top
surfblend-blog-surfwiki-surfboards-kiezen-spray-choosyourstick.jpg.jpg

Surf Gear

Sjoerd Wesselink

Sjoerd Wesselink

Social Media Man

Surf Gear

surfblend-blog-surfwiki-surfboards-kiezen.jpg
Kies je boards verstandig!

Wanneer je net nieuw bent in de wondere wereld van surfkampen, golven, surfdudes en sexy surfchicks dan zal je direct opvallen dat iedereen een cool board onder zijn arm draagt. Die sexy surfleraar heeft zo’n klein pro-board, die surfchick van achter de bar heeft het over haar retro-twin fin met sick design. En wanneer ze ’s avonds in de bar staan te praten terwijl jij staat te ear-droppen, klinkt het als chinees waarover gesproken wordt. Concave en rocker, shortboard of fish, double of single glassing. Allemaal termen die je zullen verwarren en niets voor jou zullen betekenen wanneer je voor een eerste keer met een board onder je arm naar de zee zal wandelen.

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om ook zo’n vet board te kopen en volledig mee te gaan in de terminologie, raden wij je toch aan om te beginnen bij het begin… daar waar wij allemaal (ook de surfleraren en de surfchicks) zijn begonnen: beginner boards!

Een beginner board wordt simpelweg gekenmerkt door de volgende slogan: ‘The bigger, the better’! Hoe groter een board namelijk is, hoe meer drijfvermogen en stabiliteit hij zal bieden tijdens je eerste pogingen om rechtop te staan.

Naast de tip om te beginnen op een zo groot mogelijke plank is het ook zeker aan te raden om voor die eerste paar sessies gebruik te maken van een soft-top. Een soft-top is een surfboard gemaakt speciaal voor beginners en zal minder hard aankomen tijdens een wipe-out dan zo’n klein spits plankje. Zoals bij alles in het leven (en misschien hier nog wel meer), surfen leer je met vallen en opstaan…

Op al onze surfkampen maken wij tijdens de lessen gebruik van grote soft-tops, zodat iedereen veilig is in het water, maar voornamelijk zodat het leuker, gemakkelijker en sneller te leren is. Ook zijn onze boards buiten de lessen vrij beschikbaar, dus zal je alle tijd hebben om ook een keer een kleiner board of andere shape mee te pakken en uit te proberen. Maar wanneer je nieuw bent in de surfscene, knoop dan goed in je oren: The bigger, the better!

surfblend-blog-vinnen-color-nice.jpg
Kies de juiste vinnen.

De vinnen van een surfplank zorgen ervoor dat je rechtdoor kunt gaan in plaats van alle kanten op te glijden wanneer je een golf pakt. Naast de plank zelf zijn de vinnen het meest technisch geavanceerde onderdeel van je surfboard en bieden dus ook veel verschillende mogelijkheden.

Het aantal vinnen onder een surfplank kan verschillen van 1 tot 4 vinnen. Surfen met 1 vin, noemen we een single fin en zie je voornamelijk op longboards. Een surfplank met 2 vinnen is een twin-fin genaamd en komt vaak voor op retro surfplanken. Drie vinnen is het meest voorkomende en wordt onder surfers ‘thruster’ genoemd. Dan is er ook nog de setup met 4 vinnen wat vaker wordt gebruikt op surfplanken met een brede tail. Surfen met 4 vinnen noemen we een ‘quad’.

Zoals met veel aspecten van surfen zijn de verschillende soorten vinnen die er verkrijgbaar zijn niet echt interessant of van toepassing voor een beginnend surfer. Op een softtops zitten namelijk zachte vinnen die minder scherp zijn en dus minder gevaarlijk. Maar doorgaans kun je stellen dat hoe zwaarder of groter je bent hoe grotere vinnen je zult moeten gebruiken.

surfblend-surf-legrope-leash-surfing-danger-safety.JPG
Zorg dat je leash goed vastzit.

De leash is simpelweg het koord wat (naast jouw ongelooflijke liefde voor je board) jou met je surfplank verbindt. Met een klittenband ‘cuff’ wordt hij bevestigd aan je achterste voet en met een leash-koordje zit hij vast aan de speciale plug in je surfplank. Zo hoef je niet iedere keer naar de waterkant te zwemmen wanneer je board kwijt bent.

Althans, zo zou het moeten gaan. Een leash kan namelijk breken en daardoor van je surfboard een gevaarlijk object maken. Zorg er dus altijd voor dat het klittenband van je leash zand vrij is en dat je een leash neemt die dik genoeg is, zeker als beginner zijnde.

Naast de dikte varieren leashes ook in lengte. De ‘rule-of-thumb’ voor het gebruik van een leash is eigenlijk dat de leash altijd langer moet zijn dan je board. Het je een 8 foot softtop, dan zul je gebruik moeten maken van een 8 foot leash of langer. De reden daarvoor is dat de kans veel kleiner wordt dat je tijdens een wipe-out niet alleen door de golf te grazen wordt genomen, maar ook nog eens door je eigen surfplank.

Let er wel goed voor op dat het bereik van je board als losvliegend object groter wordt bij een grotere plank en langere leash. Reken maar uit: 8 foot board + 8 foot leash + been lengte = al gauw een meter of 6!

surfblend-blog-tailpad-shakaa-surfcamp-frankrijk-spanje.jpg
The Surfblend Tailpad.

Wax is natuurlijk de nummer 1 manier om grip te krijgen op je surfplank, maar een tailpad of traction pad is ook zeer gewenst, voornamelijk bij de shortboarders. Dit stuk plakkend schuim wordt bevestigd op de tail van je surfplank zodat je achterste voet meer grip heeft en het dus mogelijk maakt om dikkere turns te doen of vettere aerials.

Op een softtop is het onnodig om een tailpad te plakken aangezien deze boards van zichzelf al grip genoeg hebben.

Verder is het kopen van een tailpad niet heel lastig of ‘mind-twisting’. Er zijn namelijk niet heel veel opties of verschillen tussen de merken. Kies je kleur, plak je pad en surf that wave!

surfblend-surfbag-boardbag-blog-surfgear-surfwiki.jpg
Denk goed na over je eerste boardbag.

Bij het kopen van je eerste plank, waar je al je spaarcenten in hebt gestoken, kan het soms aanvoelen dat de aankoop van een boardbag overbodig is. Helaas is het tegenovergestelde eerder waar. Een goede boardbag is namelijk essentieel in het beschermen van je plank tijdens het reizen. Maar wat maakt nou een goede surfboard bag?

Het soort boardbag wat je zou moeten kopen is afhankelijk van waarvoor je hemt oogt te gebruiken. Zo zijn er ‘sokken’ verkrijgbaar voor je board die je board eigenlijk enkel beschermen tegen vuil en de vergelende werking van de zon. In de zelfde categorie valt de ‘day-bag’; een dunne tas die het gemakkelijk maakt om je board te transporteren, maar aan bescherming vrij weinig te bieden heeft.

Ben je van plan je board verder mee te nemen dan enkel naar je home-spot, dan zul je verder moeten kijken dan een sok of day-bag en je beginnen te focussen op ‘echte’ boardbags, zoals hierboven afgebeeld. Deze zijn uiteraard in allerlei varianten verkrijgbaar waardoor de aankoop van je eerste boardbag soms verwarrend kan zijn.

Waar je als allereerste op moet letten is uiteraard de maat van de boardbag die overeen moet komen met de maat van je surfplank. Het is het meest ideaal wanneer de maat exact juist is, dus een 6,0ft board met een 6,0ft boardbag, maar in de praktijk is ook gebleken dat het soms fijn is als hij iets groter is, zodat je je wetsuit of handdoek nog erbij kan steken.

Het tweede belangrijke aandachtspunt bij de aankoop van een boardbag is de capaciteit, dus of er 1, 2 of misschien wel 4 boards in passen. Heb je de ambitie om in de nabije toekomst een verre reis te maken waar je kleine en grotere golven wilt gaan surfen, zoek dan naar een multiple boardbag zodat je voor verschillende soorten golven het perfecte board veilig mee kan nemen.

Verder zijn er nog verschillende boardbags beschikbaar voor de soort shape van je plank. Zo zijn er speciale boardbags voor shortboards, longboard of bijvoorbeeld retro fishes. Check dus altijd eerst goed wat voor een shape board je hebt, voordat je je begint te verdiepen in welke boardbag je wilt kopen.

Zoals net al vermeld, kan een surfboard bag al snel in prijs oplopen wanneer je eisen omhoog gaan. Draag daarom zorg voor je boardbag zoals je boardbag zorg draagt voor je board. Dit betekent dat je hem niet maanden aan een stuk buiten moet laten liggen op een surfkamp, zoals ikzelf dat deed afgelopen zomer. En wanneer je hem voor langere tijd opbergt is het aan te raden om de ritsen met zoetwater af te spoelen en in te vetten met bijvoorbeeld vaseline, dit om corrosie te voorkomen.

Extra aandachtspunten:

 • Extra nose-bescherming
 • Zachte schouder strap
 • Goede voering (toch zeker 10mm aan padding)
 • Een roestvrije rits

 

 

   
 •  
   
   
surfblend-hurley-wetsuits-blog-surfcamp-frankrijk-spanje.jpg
Check eerst hoe warm het water is.

Een wetsuit kopen is misschien nog wel het lastige van allemaal! Je bent al een keer een zomer gaan surfen en wilt zeker volgende zomer weer aan de Franse kust het water in, maar je hebt ook de ambities om samen met de locals het koude Belgische of Nederlandse sop in te gaan… welk pak moet je dan kopen? Zometeen het antwoord, eerst even wat informatie over de verschillende soorten pakken die er verkrijgbaar zijn.

Welke diktes zijn er verkrijgbaar?
Een wetsuit wordt meestal gemaakt met een verschillende dikte op de ledematen, dus benen en armen, en je torso. Het eerste cijfer van de aanduiding van de diktes van wetsuits is het aantal millimeters op je torso, het tweede cijfers duidt de dikte van het neopreen van ledematen aan. De meest standaard diktes zijn 2/2 , 3/2 , 4/3 en 5/4, waarvan 3/2 de meest gebruikte maat is tijdens de zomermaanden in Frankrijk en Spanje.

Welke diktes gebruik je wanneer?
Dankzij onze vrienden van MagicSeaWeed.com hebben we een perfect overzicht van welke dikte wanneer nodig is.

Dus wat is nu het antwoord op de vraag?
Het meest aan te raden is de aankoop van een 3/2 wetsuit. Deze zal je heel de zomer kunnen gebruiken en is perfect voor die vroege ochtend sessies. Zeker later in het seizoen, denk aan de maand September, zal het voornamelijk ’s ochtends snel beginnen af te koelen en is een 3/2 een must! Als beginnende surfer zul je doorgaans tijdens de wintermaanden net iets minder surfen in Nederland en Belgie dan tijdens de zomer, zeker wanneer je niet aan de kust woont. Een 5/4 winterpak zou je eventueel nog kunnen lenen of huren. Moest je het echt niet kunnen laten en werkt je portemonnee een beetje mee, koop dan gewoon lekker twee pakken, een 3/2 en een 5/4 met booties, kapje en handschoenen!

Stay tuned voor uitgebreidere informatie over frontzip vs backzip, hoe de juiste maat te kiezen, het wassen van een wetsuit en nog veel meer…