand vast aan je wax, wat uiteindelijk lekker zal schuren als je op je board zit en/of zal je een mooie uitslag geven,  mocht je met een boardshort aan varen.Als je een board huurt op vakantie met een hele bruine/zwarte laag wax er op. Haal die er dan gewoon vanaf en wax je board opnieuw zodat je zeker voldoende grip hebt en geen nare uitslag krijgt. Heb je wel al wax uitslag haal dan iets van babybillen crème dat herstelt de huid het snelst. Overdrijf zeker niet met je wax.Als je het goed doet zie je dat er allemaal kleine hobbeltjes en bobbeltjes ontstaan. Deze zorgen uiteindelijk voor je grip. Daarnaast ontstaan er allerlei kanaaltjes om het water op je plank af te voeren.

Waar moet je wax aanbrengen?
Logischerwijs smeer je niet zomaar overal wax op je board. Het is zo dat je wax smeert waar je gaat staan voor te surfen. Zo heb je bij een longboard wax over heel de lengte van je board. Dit is voor surfers die genieten van een goede nose ride.
Op een shortboard smeer je de wax enkel in het midden. Hier heb je geen nood aan wax over heel je board.

Zorg er best voor dat je je board geen Chinese wax job geeft:
Dit wil zeggen dat je wax op de onderkant van je surfboard hebt ;).

Hoe vaak moet je, je wax vervangen?

surfblend-sunset-waxen-howto-hoewax-surfvakantie-surftrips-frankrijk-spanje-steps.png
Stap voor stap.

Wanneer er teveel overtollige wax op je surfboard zit, moet je helaas de wax verwijderen zodat je een schone laag wax kan aanbrengen. Je moet ook je wax verwijderen als er te veel zand in je wax zit of wanneer je het type wax wil veranderen als je op surftip naar de tropen gaat of bent geweest.

Leg je board in de zon zodat de wax wordt verwarmd. Leg alleen het gedeelte van je surfboard met wax in de zon en check dat je board niet te heet wordt anders kan je het board beschadigen. Al snel zal je merken dat je de wax met je vinger kan weghalen. Dan is het tijd om met je waxkam de wax van je surfboard te schrapen. Houd de oude wax bij elkaar door er een waxbal van te maken.

Vergeet tussendoor niet te checken of je board te warm wordt. Als dit zo is leg hem dan even in de schaduw voordat je weer verder gaat. De laatste restjes wax kan je verwijderen door goed te poetsen met een wc-papiertje. Nu alleen nog je waxkam schoonmaken en je board weer opnieuw waxen.

 

Verder kan je ook een Wax Pickle gebruiken. Dit is een soort spons waarmee je wax er heel eenvoudig af wrijft. Is je plank bijna schoon, dan kan je altijd de laatste resten nog verwijderen met de ‘De.Wax.It’ wax remover.

Extra Tips!

  • Gebruik een wax kam om je wax voor een sessie even op te krabben. Zo hoef je niet iedere keer opnieuw te waxen.
  • Als je wax vies wordt en/of er zwart uit begint te zien, is het tijd om je wax te vervangen.
  • Leg een ingewaxte plank niet met de bovenkant in de zon. Als je op het strand bent kan je makkelijk een zandhoopje maken waar je de neus van de plank oplegt. Zo blijft je wax zandvrij en kan de zon je wax niet smelten. Daarnaast kan je ervoor kiezen om je board altijd in een boardbag te bewaren.
  • Hou de temperatuur van het water in de gaten en vervang je wax wanneer je merkt dat hij te glad of te kleverig begint te worden.
  • Gebruik voor de topcoat en de basecoat wax van hetzelfde merk. Deze hechten het beste aan elkaar.