Hero image

5 dingen die iedere surfer moet weten!

Goed voorbereid op surfvakantie? Lees hier hoe je dat doet!

Er zijn enkele goede regels die iedere surfer moet weten die we graag met jou delen. Niet alleen regels rond respect op het strand en in het water, maar ook rond veiligheid om zo kleine accidentjes te voorkomen. Lees hieronder snel verder en ontdek een aantal essentiele dingen die elke beginnende surfer moet weten, zodat je ze tijdens je surfvakantie niet meer maakt.

Nog meer inside info over het surfen te weten komen? Check al onze 'Surf 101' blogs!

1.Respect the locals

Het is heel belangrijk dat waar je ook gaat surfen, je altijd in je achterhoofd houdt dat je op bezoek bent (tenzij het je homespot is). Laat je dankbaarheid en respect blijken aan de lokale surfers die hun homespot met jou delen. Het zijn niet altijd de makkelijkste mensen op het strand en het maakt jouw surfsessie alleen maar aangenamer als je met plezier de golven kunt delen.

Je respect aan de natuur uitten? Volg het Leave no Trace principe...

2. Laat nooit je surfwax in een warme auto liggen

Dit wil je namelijk echt niet! Het is een heel vuil boeltje en je krijgt het moeilijk opgeruimd. Door het warme weer en de zon kan wax natuurlijk smelten, waardoor alles vol hangt. Leg je wax dus nooit open en bloot in de zon, maar in een speciaal wax bakje. Zo bespaar jij jezelf het vervelende schoonmaakwerk!

3. Zeg nee tegen plastic

Als surfers houden we graag het strand en de oceaan netjes! Probeer dus altijd plastic te vermijden! Neem bijvoorbeeld geen plastiek flesjes water mee naar het strand maar gebruik veel liever een herbruikbare bottle, zoals bijvoorbeeld onze super coole Surfblend water bottle 😉

Meer mogelijkheden om je plastic gebruikt te verminderen? Check hier.

4. Sleep je leash niet door het zand!

Het is een beeld dat veel voorkomt als je rondkijkt op het strand. Mensen die rondwandelen met een surfboard, maar vergeten zijn dat ook de leash ook nog een onderdeel is.

Sleep je leash nooit door het zand, over de stenen of waar dan ook. Je beschadigt je leash en van deze levenslijn heb je liefst dat die zo lang mogelijk mee gaat! Wikkel de leash om je surfboard, om je schouder of wanneer je bijna het water in gaat om je enkel.

5. Hoe werken stromingen en rip currents?

Dit is normaal gezien een heel gekend verhaal onder de surfers. Stromingen zijn super belangrijk om rekening mee te houden als je niet te veel wilt afdrijven.

Het is vooral belangrijk dat je weet hoe je de Rip current herkent. Bekijk de video's en weet hoe een rip current werkt, hoe je eraan kunt ontsnappen én hoe je hem juist kunt gebruiken om makkelijk bij de line-up te komen.

Rip currents lijken vaak enigszins op een weg of rivier die rechtstreeks de zee inloopt. Deze stromingen zijn het gemakkelijkst op te merken en te identificeren wanneer de zone van brekende golven vanaf een hoog uitkijkpunt wordt bekeken. Hieronder volgen enkele visuele kenmerken die kunnen worden gebruikt om ​​rip currents te identificeren:

  1. Het oppervlak van de stroming ziet er soms schuimig uit, omdat de stroom schuim van de branding naar buiten voert om water te openen.

  2. De Rip kan in kleur verschillen van het omringende water; het is vaak ondoorzichtiger, troebeler of modderiger

  3. Soms is het mogelijk om te zien dat schuim of drijvend vuil op het oppervlak van de stroming naar buiten beweegt, weg van de kust. Daarentegen worden in de omliggende gebieden van brekende golven drijvende voorwerpen en schuim naar de kust geduwd.

Spot de rip currents op deze foto's en herken ze terug op elke surfspot!

Bonus tip...

Het is enorm belangrijk om zonnecrème te gebruiken! Als je je niet insmeert, dan verbrand je bijna altijd tijdens een surfsessie. Door het koudere water voel je het namelijk niet zo goed, maar je verbrandt sneller in het water dan op het strand. Het best kan je gebruik maken van een zinc stick. Dit blijft beter hangen op je gezicht en spoelt niet weg. Zo ben je beter beschermend tegen de zon!

Deel dit blog met je surf buddy waarvan jij weet dat hij geregeld nog één (of allemaal...) van deze fouten maakt ;)

Laat je inspireren!